ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi ile birçok kurulun Cumhurbaşkanı'na bağlanması tartışmalara neden oluyor. 10 Temmuz 2018’de yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile  Asgari Ücret Tespit Komisyonu Recep Tayyip Erdoğan'a bağlandı. 

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU DOĞRUDAN CUMHURBAŞKANI'NA BAĞLANDI

1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 522 maddesinin (f) bendi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alındı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’ndan çıkartılarak Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içine alındı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı Asgari Ücret Komisyonunun doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlanmasına tepki gösterek başkanlık rejiminin çalışma hayatında keyfililiklere yol açabileceğini iddia etti. 

Komisyonun Recep Tayyip Erdoğan'a bağlanmasının hile yoluyla yapıldığını iddia eden Memiş Sarı açıklamasında şu ifadeleri kullandı; "Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’nda açıkça düzenlenmişti ve bu konuda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanması mümkün değildi. Önce 700 sayılı KHK ile Asgari Ücret Tespit Komisyonuna ilişkin İş Kanunu’nun 39. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı ve ardından konu 1 Sayılı CBK ile düzenlendi." 

"ANAYASAYA AYKIRI"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun İş Kanunu kapsamından çıkartılarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesinin anayasaya da aykırı olduğu belirtilen açıklamada "Anayasaya aykırıdır. Çünkü Anayasanın Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 104. maddesine göre Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz." ifadeleri kullanıldı.

"KEYFİ İŞLEMLER..."

Aynı zamanda Başkanlık rejiminde çalışma hayatıyla ilgili çok daha keyfi işlemler yapılabileceğinin ilk örneklerinden biri olarak nitelendirilen CBK düzenlemesinin apar topar çıkarılmasına tepki gösterilen açıklamada düzenleme ile ilgili sosyal taraflara danışılmamasına tepki gösterilerek şu sorular soruldu; 

İş Kanunu içinde yer alması gereken bir kurul neden İş Kanunu sistematiği dışına çıkarılmıştır?

Bu değişiklik hangi ihtiyaca dayanarak, neden ve hangi gerekçeyle yapılmıştır?

Anayasanın cumhurbaşkanına tanımadığı bir yetki neden hile yoluyla yapılmıştır?

Editör: Haber Merkezi