DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Dokuz Eylül Üniversitesi’nin rektörü Nükhet Hotar, 19 Ağustos tarihinde Genel Sağlık İş Sendikası’nın 2 işyeri temsilcisine geçici görevlendirme adı altında işlem uyguladı. İşyeri temsilcilerinin biri Torbalı’ya diğer Selçuk’a gönderilirken, görevlendirme gerekçesi 2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesi olarak açıklandı.

‘YASA İLE TANINMIŞ BİR YETKİYİ UYGULARKEN BAŞKA BİR KANUNU ÇİĞNEYEMEZSİNİZ’

Genel Sağlık İş Sendikası’nın İzmir Şube Başkanı Uzm.Dr. Tarık DOĞAN, gazetemize yaptığı açıklamada, “2547 sayılı kanun kapsamında kamu yararı gözetilerek geçici görevlendirme yapılabilir. Ancak burada bağlayıcı olan Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu var. Bu kanunun 18. Maddesine göre,  “Kamu işvereni,  sendika temsilcisinin iş yerini değiştiremez.’’ Öte yandan sendika temsilcisinin aynı hastanede bile olsa görev yerinin değiştirilemeyeceği yönünde emsal teşkil eden yargı kararları var. Bu kanun tam olarak, “Sen herhangi bir sendika temsilcisini kafana göre görevlendiremezsin ”  diyor. Temel itibariyle;  bir idare kendisine yasa ile tanınmış olan ‘’ takdir ‘’ yetkisinin kullanırken,  başta kanunlar olmak üzere, ilgili hiçbir hukuki mevzuatı çiğneyemez. Bu minvalde bu yetkinin kullanılması sırasında, yasal mevzuata uyulması esastır.  Oysaki Dokuz Eylül Üniversitesi 2547 sayılı kanunu uygularken 4688 sayılı kanunu ezip geçiyor” dedi.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

“Yapılan işlem hukuka aykırı” diyen Doğan, “Hukuki işlem başlatıldı. Biliyoruz ki, dava hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile durdurulacak. Akabinde de bu kanunu bilmelerine ya da bilmeleri gerekmesine rağmen yetkinin kötüye kullanılması ve yasaya aykırı işlem yapılmasına yönelik ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak” dedi.

‘GERÇEKTE İHTİYAÇ VAR MIDIR BİLMİYORUM’

Doğan, “Aynı işi yapan sendika temsilcisi iki teknikerin, bu iş için görevlendirilmesi daha uygun kişiler varken seçilmesi, üstelik yasaya aykırı işlem yapma pahasına görevlendirilmesi çok manidar. Görevlendirme yapılan birimlerden bu konuda bir talep olup olmadığını ya da gerçekten oralarda ihtiyaç var mıdır yok mudur bilmiyoruz.  Dokuz Eylül Üniversitesi Nükhet Hotar’ın  gerek Genel Sağlık-İş Sendikası gerek Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak Dokuz Eylül Üniversitesi’nde örgütlenme noktasında son dönemde elde edilen sonuçlar nedeniyle ve bu sonuçların elde edilmesi noktasında ciddi katkıları olan, sendikal mücadeleyi gün geçtikçe yükselten  arkadaşlarımızı, temsil ettiği siyasi görüşe karşın bu örgütlü mücadeleyi bir tehdit olarak gördüğü için ‘’sürgün etme çabasına girmesini’’ kabul etmiyoruz” dedi.

‘BU GÖREVLENDİRMENİN ANLAMI…’

Doğan, “Arkadaşlarımın böyle uzak yerlerde görevlendirilmesinin anlamı, “Senin ulaşımda ne sorun yaşayacağın umrumda değil… Sen bu sendikanın temsilcisisin… Seni diğer çalışanlara gözdağı vermek niyetiyle, ceza verirmiş gibi, bilerek bu ilçelere görevlendiriyorum. Ben seni Dokuz Eylül Üniversitesinde istemiyorum ve bu ortamdan uzaklaştırıyorum..” demektir" ifadelerini kullandı.

Doğan, konuşmasının sonunda bu işin peşini bırakmayacaklarını ve dayanışmaya içinde sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. 

Editör: Haber Merkezi