Bulut FİLİK / Dilek OMAKLILAR - İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a günler kala Çiğli’de işçiler bulundukları alanda kutlamalar yaparak Gündoğdu Meydanı’na çıkmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “OHAL’le grev yaptırmıyoruz” yönündeki sözlerini ve 1 Mayıs’ın seçim arifesinde kutlanacağını hatırlatan işçiler çağrı yapıyor: “Sermayenin hükümetine karşı alanlara.”

Çiğli Belediyesi Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Gürsel Ulaş, 1 Mayıs’ın, 24 Haziran’ın arifesi olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkede demokrasi ve özgürlük isteyenler anayasal hakları olan tüm mücadele biçimlerini sergilemeli, AKP iktidarına karşı sandığa gidip, oylarına sahip çıkmalı. 1 Mayıs’ın kitlesel ve coşkulu kutlanması 24 Haziran’a kadar yayabilecek bir dinamizmi yakalamak açısından önemlidir” dedi.

1 Mayıs’ta en önemli talebin OHAL’in kaldırılması olduğunu dile getiren Ulaş, “OHAL, işçilerin grev yapmasının önüne bir engel olarak konuluyor. İşçinin anayasal hakkını kullanabilmesi nasıl olur da milli güvenlik sorunu teşkil eder? İşçileri bağlamışlar, sermayeyi sokağa salmışlar” diye konuştu. Çiğli özelinde 1 Mayıs’ı örgütleyebilmenin önemli olduğunu belirten Ulaş, son haftayı işyerlerindeki kutlamalarla geçirdiklerini söyledi.

‘ERDOĞAN AĞZIYLA İTİRAF ETTİ’

Erken seçim öncesi bir belirsizliğin olduğunu ifade eden Birleşik Metal-İş Sendikası Schneider Electric İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak, “Her belirsizlik işçiye zam olarak geri dönüyor. Bu erken seçimin 1 Mayıs’a bağlayıcı yanı demokrasi, barış, yoksulluğa ve geleceksizliğe hayır talepleri ile çıkılmasıdır. Bir iktidar, yeni kabinede patronlara da yer vereceğiz diyorsa, Cumhurbaşkanı kalkıp biz gelmeden önce grevler vardı biz OHAL’le bunu kaldırdık diyorsa sermayenin hükümeti olduğunu kendi ağzıyla itiraf ediyor demektir. O yüzden bu 1 Mayıs’ı diğerlerinden özel kılan şey bu olmalıdır” dedi. Schneider’da da kutlama yapacaklarını dile getiren Sadak, “Amacımız yerel güçlerle ortak bir hat çizip Çiğli’yi güçlendirerek buradan Gündoğdu’ya gidebilmek” dedi.

Scheneider Electric İşyeri Kadın Komisyonu Üyesi Filiz Sadıç da şunları söyledi: “İşçilerin sendikalı olması çok önemli ancak sendikayı sahiplenmesi gerek. Kadınların ev içi emeği işyerindeki sendikal faaliyetlerini bazen kısıtlıyor. Bizim en büyük amacımız kadınları bilinçlendirmek ve 1 Mayıs’ı işçilerin sınıf bilincini ilerletmesi açısından değerlendirmemiz” diye konuştu.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi