Ümit Kartal / İz Gazete- Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde, DİSK’e bağlı Cam Keramik İş Sendikası’na üye olduktan sonra, bir arkadaşlarının işten atılması üzerine direnişe geçen ve 25 gündür fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren Dost Cam işçilerinden bir heyet gazetemizi ziyaret etti.

İşçi temsilcileriyle birlikte gazetemize gelen Cam Keramik İş Genel Sekreteri Ergin Ay, gazetemize direnişe verdiği önemden ötürü teşekkür ederken,  “Birileri de emekçilerin sesini duyurmalı” dedi. Direnişçi işçilerle dayanışmanın önemine vurgu yapan Ay, “Çok açıktan ilan edilmese de patronlar arasında güçlü bir dayanışma var. Tüm patronların gözü Dost Cam işçilerinde. Dost Cam işçisi kazanmasın diye birbirlerine omuz veriyorlar” dedi.

DOST CAM KAZANIRSA TÜM İŞÇİLER KAZANIR

Benzer bir dayanışmanın işçiler ve sendikalar arasında da olması gerektiğini ifade eden Ay, “Sendikal hareket İzmir’de çok kuvvetli. Direnişçi işçilere sendikalardan kısmi destekler gelse de, bunun yeterli olmadığını açıkça ifade etmekte fayda var.”diye konuştu.

Sendika merkez yöneticilerinden Hasan Çavdar ise, Dost Cam işçilerinin Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bir ateş yaktığını vurgulayarak, “Dost Cam kazanırsa tüm işçiler kazanmış olacak. Bu direniş tüm diğer sendikasız işçilerin önünü açacak.”dedi. Direnişin sürdüğü sokak üzerinden geçen diğer fabrikaların servislerinin bir süre sonra güzergahının değiştirildiğini anlatan Çavdar, “Sendikasız işçilerin Dost Cam işçilerini örnek almasından korkuyorlar” diye konuştu.

ÇİĞLİ’DE DE 1 MAYIS KUTLANACAK

12 yılldır Dost Cam’da çalıştığını ve ilk defa sendikaya üye olduğunu ifade eden Süleyman İssi , “Patronların sendikası oluyor da biz işçilerin neden olmasın? 12 yıldır sendikasız çalıştım, şimdi sendikaya üye olunca neden problem oluyor?” diye sordu. Dost Cam işçileri olarak ilk defa 1 Mayıs’ a katılacaklarını ifade eden İssi, “1 Mayıs’ın sloganı olan birlik, mücadele ve dayanışma kelimeleri Dost Cam direnişimizde var. Bu yüzden de 1 Mayıs direnişimizi duyurmak açısından çok önemli” dedi. 29 Nisan günü de Çiğli’deki tüm işçileri Dost Cam fabrikası önündeki yerel 1 Mayıs kutlamasına çağırdıklarını vurgulayan İssi, kazanacaklarına inandıklarını ve asla vaz geçmeyeceklerini ifade etti.

PATRONA ÇAĞRI

2 çocuk annesi olan direnişçi Asuman Uslucan da kadın olarak direnmenin zorluklarından bahsetti. Uslucan, “Kadın işçilerin böylesi direnişlerde yer alması cideen çok zor. Hem iki çocuğumla ilgileniyor hem de evin işlerini yapıyorum ama direnişi de aksatmıyorum. Arkadaşlarımın kararı doğrultusunda sonuna kadar devam edeceğim” dedi. Dost Cam patronuna da çağrı yapan Uslucan; “Bugüne kadar onu hiçbir şekilde zarar uğratmadık. İtina ile çalıştık. Biz işimizi seviyoruz. Bizi sendikalı olarak yeniden işe almalı” dedi. 

Editör: Haber Merkezi