ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş işten çıkartıldıklarını belirten PTT işçilerinin hak mücadelelerine destek verdi. Bayraklı PTT Merkez Müdürlüğü önünde eylemlerine devam eden işçiler 1 Şubat’ta Ankara’ya giderek seslerini duyuracak.

‘HAK ARAYAN İŞÇİLERİMİZİN DESTEKÇİSİYİZ’

CHP olarak emeğe her zaman değer verdiklerini belirten Başkan Deniz Yücel, PTT Sen işçilerinin anayasal hak olan sendikalaşma haklarını kullandıkları gerekçesiyle işten çıkarılmalarına tepki gösterdi. Yücel, PTT işçilerine karşı yapılan baskı ve işten çıkarmayı şiddetle kınadıklarını belirtirken işçilerin yasal ve anayasal haklarını alana kadar yanlarında olduklarını belirtti. Yücel sözlerine şöyle devam etti: “Anayasamızın 51.nci maddesine göre çalışanlar, önceden izin almaksızın sendika kurma ve sendikalara serbestçe üye olma hakkına sahiptir. Sendikal faaliyet engellenemez. Sendikal örgütlenmeyi ve sendikal faaliyeti engelleyenler TCK’nın 118’nci maddesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşveren vekillerinin sözlü ve SMS mesajları yoluyla çalışanları baskı altına almaya çalıştığı açıkça görülmektedir. Buna teşebbüs eden kişiler hakkında, işçilerin yapmış olduğu suç duyurularının da takipçisiyiz. Emeğe her zaman değer verdik ve her şeyin üstünde tuttuk. Emek en yüce değerdir dedik. İşçilerin emekleriyle hayata tutunabilmeleri adına onların her zaman yanlarında olacağız ve bu haksız ve hukuksuzlukları her platformda gündeme taşıyacağız. Dün olduğu gibi bugün de emeğin yanında duracağız. CHP İl başkanlığı olarak Sayın vekilimiz Kani Beko ile, Bayraklı ilçe başkanımız Pınar Susmuş ile bugün hak arayan işçilerimizin destekçisiyiz.

‘ANAYASAL BİR SUÇTUR’

İzmir Milletvekili Kani Beko, PTT kargo çalışanlarının vermiş oldukları sendikal hak özgürlüğü mücadelesini sevgi ve saygıyla selamladığını dile getirdi. Beko, “Anayasanın 51. Maddesi der ki ‘İşçiler, çalışanlar kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olabilirler. Dolaysıyla bu kış ortamında Türkiye genelinde en ağır hizmetlerden biri olan PTT ve kargo hizmetlerinde çalışan bu arkadaşlarımız, ekonomik, siyasal, sosyal haklarını korumak, kollamak amacıyla PTT Sen adı altında sendika kurmuşlar dolaysıyla kurulan sendika sonrası iş veren sendika yönetimi, temsilcilerini yüze yakın işçi kardeşimizi işten atmıştır. Bizim geleneklerimize göre işçilerimiz sebepsiz işten atmak sosyal bir cinayettir. Aynı zamanda anayasal bir suçtur” ifadelerini kullandı.

‘BU MÜCADELE EMEK MÜCADELSİDİR’

CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, anayasal hakkını kullanan işçilerin sonuna kadar yanlarında olduklarını belirterek,” Bayraklı ilçe örgütü olarak direnişe başladıkları günden itibaren belli periyotlarla arkadaşlarımızla birlikte destek veriyoruz. Bu mücadele haklı bir mücadeledir, emek mücadelesidir, bu direniştir. CHP’nin emek en yüce değerdir sloganıyla her daim yanındayız” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ DUYURACAĞIZ’

Türkiye genelinde yüze yakın kişinin sendikalı oldukların için işten çıkarıldığını belirten PTT Sen Genel Başkanı Halil Büyük, “İzmir’de on altı kişi işten çıkarıldı. İstanbul’da sendikanın genel merkez yöneticileri oldukları için beş işçi KOD 29’dan dört arkadaşımız zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. Bursa’da da genel örgütlenme sekreterimiz KOD 29’dan işten çıkarıldı. Onun haricinde Malatya, Giresun, Sakarya’da da işyeri temsilcilerimiz alenen işten çıkarıldı. Biz her platformdan sesimizi duyuracağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi