TUGAY CAN/İZ GAZETE-DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. İzmir’de gerçekleşen ve DİSK’in ‘Vergide adalet’ talebini dile getirdiği kitlesel basın açıklaması öncesinde İz Gazete’ye konuşan Çerkezoğlu, Türkiye’de yaşanan ve sendikalaşmayı yakından ilgilendiren sorunlara dair konuştu.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin geri dönülemez sorunları da beraberinde getirmekte olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenlere yaptığı çağrıda yaşanmakta olan karanlık tabloyu inkar etmekten vazgeçmeye çağırdı.

“Türkiye’de hukuktan işverenin tutumuna kadar her şey işçilerin sendikalaşması önünde engel” diyen Çerkezoğlu, yasaların da koyduğu engeller sebebiyle özellikle özel sektör içerisinde çok zor örgütlenebildiklerini ifade etti.

Bu süreci sendikalaşmanın önündeki en önemli engellerden bir olarak niteleyen Çerkezoğlu, “Türkiye’de 20 milyon çalışan işçi var. Ancak sadece her 100 işçiden sadece 8’i sendikalı. Toplu İş Sözleşmesinden yararlanan işçilerin sayısı ise çok daha düşük. Sendikalı olup, toplu iş sözleşmesi gibi sendikal haklarından yararlanamayan pek çok işçi sayısı çok daha fazla. Özel sektörde bu oran yüzde 5,5’e kadar da düşüyor”.

‘FATURALAR GELİNCE KRİZ ANLAŞILIYOR’

Türkiye’de çalışanların birçoğunun sendikasızlaşmaya mahkum edilmiş durumda olduğunu yineleyen Çerkezoğlu, “Bu durumda bir yandan örgütlenmek bir diğer yandan da işçi sınıfına ‘DİSK’li ol, sendikalı ol’ diyerek çağrı yapıyoruz. Ayrıca işçi sınıfının temel sorunları üzerine, çözüm için yanıtlar üretmeye çabalıyoruz. Bu kapsamda da tüm Türkiye’de yürüttüğümüz ‘vergide adalet’ üzerinden bir mücadele süreci içerisindeyiz. 17 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı her ne kadar yok dese de krizi inkar etse de biz aslında krizin olup olmadığını Türkiye’de yaşayan her insan, çarşıya ve pazara gittiğinde, elektrik ve su faturası geldiğinde görüyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan son ekonomik krizin üç temel sorunu birlikte getirdiğine işaret eden Çerkezoğlu, sorunları artan işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik şeklinde sıraladı.

Çerkezoğlu, “Her dört gençten biri işsiz. Büyük kentlerde her üç genç kadından biri işsiz. İşsizlik ile birlikte çok daha vahim bir tablo var. Her birimizin aldığı ücretin gerilediği bir süreci yaşıyoruz. Çok ciddi bir yoksullaşma var Türkiye’de. Aynı zamanda da gelir dağılımı adaleti de olağanüstü bir biçimde de bozulmuş durumda. Toplumsal tablo bu şekilde. Bu kadar yüksek bir genç işsizliği ve kadın işsizliği artık ekonomik bir veri olmanın dışında ülkenin geleceğini tehdit eden bir durum haline geldi” dedi.

‘TELEFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR’

Yaşanmakta olan toplu intiharlara da değinen Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Yaşanan bu intiharlar, çaresizlikten kaynaklanan ailelerin topluca intihar ettiği bir süreç gerçekten yüreğimizi yakıyor. Tüm bu süreç işsizliğin ve yoksulluğun , gelir dağılımı adaletsizliğinin nasıl bir toplumsal sonuç ortaya çıkması açısından da önemli. O yüzden biz bu kara tabloyu ülkeyi yönetenler açısından, bu kara tabloyu inkar etmekten vazgeçmeye ve gerçekleri görmeye ve bu noktada da gereken adımları atmaya çağırıyoruz. Çünkü gerçekten telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkmaya başladı”

DİSK’in ‘Vergide Adalet’ başlığıyla gerçekleştireceği kitlesel basın açıklaması hakkında da konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ayrıca önümüzdeki günlerde de DİSK’in Kocaeli’de bir miting düzenleyeceği müjdesini verdi.Çerkezoğlu, “Tüm Türkiye’de bu süreç devam ediyor. Özellikle işyerlerinde sendikasız işçilere ulaşabilmek için bildirileri dağıtıyoruz. Bütün Türkiye’de arkadaşlarımız alanlarda, meydanlarda. Geçtiğimiz hafta Adana’da bir basın açıklaması gerçekleştirdik. İzmir’de basın açıklamamızı yaptık, önümüzdeki hafta ise Kocaeli’ye gideceğiz. DİSK’in örgütlü olduğu ve işçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı bir bölge burası. Sonrasında da süreç devam edecek” dedi.

‘İŞÇİ SINIFINA YÖNELİK SALDIRILARA KARŞI’

DİSK’in Aralık ayında ağırlıklı olarak asgari ücret ile çalışmalarını gerçekleştireceğine vurguda bulunan Çerkezoğlu ayrıca “Diğer konfederasyonlara, örgütlü örgütsüz tüm işçi sınıfına da bir çağrıda bulunuyoruz: “Ankara’da yıllar sonra üç konfederasyon olarak bir araya geldik ve vergi ile ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte de kıdem tazminatı ve asgari ücret başta olmak üzere bütün işçi sınıfına yönelen saldırılara karşı, diğer konfederasyonlar ile emekçi örgütler ile emekten yana olan siyasi partiler ile mücadeleyi omuz omuza büyütme kararlılığındayız” diye konuştu.

Sendikal hareket içerisinde İzmir’in durduğu noktaya ilişkin de konuşan Arzu Çerkezoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Sendikal harekette İzmir önemli bir yerde duruyor. Tarihin pek çok döneminde hem emek hareketi ile de hem de demokrasi, özgürlük mücadelesi ile İzmir her zaman önemli bir yerdeydi. Biz de burada DİSK olarak bizim örgütlü olduğumuz tüm iş kollarında ve örgütlenme mücadelesi verdiğimiz bir yer İzmir. Bugün sendikasız birçok işçi arkadaşımız ile ve İzmir’deki demokratik güçler ile büyük bir buluşma gerçekleştireceğimize inanıyorum”

Editör: Haber Merkezi