CİHAN SAMGAR / İZ GAZETE – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dün yayınladığı ve Aziz Kocaoğlu imzasını taşıyan tasarruf tedbir genelgesine tepkiler gelmeye başladı. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan İzmir Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, yükselen döviz kurları sebebiyle işçilerin ve emekçilerin maaşının zaten 350-400 lira eridiğini söyledi. Yıldız, “Doların, avronun yükselişiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi de tasarruf konusunda bir tedbir almayı düşünüyor. Ama bunu emekçiler üzerinden yapmayı düşünüyor. Dün Aziz Başkan’ın bir genelgesi yayınlandı ve dağıtıldı. Genelgenin 6. maddesinde işlerin yoğunluğuna göre işçiler mesaiye bırakılabilir ama mesainin karşılığı olarak ücretlendirme değil izin karşılında takas edelim gibi bir ifade var. İşler devam etsin fakat ücret almayın, izinle bizimle takas edin. Biz de Genel İş 2 No’lu şube olarak kesinlikle buna karşıyız. Çünkü zaten dolar ve avronun karşısında işçilerin, emekçilerin maaşı yaklaşık 350-400 Lira gibi bir kaybı söz konusu. O yüzden mesai ile yaşamını idame ettiren bir işçinin, mesaisinin karşılığı olarak izinle takasa kesinlikle karşıyız, kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ HARCAMALARINDAN KISSINLAR’

Bir tasarruf tedbir yapılacaksa bunu kendi harcamalarından yapsınlar diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren Yıldız, “Büyükşehir Belediyesi bir tasarruf tedbiri alacaksa bunu işçiler, emekçiler üzerinden değil, kendi harcamaları üzerinden bunu yapsınlar. Örneğin birçok etkinlik düzenleniyor. Buralardan bir tedbir alsınlar. İşçinin, emekçinin üzerinden değil.” dedi.

‘İŞ VE İŞÇİ SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHLİKE’

Yayınlanan genelgenin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yıldız, asla bu genelgeyi imzalamayacaklarını da belirtti. Yıldız, “Diğer taraftan da araç-gereç alımı ile ilgili bir madde var. Bu maddenin de iş ve işçi sağlığı ve güvenliği açısından sıkıntı yaratacağı ortada, bu madde de kabul edilemez. Yani kullanılamayan bir aracın yenisi alınması gerekiyorsa, alınacak. Tedbir işçinin sağlığını, güvenliğini tehlikeye atarak alınmaz. Biz kesinlikle gönderilen bu genelgeleri imzalamayacağız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi