İzmir'de Büro Emekçileri Sendikası yaptıkları eylemle Kasım ayında 3 yargı çalışanının intiharının sebebinin çalışma koşulları ile düşük ücret olduğunu vurguladı.

Kasım ayında üst üste üç yargı emekçisinin intihar etmesi, yargıda yaşanan ağır ve sağlıksız çalışma koşulları nedeni ile Büro Emekçileri Sendikası bugün Türkiye genelinde adliyelerde siyah giyinme ve siyah kurdele takma eylemi yaptı.

İzmir Karşıyaka Adliyesi'nde BES İzmir Şubesi basın açıklaması yaptı. Adliye önündeki eylemde 'Adliye Saray Biz Köle Değiliz', 'Yaşasın Hak Hukuk Mücadelimiz' ve 'Kapıkulu Değil Emekçiyiz' sloganları atıldı. Basın metnini okuyan Karşıyaka Adliyesi çalışanı ve Şube Kadın Sekreteri Fatma Arslan yargı emekçilerinin sorunlarının adalet saraylarının büyüklüğüyle yarışır hale geldiğini belirtti. 

DÜŞÜK ÜCRET, MOBBİNG...

Arslan “Alındığı gün biten maaşlar, her geçen gün artan dava sayısına karşı eksik personelle hizmet vermeye çalışmak, az adamla çok iş yapmak, bunca iş yüküne rağmen en küçük hatada disiplin soruşturması tehdidiyle karşılaşmak, kurumun “diğerleri” muamelesi yapılarak, yaşanan her olumsuz olayda, hatada ilk gözden çıkarılan olmak yargı emekçileri için sıradanlaşmıştır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi son günlerde ortaya çıkan klavye uygulamaları ile yargı emekçileri bir kez daha baskı altına alınmaktadır.  Klavye uygulamasının yer değişikliği, iş yoğunluğunu artırma ve mobbing aracına dönüştürülmesi kabul edilemez” dedi.

'BAKANLIK ADIM ATMIYOR'

Uzun yıllardır dile getirdikleri adliye emekçilerinin sorunları ile ilgili Adalet Bakanlığının adım atmamasının vahim olduğunu da ekleyen Arslan şunları söyledi:

"Bugün üç yargı emekçisi arkadaşımızın intiharı sadece kişisel sebepler denilerek geçiştirilemez. Arkadaşlarımızı intihara sürükleyen; çalışma koşullarının yarattığı stres ve aldıkları düşük ücret nedeniyle yaşadıkları ekonomik krizdir. Bu nedenle başta Adalet Bakanlığı olmak üzere bütün yetkilileri yargı emekçilerinin sesini duymaya ve taleplerimizi kabul etmeye çağırıyoruz".

TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

Emekçilerin talepleri şöyle:

"* Yargı emekçilerine insanca yaşayacakları bir ücret için derhal ek zam verilmelidir. 

* Şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir illeriyle sınırlı olmak üzere ödenen yol ücretlerinin tüm yargı emekçilerine ödenmelidir.

* Zabıt Katibi yargı emekçilerine VHKİ kadrosu verilmelidir.

* Mübaşir yargı emekçileri Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmelidir.

* Zabıt Kâtiplerinin yeşil pasaport alabilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

* Disiplin soruşturması yönünden 2802 Sayılı Yasanın ilgili hükümleri kapsamından çıkarılarak yargı emekçilerinin de 657 Sayılı Yasa kapsamında disiplin soruşturmasına tabi tutulması konularında düzenleme yapılmalıdır.

* Fazla  mesai ücretleri  genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesi sağlanmalıdır.

* Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır.

* Artan iş yüküne karşın yeteri kadar personel alımı yapılması yerine yargı emekçileri üzerindeki baskı arttırılarak sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Bu tür uygulamalardan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır. 

* Personelin görüşü doğrultusunda hizmet içi eğitimler düzenlenmelidir." 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi