KESK’e bağlı sendikalar, OHAL KHK’ları ile kamu görevinden ihraç edilen üyeleri ile dayanışmak için sendika aidatlarını iki katına çıkarmış ve dayanışmayı büyütmeye çağırmıştı. KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’de KHK’lar ile ihraç edilen üyeleri ile dayanışmak için Ocak ayından itibaren sendika aidatlarının iki katına çıkardı.

Tüm Bel-Sen’in dayanışmasının önüne geçmek isteyen Birleşik Kamu-İş’e bağlı Tüm Yerel Sen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan tüm kamu emekçilerine bir mesaj attı. Mesajında “Ocak ayından itibaren bir başka sendika kendi üyelerinden 2 aidat almaktadır. Bu konu sendikamızla ilgili olmayıp, Tüm Yerel-Sen olarak; üyelerimizden yalnızca bir aidat alarak mücadelemizi yükseltmeye devam ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

"KHK'LAR KARŞISINDA ELLERİNİ OVUŞTURANLARIN RESMİDİR"

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Bu iki resme iyi bakın.

Biri saray kurmaylarının çağrısını yaptıkları “sorumlu sendikacılığın”, aslında “aman tadımız kaçmasın” sendikacılığının resmidir. OHAL döneminde bırakın sokağa çıkmayı, ihraç edilen üyelerine sahip çıkmayı, telefona çıkmayanların resmidir.

Diğer resim ise ekmeğinden edilen ile ekmeğini bölüp paylaşmanın resmidir.

Biri KHKlar karşısında ellerini ovuşturanların resmidir. Diğeri elele verenlerin resmidir.

Biri dayanışma göstermek şöyle dursun, sergilenen dayanışmayı baltalamaya görev bilenlerin resmidir. Diğeri dayanışmayı büyütmenin, en zor koşullarda dahi bir arada olmanın resmidir.

Biri bırakalım iktidarı, sarayı kendi işverenine iki çift laf edemeyip kendine mücadele konusu olarak KESK’i seçenlerin, onu itibarsızlaştırmaya çalışanların resmidir. Diğeri her koşulda kamu emekçilerinin talepleri ve herkesin iş güvencesi için mücadele eden KESK’in ve Tüm Bel-Sen’in resmidir.

Bu iki resme iyi bakın. Aradaki farkı göreceksiniz."

EN ÇOK İHRAÇ BELEDİYELERDEN

Konuyla ilgili Sendika.Org’a konuşan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı ve aynı zaman da KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi Çağdaş Yazıcı Tüm Yerel Sen’in “OHAL fırsatçılığı” yaptığını aktardı.Belediyelere kayyum atamaları ile kamudan ihraç edilen emekçilerin büyük bir çoğunluğunun yerel yönetimlerden olduğunu, 1152 üyelerinin de KHK’lar ile ihraç edildiğini aktaran Yazıcı, KESK’e bağlı diğer sendikaların yaklaşık bir yıldır bu dayanışmayı gösterdiğini, Tüm Bel-Sen’inde Ocak ayından itibaren bu uygulamaya başladığını söyledi.

"KHK'LILARA DESTEK VERİRSENİZ SİZ DE İHRAÇ EDİLİRSİNİZ"

Yazıcı, Aidatların artırılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye’sinde yetkili sendika olan Tüm  Yerel Sen’in belediyedeki kamu emekçilerinin odalarını gezerek, maaş bordrolarını göstererek “Sizden iki aidat topluyorlar. Bugün iki aidat toplayan yarın neden dört aidat toplamasın? Bu aidatlar kime gidiyor. KHK’lılara destek verirseniz siz de ihraç edilirsiniz. Aidatlarınız kandile gidiyor” gibi söylemlerle Tüm Bel-Sen’li emekçilerden istifa toplamaya çalıştıklarını aktaran Yazıcı şunları söyledi:

Sendikaların asli işlevi kamu emekçilerinin, kendi üyelerinin ve genel olarak işçi sınıfının iş güvencesini savunmak, aynı zamanda bunu yaparken de iktidarın hışmına uğramış, her hangi bir hüküm giymemiş insanlara sahip çıkmaktır. İnsanlar ekmeklerinden ediliyor ise ekmeklerini bölüşmektir. Biz bu dönemde dayanışmayı büyütmeye çalışırken o arkadaşlar hem bunu fiili olarak gittikleri tüm iş yerlerinde yöneticileri ve temsilcileri aracılığıyla bu tür söylemlerle emekçileri korkutarak AKP’nin OHAL KHK’ları ile insanların sesini kısmaya çalışmasının bir başka ayağı olarak yapıyorlar.

"KESK'İ İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Üyelerimize attıkları mesajlar ile de ulaşamadıkları emekçileri mesajın alt metninde bulunan “Aidatlar iki katına çıktı. Başınızın yanmasını istemiyorsanız bordrolarını kontrol edin. Bunlar Kürtlere, teröristlere hatta cemaatçilere yardım ediyorlar” mesajını vermeye çalışıyorlar. Normalde bu mesajı bizim üyelerimize bu mesajı atmazlar ancak bu kez büyükşehir ve bağlı kurumlardaki 6 bin’e yakın emekçiye bu mesajı attılar. Bu mesaj aynı zamanda 692 sayılı KHK ile ihraç edilen bana ve arkadaşlarımıza da geldi. Bu utanç verici bir şey. Bizimle dayanışmak isteyen insanlara engel olmaya çalışan. Birileri dayanışmayı büyütmeye çalışırken dayanışmayı baltalamaya çalışan ve Memur-Sen’den hiçbir farkı olmayan bir sendika KESK’i itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

Kimseyi geride bırakamayız. Biz aidatlarımızı iki katına çıkardığımızda Tüm Bel-Sen bünyesinde Türkiye’nin her yerinden ihraç edilen 1152 kişiden sadece hasta, kemoterapi gören, kanser, evine hiç ekmek girmeyen 150 civarında emekçiye toplam üç sefer 5’er yüz lira gönderebilmişizdir. Bütçemiz daha fazlasına el vermiyor. Dolayısıyla bu çok sembolik bir şey. Kimsenin derdine derman olacak bir şey değil. Bunlar OHAL’li fırsat bilen bir ekip. Bunlar KHK’lar karşısında ellerini ovuşturan bir ekip. Bunlar AKP’nin dümen suyunda, onların icraatlarının kendilerine yaradığını düşünen, fiili olarak böyle davranan bir ekip.

OHAL FIRSATÇISI SENDİKA

Büyükşehir belediyesinin bürokratlarıyla konuştuğumuz zaman onları desteklediklerini söylediler. “Bu sözleşmeyi ancak onlarla imzalayabilirdik” diyorlar. Hiçbir iş veren kendisine sorun yaratacak sendika istemez. Tüm Yerel-Sen’de tam olarak öyle bir sendika.  Yıllardan beri bizim işten atılmamıza neden olan bizi terörist olarak göstermeye çalışan söylemleri bunlar zikrettiler. Dosyalar dolaştırdılar ve bu büyükşehir belediyesinin gözünün önünde oldu. Bunu defalarda dile getirmemize rağmen, “Bunun başka türlü sonuçları olur dememize” rağmen önlem alınmadı. Bu durum OHAL’den önce oldu. OHAL’de bu işin fırsatçılığı oldu ve işimizi kaybettik. Böyle bir durumun vebalini taşıyan bir sendikadır.

Editör: Haber Merkezi