TUGAY CAN / İZGAZETE -Bornova Belediyesi’nde kentsel tasarım uzmanı olarak çalışmakta olan TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer hakkında, bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatılmasının ardından Bornova Beldeiyesi’nde yetkili sendika olan Tüm Yerel-Sen ile Şenyol Kocaer’in üyesi olduğu Tüm Bel Sen’den iki farklı açıklama geldi.

TMMOB AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Yaşanan gelişme ile ilgili TMMOB "Şenyol Kocaer, mesleki kimliğinin ve TMMOB anlayışının gereği olan bir biçimde topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesinden ötürü yaklaşık 1,5 yıldan bu yana mobbing ve baskıya maruz kalmaktadır. Ancak kendisi tüm bu baskılara karşın doğru bildiğini söylemeye, bilimin ve hukukun ışığında, rant politikalarına karşı toplumsal çıkarları, doğal ve kültürel varlıkları savunmaya devam etmektedir” açıklamasında bulunmuştu.

TÜM BEL-SEN: “KOCAER, RANTÇI POLİTİKALARA KARŞI ÖN SAFLARDA YER ALIYOR”

Özlem Şenyol Kocaer’in üyesi olduğu KESK’e bağlı Tüm Bel Sen ise gelişmeyi, Bornova Belediyesi’nde yaşanan başka bir örnek üzerinden açıkladı. “Güzel İzmir’imizin rantçı politikalara karşı savunmasız olmadığını göstermek adına çevreci platformlarda ön saflarda yer alan, İzmir’in yaşanabilir geleceği adına mücadeleden kaçınmayan üyemiz Özlem Şenyol Kocaer’e böyle bir soruşturma açılması bizi düşündürmektedir” denilen açıklamada ilgili olayın basına yansıdığı 7 Mart 2018 tarihinden bir gün sonra basına 'Başkan Atila o memuru affetmedi' başlığıyla başka bir memurun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla ilgili soruşturma başlatıldığına dair haberin servis edildiği söylendi. Açıklamada, ŞPO İzmir Şube Başkanı Kocaer’e yapılan anti demokratik uygulamalara meşrutiyet kazandırma çabası olduğunu düşündüklerinin altı çizildi.

KILIÇDAROĞLU’NUN MEKTUBUNU HATIRLATTILAR

Tüm Bel Sen’den yapılan açıklamada CHP liderinin temel hak ve özgürlükler konusundaki hassasiyetine de vurgu yapılarak, “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun temel hak ve özgürlükler konusunda ne kadar hassas olduğunu hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Nitekim geçtiğimiz yıllarda basına da yansımış olan CHP’nin değerli Genel Başkanı Sn.Kılıçdaroğlu’nun kendisine sosyal medya üzerinden hakaret eden bir vatandaşa mektup yazmış olduğunu ve bu demokratik, uzlaşmacı tavrın toplumun birçok kesimi tarafından sempatiyle karşılık bulduğunun şahidi olmuştuk. Tüm bu yaşananlara rağmen üyemiz sn. Kocaer şahsında yürütülen haksız soruşturmayı meşru göstermek adına yapılan ayak oyunlarına Sn. Kılıçdaroğlu’nun malzeme edilmesini doğru bulmamaktayız”denildi.  

"SEBEBİ SAĞ KADROLAŞMA"

Açıklamada ayrıca, Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaret içeren sosyal medya paylaşımlarının sebebinin CHP’li belediyelerdeki sağ kadrolaşma olduğu vurgulandı.  Sendika açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Sözlerimizi sonlandırırken var olan sistemi eleştirenlerin, eleştirdikleriyle mental olarak çok farklı yönde bir davranış göstermemeleri bilakis demokrasiye gönülden bağlılık gösteren insanlarda hayal kırıklığı yaratmıştır;  konunun diğer yaralayıcı tarafı da budur.”

TÜM YEREL SEN: “SİYASİ PARTİ MÜCADELESİNİN SENDİKAYA YANSITILMASI DOĞRU DEĞİL”

Bornova Belediyesi’nde yetkili sendika olan Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen ise soruşturmaya sebep olan paylaşımın sendikal sözleşmeyle alakalı olduğuna dikkat çekti. Siyasi parti mücadelelerinin sendikalara yansıtılmasının doğru olmadığının altını çizen Tüm Yerel-Sen’in işyeri temsilcileri, “Bu olayın TMMOB vasıtasıyla gündeme gelmesini doğru bulmuyoruz. Bu meselenin sendika çatısı altında yapılması gerekiyor. Ayrıca Teftiş Kuruluna gitmiş bir karar var ortada. Yani şu an bir şey belli değil. Teftiş bir denetim mekanizmasıdır. Memurların daha iyi çalışması için yapılır” ifadelerini kullandı.

“SENDİKAL BAŞARIMIZ ONLARI RAHATSIZ ETTİ”

Tüm Yerel Sen temsilcileri “Sendikamız ile belediye arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tamamen şeffaf bir şekilde yürütülmüş olup, belediye emekçisi her memur arkadaşımız hangi sendikaya üye olduğu gözetilmeksizin, her aşamada bilgilendirilmiştir.” ifadelerini kullandı. Tüm-Yerel Sen işyeri temsilcileri ayrıca bahsi geçen toplantılarda Özlem Şenyol Kocaer’in de bulunduğunu öne sürerken, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Özlem hanım paylaşımı yaparken Belediye Başkanı’nı kast etmiş, ancak dolaylı yoldan bizim sendikamızı da hedef aldı. Belki de başarımız onları rahatsız etti.”

“TMMOB KARALAYICI DAVRANMAKTAN KAÇINMALIDIR”

Tüm Yerel-Sen İşyeri Temsilcileri yaptığı açıklamada, “Toplu sözleşme kapsamındaki taahhütname imza aşamasında; tüm memur üyelerimiz bilgilendirilmiş ve taahhütname konusu daha önceki dönemlerde ayrı bordro düzenleme hususunun bertaraf edilmesi amacıyla gündeme getirilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Taahhütnamenin, bir baskıyla ortaya çıkmış olması ya da memurlara imza zorunluluğu getirilmesi gibi iddiaların gerçek dışı olduğu söylenen açıklamada, “TMMOB’u; basın açıklaması yaparken kurumsal kimliğine yakışacak şekilde gerekli araştırmaları yaparak hareket etmesi, sendikamız ya da başka kurumları karalayıcı şekilde davranmaması hususlarında uyarıyoruz.” denildi.

Editör: Haber Merkezi