TUGAY CAN / İZ GAZETE - Basın açıklamasını okuyan Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, KESK'e bağlı BES olarak tüm Türkiye’de ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildiğine dikkat çekerek “Yeni bir yargı reformu daha açıklandı. Yine yargının temel yargı çalışanlarının göz ardı edildiği bir yargı reformu paketi ile karşı karşıyayız” dedi.

‘İNTİHARLARA VARAN SONUÇLAR…’

Hükumetin düzenlemiş olduğu yargı reformunun yargı emekçilerini göz ardı ettiğini ifade eden Güven, yargı emekçilerinin açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret aldığına dikkat çekti. Güven şöyle konuştu:

“İş yükü, ekonomik güçlükler intiharlara varan sonuçlara yol açmaktadır. Birinci reform paketinin açıklandığı 2009 yılından bu yana yargı emekçilerinin ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmamıştır. Aksine var olan havuz paralarının kaldırılması, iyileştirme olarak verilen fazla mesai ödemelerinin sınırlandırılması, ulaşım paralarının kesilmesi gibi uygulamalarla ekonomik kayıp artmıştır. Eğer bir reformdan söz edilecekse öncelikle yargı emekçilerinin kayıplarının karşılanması ve temel ücretlerinin arttırılması hedeflenmelidir”

‘YARGI EMEKÇİLERİ DİSİPLİN HÜKÜMLERİYLE KISKAÇ ALTINDA’

BES İzmir Şube Başkanı Güven, Yargı emekçilerinin çoğunlukla iş yoğunluğundan kaynaklanan en küçük hatada disiplin soruşturması ile karşı karşıya kalabildiğini aktardı. Güven, “Yargı çalışanlarının bütünü açısından da ek göstergenin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Ayrıca icra müdürleri ve yazı işleri müdürlerinin diğer kurumlardaki müdür kadrolarından daha düşük ek göstergeye tabi tutulması emeklilik gelirlerinde büyük oranda hak kayıplarına yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı’na yargı emekçilerinin sorunlarını çözmek adına çağrıda bulunan Güven, Büro Emekçileri Sendikası olarak hak ve özgürlük için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VURGUSU

Bir yargı çalışanı olan Fatma Arslan ise açıklanan yeni yargı paketi hakkında  “Yeni yargı reformu yargı çalışanlarına hiçbir şey vaat etmiyor. Aksine var olan haklarımız sürekli gasp edilmekte” dedi. Arslan, bu durumun önüne geçebilmek adına örgütlü mücadelenin önemli olduğuna dikkat çekti.