Mart 2019 seçimlerinin ardından göreve gelen Bergama Belediyesi’nin AKP’li yönetimi ilk iş olarak Anayasa’nın 51. Maddesi ve TCK’nın 118. Maddesine aykırı davranarak, DİSK üyesi işçileri baskıyla sendika değiştirmeye zorlamak gibi iddialarla gündeme gelmişti. Yaşanan gelişmelerde Hak-İş Konfederasyonu’nun yetkisi olmamasına rağmen belediyenin 4.katında oda tahsis edildiği ve işçilerin tek tek ikna odasına çağırarak istifaya zorlandığı öğrenilmişti.

DİSK Genel-İş üyesi çalışanlara mobbing iddiaları ve sendika değiştirmediği için bazı çalışanlarını işten çıkarma haberleriyle de gündeme gelen Bergama Belediyesi’nin bu kez işçilerin hakkı olan 17 aylık farkı ödememek için toplu iş sözleşmesi için masaya oturmadığını dile getirildi.

GÖRÜŞME TALEBİMİZE YANIT VERİLMİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Aydın Tekin; “DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 4 No’lu Şubesi, Bergama Belediyesi Bakırçay Şirketi ile toplu iş sözleşmesinde yetkili sendikadır. Çalışma Bakanlığı’nın taraflara gönderdiği yetki belgesi bunun kanıtıdır. Şube başkanı olarak, belediye başkan yardımcısı Aşkın Uyar ile yaptığımız görüşmelerde, Bakırçay Şirketi’nde çalışan emekçilerin mağdur olmaması için gerekli görüşmelerin yapılması yönünde ki talebimize halen cevap verilmemiştir. Toplu iş sözleşmesinin yasal olarak başlaması, yer ve gün tespiti ile olmaktadır. Ancak belediye yönetimi resmi çağrımıza yanıt vermediği gibi İŞKUR İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya da katılmamışlardır. Ayrıca Bergama Belediyesi’nde ve BETA Şirketi’nde olduğu gibi Bakırçay Şirketi’nde de üyelerimiz istifa ettirilmiştir” dedi.

EMEKÇİLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR

Tekin ayrıca; “Burada yapılmak istenilen, Toplu İş Sözleşmesi yetkisi bulunan Genel-İş Sendikasının yetkisini düşürmek ve çalışan emekçilerin haklarını gasp etmektir. Ayrıca belediye tarafından sendika mağduriyet yaratıyormuş gibi gösterilmektedir. Aksine mağduriyet yaratan belediye yönetimidir. Sözleşmenin başlangıç tarihi yetki belgesinde yazdığı gibi Mayıs 2019 tarihidir. Belediye mağduriyet yaratmaktadır. Çünkü burada yapılmak istenilen şudur; belediye işçilerin 17 aylık farkını ödememek için toplu iş sözleşmesine oturmamaktadır. Bizler işçiler, emekçiler olarak emeğimizle geçinen insanlarız. Bu sebeple belediye yönetimine sesleniyoruz. Derhal işçilerin mağduriyetini giderin ve toplu sözleşmede yetkili sendika ile masaya oturun” sözlerine yer verdi. (Oben Ulu)

Editör: Haber Merkezi