Belediye-İş İzmir 2 No’lu Şube Kongresinde işçilerin yaşadığı sorunlardan ziyade aday olan grupların tartışmaları ve karşılıklı “ihanetçi” suçlamaları öne çıktı. Delegeler ise işçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, ayrım gözetmeden birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İZSU, İZBELCOM, Kemalpaşa, Narlıdere, Menderes, Seferihisar belediyelerinde örgütlü ve 3 binin üzerinde üyesi olan 2 No’lu Şube Kongresi Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. 158 delegenin tamamına yakınının hazır bulunduğu kongreye, Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur  ile Türk İş'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. Kongrede geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu da anıldı ve salona Mutoğlu'nun fotoğrafı ile “İzmir emekçileri seni unutmayacak” yazılı pankart asıldı.

Genel Kurul, Genel Başkan Nihat Yurdakul'un açılış konuşması ile başladı. Yurdakul konuşmasını muhalif grupları eleştirerek bitirdi. Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ise taşerona kadro sözünün takipçisi olacaklarını belirterek “Bunun için gerekirse sokağa da çıkacağız. Kıdem tazminatına asla dokundurtmayacağız” dedi

‘OHAL'İN HAK GASPLARINA KARŞI BİRLEŞMELİYİZ’

Adayların aksine delegeler işçilerin yaşadığı sorunlara değindi. İZSU Delegelerinden İlhan Karaca artan vergiler, zamlardan dolayı işçilerin her geçen gün daha kötü yaşam koşullarına mahkum edildiğini dile getirerek şöyle devam etti: “İşçiler statülerle bölünüyor. Çalışma haklarımızı ve TİS'lerimiz ayaklar altına alınıyor. Sürekli müjdelenen kadro vaadinin arkasında yalandan başka bir şey çıkmadı. Bu koşullarda sendikamıza büyük görevler düşüyor. Hiç bir ayrım gözetmeden işçilerin birliğini sağlamalıyız ve haklarımızı korumalı ve geliştirmeliyiz. Ancak sendikaları sadece profesyoneller değil işçiler yönetmelidir. Karar alma süreçlerinde işçilerin iradesi hakim kılınmalı. OHAL'in bizlere karşı silah olarak kullanıldığı bir dönemde sendikalar, örgütlü örgütsüz işçiler olarak bir araya gelemezsek gelecek günler bizim için daha da kötü olacak.”

‘TAŞERON İŞÇİLER ADALET İSTİYOR’

Narlıdere Belediyesi'nde çalışan Mürevvet isimli bir işçi uzun yıllardan beri taşeron şirketlerde çalıştığını ifade ederek “Kaç tane taşeron şirket geldi hatırlamıyorum bile. Alın teri gasbedilen taşeron işçiler olarak adalet istiyoruz. Taşeron bu ülkenin kangren yarasıdır. Eylemlerde attığımız sloganlardaki taleplerin takipçisi olmuyoruz. Adaylarımızın elinde sihirli değnek yok. Yönetimlere sorunları ilettiğimizde ‘Ben bunu yapamam’ diyordu. Gördük ki Cumhurbaşkanı tek kelimeyle TEOG’u kaldırdı. Taşeronun kaldırılması için de sendikaların bastırması gerekiyor. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanların kardeşçe yaşamasını istiyorum” dedi.

İKİ LİSTE İLE SEÇİME GEÇİLDİ

Ardından yönetim ve denetim kurulları aklandı ve seçimlere geçildi. Mevcut yönetim Başkan Metin Şanlı önderliğinde liste çıkarırken, İZSU Tire Temsilcii Nezat Hazırol da ayrı bir liste ile seçime katıldı. Kendilerini 'Mavi Oluşum' olarak nitelendiren liste ise yönetim kurulunun seçimler sürecindeki tutumunu protesto ederek liste çıkarmadı ve oy kullanmadı. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi