NAZMİ CAN ARSLAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yetkili sendika Yerel Sen tarafından yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin, KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen  İzmir Büyükşehir Belediye binasında basın açıklamasında bulundu. Kreş hakkına dikkat çekmek isteyen sendika üyeleri basın açıklamasına çocukları ile katıldı. Çocuklar ellerinde "Kreş istiyoruz" ve  “Ebeveynler işe çocuklar kreşe” yazılı pankartları taşıdı.

KREŞ BİR HAK

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı, kreş hakkının bir gereksinim ve yasalar tarafından tanınmış bir hak olduğunu vurguladı. Yemek kartı, ulaşım kartı ve kreş taleplerini yineleyen Çağdaş Yazıcı, “Giderek yoksullaşan, çalışma koşulları ağırlaşan bizlerin en temel ihtiyaç, en basit haklardan yola çıkarak ortaya koyduğumuz talepler yıllardan beri görmezlikten geliniyor. Büyükşehir idaresi, Türkiye’deki herhangi bir işveren gibi çalışanları bir maliyet unsuru, çalışanların taleplerini ise şımarıklık olarak görüyor. Çalışanların taleplerine kulaklarını tıkıyor. Sarı sendikalarla kurulan Toplu Sözleşme masalarında en basit talep ve ihtiyaçlarımız gündem dahi olmuyor. En çok göz ardı edilen taleplerimizden biri de kreş. Kreş bir gereksinim. Kreş bir hak” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘BU HİZMET BÜTÜN ÇALIŞMA ALANLARINDA VERİLMELİ’

Okul öncesi olarak adlandırılan 0-6 yaş dönemini büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, çocukların fiziksel, ruhsal, zihinsel olarak sağlıklı büyüme ve gelişmesinde çok önemli bir dönem olduğunu ifade eden Başkan Yazıcı, “Bu özel dönemde çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamanın yolu, etkin, erişilebilir ve parasız okul öncesi eğitim olanaklarından tüm çocuklarımızın yararlanmasıdır. Bu nedenle kamu idareleri ihtiyacı karşılayacak sayıda kreşler açmalı, bu alana kamusal kaynak sağlamalıdır. 0–6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi