Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bayraklı Belediyesi’ne ait BAYBEL şirketinde örgütlü konumda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şube, şirket binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube Başkanı Değer Yıldız ile Şube Sekreteri Muhsin Akıcı tarafından yapılan açıklamada; şirket yönetimi ile sendika arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) maddelerinin uygulanmadığı belirtilerek işçilerin mobbinge, sendika temsilcilerinin de tehdit ve hakarete maruz kaldıklarını iddia edildi. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a çağrıda bulunan emekçiler, sorunlar çözülmediği takdirde iş yavaşlatma ve ardından iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade etti. 

‘ŞİRKET İSTİFA’
Eylem sırasında emekçiler, ‘Şirket istifa, ‘Zafer direnen emekçilerin olacak’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘Başkan işçine sahip çık’ sloganları attı.

‘DİYALOG YOLLARI TÜKENDİ’
Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel İş İzmir 6 Nolu Şube Sekreteri Muhsin Akıcı, Bayraklı Belediyesi’nde çalışan emekçilerin yaklaşık 2 aydır yaşadığı sıkıntıları anlattı. Akıcı, “İşyeri değişikliklerinde yaşanan hukuksuz uygulamalar, çeşitli vasıflarda çalışan üyelerimizin vasıflarının hala verilmemiş olması, toplu sözleşme ile kazanılan pirim haklarımızın geriye dönük kısmının hala ödenmemiş olması, izin kullanırken ya da izin ücretimizi talep ederken yaşanan sıkıntılar, terfi bekleyen işçilerimizin terfileri ile ilgili çalışmaların savsatılması, kadın üyelerimizin çalıştıkları iş kodları dışında işlerde çalıştırılmaya zorlanması, işçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamında aldığı iş kıyafetlerinin eksik verilmesi gibi bir çok konuda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu konuların çözülmesi için bütün diyalog yolları tüketilmiştir. Sorunlarımıza çözüm bulunamamıştır” diye konuştu.

HAKARET VE TEHDİT İDDİASI
Sendika temsilcileri ve yöneticilerine yönelik tehdit ve hakaret olaylarının da yaşandığına dair iddialarda bulunan Akıcı, “Bundan sonra bizim için örgütlü gücümüzü kullanmaktan başkaca bir yol bırakılmamıştır” dedi.

‘HEPİNİZİN DEĞERİ 100 MİLYAR KADAR DEĞİL’
Sorunun bürokrasi sorunu olduğunu belirten DİSK Genel İŞ 6 Nolu Şube Başkanı Değer Yıldız, “Özellikle şu anda başkan vekilliği konumunda olan şahıs hiç çekinmeden korkmadan sendikamızın iş yeri temsilcisine ‘Sizi de sendikanızı da bitireceğim’ diyorsa bunun hesabını verecektir. Aynı şekilde yıllardır nerede çalıştığı belli olmayan birini getirip sosyal hizmetlerde şef yapmışlar. Onların dediği işleri yapmayan sözleşmesine sadık kalan işçilere ‘Hepinizin değeri 100 milyar kadar değil’ diyerek insanları tehdit ediyorlar. Bizler Bayraklı Belediyesi işçileri olarak belediyenin gerçek sahipleriyiz. Bu belediyeyi hepimiz birlikte kurduk. Sokaklarını biz temizledik, parklarını biz yaptık, evrak işlerini biz yaptık. Sokaktaki köpek leşlerini biz topladık. Yıllardır burada köle gibi çalışıyoruz ve ilk defa insan gibi bir sözleşme imzalayıp rahata erdiğimizi düşünürken bu sefer de bizi işimizle, ekmeğimizle geleceğimizle tehdit ediyorlar. Sokağa inmeyeceğimizi düşündüler. İşte buradayız. Bizim kimseden gizlimiz saklımız yok, kimseden korkumuz yok. Bu saatten sonra da kimseye eyvallahımız yok” diye konuştu. 

BAŞKAN SANDAL’A ÇAĞRI
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a çağrıda bulunan Şube Başkanı Değer Yıldız, “Sayın Belediyen Başkanına sesleniyoruz; Eğer birlikte hazırladığımız TİS’in kurallarını yerine getirecekseniz lütfen bu saatten sonra buna bir çare bulun. Bizi, DİSK Genel İş Sendikası ile muhatap olacak, iş çözmeyi bilen, işçiyi seven, işçiye saygılı olanlarla muhatap edin. Biz de bu insanlarla uğraşmayalım” ifadelerini kullandı.

‘HİZMETLER AKSARSA SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ’
 ‘Bu sorunlar düzelmediği sürece kimse bizden hizmet beklemesin’ diyerek konuşmasını sürdüren Yıldız, Bayraklı halkına seslenerek, “Değerli Bayraklı halkı, bizler bu belediyenin emekçileri olarak yıllardır size hizmet ediyor. Bizler bugün kendi hakkımızı aramak için sokaktayız. Yarın, size vereceğimiz hizmette aksaklık yaşanırsa, parklarınızı temizleyemezsek, çöplerinizi alamazsak bunun sorumlusu Bayraklı emekçisi değildir, Bayraklı Belediyesi ve onu yönetenlerdir” açıklamalarında bulundu.

‘İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPACAĞIZ’
Yıldız, ayrıca, “Bu sorunlar çözülmezse alacağımız eylem ve etkinlik kararları belli. İş yavaşlatma ve iş bırakma eylemleri yapacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi