İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100 itfaiye eri istihdam edeceğini duyurmasının ardından mülakattı geçip başarılı olan 80 itfaiye eri istihdam edilmişti. Tüm Yerel Sen, istihdamı gerçekleşen 80 itfaiye erine verilen eğitimler sırasında bazı yöneticilerin Tüm Bel Sen iş yeri temsilcisi gibi davranarak sendikaya üyelik çalışmaları yaptıklarının tespit edildiğini açıkladı. Eğitmenlerin yaptığı baskının etik olmadığı belirten Tüm Yerel Sen açıklama yayınlayarak şeffaf sendikacılık çağrısı yaptı

Yapılan açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı bünyesinde, 657 sayılı Kanuna tabii olarak istihdam edilmek üzere 14.06.2021-09.07.2021 tarihleri arasında liyakata dayalı olarak 100 (Yüz) kişilik itfaiye eri alımı için İtfaiye Meslek Yüksekokulu ile İtfaiye Meslek Lisesi mezunları arasında yazılı ve sözlü mülakatı geçen 80 (Seksen) itfaiye eri başarılı olmuş ve liyakat sistemine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından istihdam edilmiştir.
İstihdamı gerçekleşen 80 (Seksen) itfaiye eri; itfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından 04.10.2021-12.11.2021 tarihleri arasında Temel İtfaiyecilik ve Arama Kurtarma eğitimine tabi tutulmuş olup eğitim esnasında ve molalarda Eğitim Şube Müdürünün de yönlendirmesiyle, Eğitim Şube Müdürlüğü emrinde görevli eğitmenler tarafından anılan eğitim yerine Tüm Bel Sen iş yeri temsilcisi gibi davranılarak malum sendikaya üyelik çalışmaları yaptıkları Sendikamız yöneticileri tarafından görülmüş ve tespit edilmiştir. Bu bağlamda; yaşanılan sorun, Tüm Yerel-Sen yöneticileri tarafından İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile yapılan şifai görüşmede bizzat bildirilmiş olup eğitmenlerin yaptıkları baskının eşitsizlik ilkesine aykırı olduğu, görevi kötüye kullanma olduğu ve etik olmadığı belirtilerek ayrıca eğitimi de sekteye uğrattığı hususu belirtilmiştir. İtfaiye Dairesi Başkanlığı da uyarımızı dikkate alarak konu ile alakalı eğitim süresince kesinlikle sendikal çalışmalara izin verilmeyeceği, eğitimin sekteye uğramaması ve eşitlik ilkesi de gözetilerek eğitim sürecinin bitmesi akabinde bütün sendikalara eşit zaman verilerek sendikal çalışma yapılacağı hususu tarafımıza iletilmiştir.
Yapılan görüşmelere ve uyarılara rağmen anılan Şube Müdürü ve ilgili eğitmenler bildiklerini okuyarak, yaşanacak doğal afetlerde ve yangınlarda aldıkları eğitimi İzmir halkı yararına kullanmak ve yararlı bir eğitim aldırmak yerine sendika temsilciliği görevini yapmayı benimsemişlerdir" ifadeleri kullanıldı.


"Bizler Tüm Yerel-Sen olarak öncelikli verimli bir eğitim, sonrasında özlük haklarının anlatılıp, korunması ve şeffaf bir sendikacılıktan yanayız" denilen açıklamada, "Biliyoruz ki; İzmirli Hemşehrilerimizin, depremde, selde ve diğer doğal afetlerdeki ihtiyaçları Kamuoyu yararı olup kritik zamanlarda can ve mal güvenliğini sağlayan, hayat kurtaran bilgili itfaiye emekçileridir. Bu bağlamda; sendikacılık görevi olmayan, ancak görevini kötüye kullanarak sendika temsilcisi gibi davranan bürokrat ve eğitmenler tarafından yapılan dayatma ve korku sendikacılığına karşı olduğumuzu belirterek şiddetle kiniyor ve Kamuoyu vicdanında mahkum edilmeleri hususunda İzmirli Hemşehrilerimizin takdirlerine sunuyoruz" denildi.

Editör: Haber Merkezi