Ortak yazılı açıklama ile terör saldırısını lanetleyen Disk Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu; "Artık yeter! Ölüm değil çözüm istiyoruz" dedi.

Failinin kim olduğuna bakmaksızın saldırının lanetlendiğinin vurgulandığı ortak açıklama şu şekilde: 

"Alışmak istemediğimiz ancak artık bizleri şaşırtmayan bombalı saldırılar silsilesinin sonuncusunda, 10 Aralık günü 40’ın üzerinde yurttaşımız katledildi. Öncelikle, kutsallığı sorgulanamayacak belki de yegâne değer olan insan yaşamını hedef alan bu saldırıyı kınıyoruz. Ancak bunu, kınama ve lanetlemelerin yaşanan sorunun çözümü için yeterli olmadığının bilinciyle yapıyoruz. Ölümleri durdurmak için hep birlikte “Artık yeter” diyerek inisiyatif almak, elimizi taşın altına koymak zorundayız.

Henüz yaşamını yitirenlerin cenazeleri kaldırılmamışken, “Öncelikli işimiz intikam almaktır” diyen İçişleri Bakanı’nın, geldiğimiz noktanın karşılıklı intikamlar sürecinin bir sonucu olduğunun, sorunun çözümünün şiddetten geçmediğinin farkında olmaması imkânsızdır. Demokrasiyle, demokratik değerlerle sorunu olduğu açık bir şekilde bilinen iktidar, OHAL aracılığıyla demokratik alanı daraltma, ifade özgürlüğünü kısıtlama konusunda sınır tanımamaktadır. Oysa şiddet eylemlerinin, terörün araç olarak görülmesini engellemenin yolu daha fazla demokrasi ve özgürlükten geçmektedir.  “Ya başkanlık ya kaos” diyenler, gelinen noktadaki sorumluluklarının üstünü hamasete boğulmuş söylemlerle örtmeye çalışmaktadırlar. Saldırıda yaşamını yitiren Berkay Akbaş’ın, “Ben istemiyorum oğlum şehit olsun” diyen babası, bu saldırıların mağdurlarının hislerine tercüman olmuştur. insanlar dostlarının, eşlerinin, çocuklarının “şehit” unvanı kazanmasını değil, mutlu, sağlıklı yaşamalarını istemektedirler. Durum böyleyken, hepimizin şahit olduğu üzere ölümü en çok kutsayanlar, ölümlerin sona ermesi için gerekli adımları atmayan iktidar sahipleridir.

İLGİLİ HABER: İstanbul'daki patlamanın ateşi Bornova'ya düştü

Şiddete, ölümlere, bombalara ve bunlara karşı çözüm olmayan OHAL’e teslim olmayacağız. Çatışmalara, saldırılara, ölümlere karşı formül basittir. Kürt sorununda çözümün yolu diyalogdan ve demokratikleşmeden geçmektedir. Ülkemizde on binlerce insanın yaşamına mal olan çatışma sürecinin kazananı yoktur, şiddet sürdükçe de olmayacaktır. Yurttaşlarımızı hedef alan, son 1 yılda yüzlerce insanımızın yaşam hakkını elinden alan bombalı saldırılar bir daha tekrar olmamalı, her bireyin yaşam hakkına saygı duyulmalıdır. Yasal siyasetin önü açılmalı, tüm toplumsal kesimlerin temsilcilerinin dahil olacağı müzakere arayışları başlamalı, herkes üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir.

Emek ve meslek örgütleri olarak, failinin kim olduğuna bakmaksızın insan yaşamını hedef alan her türlü şiddet eylemine karşı sesimizi yükseltmeyi öncelikli sorumluluğumuz olarak görmekteyiz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirirken bir yandan da daha fazla demokrasi ve acil barış talebimizi dile getirmeyi sürdüreceğimizi bildirir, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileriz."

İLGİLİ HABER: İzmir düşmanlığı: 'Neden gavur İzmir'de bomba patlamıyor!'

 

Editör: Haber Merkezi