İzmir’deki Mahle Fabrikası’nda, DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı, işçiler geçtiğimiz günlerde grev kararını fabrikaya astı.

Ücret zammı maddesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine işçiler grev kararı almasına yönelik açıklamada bulunan Ali Çeltek, “Sendikamızın kurulduğu ilk günden itibaren ortaya koyduğu bazı kurallar var. Pandemi dönemiyle birlikte sendikal haklar ve toplu sözleşmeler ertelendi. Ülkenin ekonomik durumu kendi içimizde değerlendirerek bir teklif ortaya çıkardık. Türkiye’de özel sektörde toplu sözleşme yapmak oldukça zor. Nedeni de toplu sözleşmeyi baskılandıran bir sistem var. Verilen rakam çok gibi gözükebilir ortaya çıkan hayat enflasyonu karşısında yüksek değildir” dedi.

‘RAKAMLAR ANORMAL DEĞİLDİR’

Metal sektöründe çalışan insanların yıpranma oranlarının yüksek olduğunu belirten Çeltek, “ Salgın döneminde bütün fabrikada çalışan işçilerimiz, hem şirketine hem de kendi geleceklerine sahip çıktılar. Bugünde emekçilerimiz verdiklerimi emeğin karşılığını bekliyorlar. Toplu sözleşme talebimizde saat ücreti üzerinden belirleme yaparız. İşçinin aldığı maaş ücretiyle birlikte ikramiyesi, gece zammı gibi hakları her ay ödenmektedir. Bizim talebimiz yüzde 30 oranındaydı. 1200 tllik bir artış talep etmiştir. Hayat karşılığına baktığımızda istenilen rakamlar anormal değildir” dedi.

Türkiye’de sendikalaşmanın zorlaştığını dile getiren Çeltek, “Fabrikada örgütlenmek 6 ay, 1 yıl bile sürebiliyor. Birde yanlış uygulamalarla beraber süreç uzuyor. İşten çıkarılma korkusu ölüm korkusunu geçmiş durumdadır. Aynı zamanda hükümetin açıkladığı rakamlar doğruyu yansıtmıyor. Ciddi bir işsizlik söz konusudur. Diğer taraftan da örgütlenmeme üzerine bir anlayış mevcut” dedi.

‘GREV KAÇINILMAZ OLUYOR’

Fabrikalardaki grev kararlarının artmasının nedenleri arasında toplu sözleşmelerin baskılanmaya çalışmasından kaynaklandığının da altını çizen Çeltek, “Fabrikada somut olarak iş olmadığında insanlar bunu değerlendirir. Ama hem üretim varken hem de işler devam ederken ortaya çıkan düşük rakamlar işçileri bu kararları aldırmaya yönlendiriyor. Böylece grev kaçınılmaz oluyor” dedi.

Mahle Fabrikası’nda çalışan işçilerin bu süreç içerisinde kararlı olduklarını söyleyen Çeltek, “Şirket yönetimimize bugün de yarında çağrıda bulunacağız. Amacımız grev yapmak değildir. Grev iyi hakları alabilmenin yoludur. Ancak ülkede mücadele etmezseniz ve haklarınızı aramazsanız hiç kimse hakkınızı vermiyor. Fabrikada da 10 yıldan beri örgütlüyüz. Bu dönemde gelinen noktada işçileri tatmin etmediği için bu süreci yaşıyoruz. Bizi kendi içimizde tartışacağımız rakamları bulmalarını istiyoruz. Süreci barışçıl bir ortamda toparlayabilelim” dedi.

Editör: Haber Merkezi