Kemalpaşa’da sanayi havzasında kurulu olan OYAK Akdeniz Kimya Fabrikası önünde Lastik İş İzmir Şubesi basın açıklaması yaptı. Lastik İş'e üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin yanı sıra, Lastik İş'in örgütlü olduğu işyerlerin işçi temsilcilerinin ve Genel İş yöneticilerinin de katıldığı açıklamada sendika atılan işçilerin işe geri alınmasını ve fabrikada sendikal hakların tanınması istendi. Eylemde 'Birleşe Birleşe Kazanacağız', 'Akdeniz İşçisi Köle Değildir' ve 'Akdeniz'e Sendika Halaylarla Girecek' sloganları atıldı.

POLİS AÇIKLAMAYA ENGEL OLMAK İSTEDİ

Fabrika yönetiminin çağrısıyla fabrika önüne gelen polis ilk olarak fabrikanın giriş çıkışı engellendiği gerekçesiyle açıklama yapılmamasını istedi. Bunun üzerine sendikacılar ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polis araçları daha sonra fabrikanın içine girdi. Fabrikanın özel güvenliği de 'Fabrikayı çekemezsiniz' diyerek engel olmaya çalıştı.

'FABRİKA BÜYÜDÜ PEKİ YA İŞÇİLER?'

Basın açıklamasını okuyan Zedin Yumli, Akdeniz Kimya'nın işçilerin sayesinde büyüdüğünü ve karını arttırdığını ifade ederek "Peki, kendisi büyüyen ve gelişen Akdeniz Kimya işçilere ne verdi. Çalışanların ücretleri mi arttı. Çalışma saatleri mi azaldı? Yeni sosyal yardımlar mı verildi?" sorularını sordu. Yumli, Akdeniz Kimya işverenin işçileri çıkarma tehdidi ile baskı altına alarak, düşük ücretlerle ve hiç bir söz hakkı tanımadan çalıştırmaya devam ettiğini kaydetti.

'MESLEK HASTALIKLARINA TEDBİR ALINMIYOR'

Fabrikadaki meslek hastalıklarına da değinen Yumli şunları söyledi "Meslek hastalıklarına karşı tedbir alınmadan çalışma sürüyor. Bugün Akdeniz Kimya'dan ayrılan işçiler başka işyerlerine başvurduklarında sağlık raporu alamıyorlar. Bir çoğunda Akdeniz Kimya'da yakalandıkları akciğer hastalıkları çıkıyor"

'İŞÇİLER YASA DIŞI ŞEKİLDE ÇIKARILDI'

Akdeniz Kimya'da işten atılan işçilerin işe iade davalarını kazandığını ve işçilerin yasa dışı yollarla işten çıkarıldığının mahkeme kararı ile kesinleştiğini de dile getiren Yumli "Buradan son defa Akdeniz Kimya yönetimini yasalara uygun davranmaya, işe iade davasını kazanan işçileri işe geri almaya ve işçiler üzerindeki baskıyı sona erdirerek sendikalaşma hakkını tanımaya davet ediyoruz. Kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Hiç bir güç Akdeniz Kimya çalışanlarının birlik ve dayanışmasını kaldıramayacaktır" dedi.

Açıklamanın ardından servisle fabrikaya gelen işçilere sendikaya üye olma ve mücadele çağrısında bulunuldu.

 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi