Metehan UD  İşçiler ancak sendika ayrımı yapmadan bütün işçilerin birlikteliliğinin hükümetin emek düşmanı politikalarını durdurabileceğini dile getirdiler.

İmar Müdürlüğü İşyeri Temsilcisi Ali Hıdır, mecliste bekleyen yasalara karşı şimdiye kadar yapılan mücadelenin yeterli olmadığını dile getirerek "Bu tüm Türkiye işçi sınıfını ilgilendiren bir konudur. Sendikalar kendi aralarındaki rekabete ara vermeli.

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş'in buna karşı ortak tutum alması gerekmektedir ancak bu şekilde bu saldırıları engelleyebiliriz. Mecliste bekleyen yasalar hem bizleri hem de çocuklarımız için ciddi bir tehlikedir. Öte yandan kamuoyu henüz bu yasanın getirecekleri hakkında tam bilgiye sahip değil" dedi

'2016 1 MAYIS'I GELECEĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Önümüzdeki 1 Mayıs'ın, sendikal rekabetin ortadan kalktığı ve işçi birliğinin sağlandığı bir mücadelenin ilk adımlarının atıldığı bir gün olması gerektiğini de ekleyen Hıdır şunları söyledi "Tüm işçilerin siyasal düşüncesine bakmadan bu yasalara karşı ortak mücadele etme zorunluğu ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. 2016 1 Mayıs'ı işçi sınıfının geleceği ve talepleri açısından önemli. 1 Mayıs çalışmalarımız da bunun bilincinde olacak. 1 Mayıs'ta sadece kadrolu değil taşeron işçilerimizle birlikte alanda olacağız".

'KİRALIK İŞÇİ BÜROLARI MODERN DAYIBAŞILIKTIR'

Yazı İşleri Müdürlüğü İşyeri Baş Temsilcisi Birol Bozlu da, işçilerin mevcut koşullar açısından zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek "Sermaye her gün işçiler aleyhine yasalar çıkarıyor. Bizlerse sendikalar olarak bunun karşısında etkili bir örgütlenme oluşturamıyoruz. Saldıralara karşı sosyal, ekonomik, siyasal projelerle karşı durmamız gerekiyor. Bu saldırıları bilinçli bir örgütlenme ile engelleyebiliriz. Özellikle kiralık işçi bürolarının yakın zamanda çok ciddi sorunlar doğuracağını düşünüyoruz. Kiralık işçi büroları, dayıbaşı sisteminin modern adıdır. Dayıbaşılık artık sadece kırsalda değil,  kentte de olacak. İşçileri kiralık kölelelere dönüştürecek bir sistem olacak. Bunun kabul edilmesi mümkün değil" dedi. Bozlu, 1 Mayıs hazırlıklarının, klasik yer tartışmaları ile değil, çalışma yaşamlarına dair sorunların konuşulduğu bir şekilde geçmesi gerektiğini de ekledi.

'KADRO MÜJDESİ BİZİ UMUTLANDIRDI AMA...'

Buca Belediyesi'nde taşeron işçiler arasında Genel İş İzmir 5 Nolu Şube'nin örgütlenme çalışması bulunuyor. Bu örgütlenme çalışması içinde yer alan Sosyal Yardım İşleri taşeron işçisi Ali Duman da şunları söyledi "Taşeronu kaldıracağını iddia eden AKP'nin kendisi taşeronu ülke geneline yaydı ve kendi yandaş şirketlerine ihaleleri verdiler. Her sene haklarımız biraz daha kırptılar. Biz de kadro talebi merkezinde kazanılmış haklarımızı hükümete vermemek için sendikada örgütleniyoruz. Başbakanın ilk kadro müjdesi beni heyecanlandırdı ama sonradan müjdeden kasıtlarını öğrendik. Bizim bu saldırılara karşı yapabileceğimiz tek şey var, birlikte mücadele etmek, birlikte alanlara inmek". 

3 İŞÇİ KONFEDERASYONUNA ÇAĞRI

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Baş Temsilcisi Kasım Aras da, mücadele sayesinde şimdiye kadar haklarını elde ettiklerini belirterek "Mücadele ederek TİS hakkını kazandık. Biz emekçiler olarak kesinlikle özel istihdam bürolarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz emekli olduğumuzda çocuklarımız çalışacak. Biz bu saldırmalara karşı mücadelemiz sendikamızla birlikte yürütmeye devam edeceğiz ama 3 işçi konfederasyonu birlikte hareket edip, bir gün eğer şalterleri aşağıya indirirse o zaman hükümetler de bunu göz önünde bulundurup dikkate alırlar. Tek sendika çıktığında pek ses gelmiyor. 3 konfederasyonun başkanına birlikte hareket etme çağrısında bulunuyorum" dedi.

'BİZ MÜCADELE ETMEYE HAZIRIZ'

Hasan İldan (Buca Belediyesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulu Üyesi): Özel istihdam büroları bir kölelik pazarıdır. Bu tasarı emeğiyle geçinen milyonlarca insanı köle haline getirmektedir. Bu tasarı ile beraber insanlık onuruna yakışmayacak köle simsarlığı yasal hale gelecektir. Seçimlerden önce AKP işçilere kadro sözü vermişti biliyorsunuz ama bu sözlerini hızla unuttular. Kölelik düzenini hızla meclise taşıdılar. Bu yetmedi bir de kıdem tazminatına el attılar. İşyerlerinde işçiler bu tasarılara karşı tepkililer ve mücadele etmeye hazırlar.

Efendi Gül (Fen İşleri Baş Temsilcisi): Kiralık işçi büroları ile birlikte kölelik modern kölelik gelecek. Bu tasarılar yaşantımıza el koymaktır. Bunun için Türkiye'deki bütün emekçiler bir araya gelmesi lazım. Sermayaye kendimizi teslim etmemiz gerekiyor. Sermaye elimizdeki her şeyi almak istiyor. Bunları ancak bizim birliğimiz engelleyebilir.

 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi