Uluslararası İnner Wheel 244. Bölge Dernekleri tarafından düzenlenen 'göç' konulu konferansta konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, sadece Konak’ta Suriye’den göç etmiş 30 bin kayıtlı nüfus olduğunu belirterek, “Sırf belediyecilik hizmetleri ile değil hemşehrilerimize sosyal ve psikolojik olarak da destek vermek zorundayız” dedi.

Uluslararası İnner Wheel 244. Bölge Dernekleri’nin 'Yerlerinden edilmiş kadın ve çocukların yaşamlarının iyileştirilmesinde İnner Wheel üyelerinin rolü' başlıklı konferansı yurt içi ve yurt dışından temsilcilerinin katılımıyla İzmir Hilton Otel'de gerçekleştirildi. 23- 26 Kasım tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin ikinci gününde kürsüye çıkan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göç konusunda gönüllü çalışmalar başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Pekdaş, Konak Belediyesi'nin özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan Roman ve Kürt vatandaşlar ile Suriye'den göç etmiş kadın ve çocuklar için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

GÖÇ, 50 YILDA İKİ KAT ARTTI

Kadın belediye başkanı olarak hangi farklılıkları hayata nasıl geçirebileceği konusunda çok düşündüğünü belirten Pekdaş, yerlerinden göç ettirilmiş kadın ve çocukların desteklenmesine yönelik yaptıkları çalışmaları tek tek anlattı. Küreselleşen dünyada insanların pek çok nedenden ötürü bir biçimde başka yerlere gittiklerini söyleyen Başkan Pekdaş, son 50 yılda doğduğu yerden farklı yerlerde yaşayan insanların sayısının ikiye katlandığının bilgisini verdi. Göçlerin hem göç edenler açısından hem de göç alan yerler açısından sorunlar yarattığını kaydeden Başkan Pekdaş, "Yerel yönetimler, ülke yönetimleri ve uluslararası teşkilatlar bir arda bu sorunları çözmek zorunda" diyerek Türkiye'deki sığınmacıların yaşadığı sorunlara istatistiki veriler üzerinden mercek tuttu.

GÖÇMEN BABANIN KIZI

Kendisinin de 1950 yılında Bulgaristan'dan göç etmiş bir babanın kızı olduğunu anlatan Pekdaş,"AFAD'ın 2017 verilerine göre; Türkiye'deki kadın sığınmacılar genellikle Afganistan, İran, Irak, Somali ve Eritre gibi üçüncü dünya ülkelerinden ülkemize iltica ediyorlar. Ülkemizde 3,5 milyon sığınmacı nüfusunun yüzde 75'ini Suriyeli kadın sığınmacılar oluşturuyor. Bu kadınların bir kısmı kamplarda bir kısmı da aramızda yaşıyor. Konak’ta yaklaşık 30 bin kayıtlı Suriyeli var. Kampların dışında kentlerde, aramızda yaşayan 1,5- 2 milyon kadının var olduğunu biliyoruz. En büyük problemleri ise barınma, dil, eğitim, iş, toplumsal ve cinsel ayrımcılık. İş hayatında emek sömürüsüne maruz kalıyorlar. İş yerlerinde mobing, cinsel istismara, taciz ve tecavüze uğruyorlar" dedi. Pekdaş göç edenlerin mülteci de olsa hukuken bir birey olduklarını kabul edip, hukuki korunmalarının devlet tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

KURSLARLA KADIN VE ÇOCUKLAR KAYNAŞTI

Konak’ta Türkiye’nin doğu ve güneydoğu illerinden göç etmiş ailelerin yanı sıra 70 bin Roman vatandaşla Avrupa'nın en fazla Roman nüfusuna sahip yerleşim yeri olduğu söyleyen Başkan Pekdaş, "Sadece belediyecilik hizmetlerini değil vatandaşlarımıza sosyal ve psikolojik olarak da destek vermek zorundayız. Sosyal destek vererek ötekileştirme ve nefret söylemine engel olmak durumundayız. Biz bu konuda neler yapabileceğimizi belirledik ve Kent Konseyi içinde Mülteci Meclisi’ni kurduk. Çocuklarla birlikte müzik çalışmaları yapıyoruz. Agora semtimizdeki Kent Tarihi Birimi'nin bulunduğu bölgede Roman ve Kürt kökenli vatandaşlar ile Suriyeli göçmen çocuklar bir arada yaşıyor. Bu çocuklarımıza fotoğraf atölyesi çalışması yapıldı. Çok faydalı geri dönüşler aldık. Göçlerin yoğun olduğu dezavantajlı bölgelerde bulunan semt merkezlerimizde kadınlara okuma yazma kursu verdik. Hobi kurslarına gelerek sosyalleştiler, kaynaştılar. Kadifekale'de ve Zeytinlik Mahallesi'nde yeni semt merkezleri açtık. Kadınlar ve çocukların kurslara gelerek topluma entegre olmalarını sağlamak istedik. Okul öncesi çocuklar için 'Bizim Çocuklar' projesini uyguluyoruz. Özgüven kazanıyorlar, kendilerini ifade ediyor ve iletişim becerileri gelişiyor. Ballıkuyu, Kadifekale, Zeytinlik ve Agora'da bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Basmane Semt Merkezi'miz ise semt, danışma ve rehberlik merkezi niteliğinde çalışıyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi