“İnsanın en büyük buluşu ateş, tekerlek, motor ya da maddi dünya ile ilgili herhangi bir şey değildir, insanın en büyük buluşu, anlaşarak ekip halinde çalışmaktır.”

Benjamin Jennings

Tam üç yıl önceydi.

İz Gazete yaklaşık iki aydır günlük olarak yayınlanmaya başlamış, kadromuz da geçmişe nazaran genişlemişti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yıllardır düzenlediği ‘İzmir Basın Ligi’ turnuvasına biz de katılmaya karar verdik.

Açılış maçı bize denk geldi.

Açılışı, Konak’ın tecrübe abidesi Belediye Başkanı Abdül Batur yapacaktı. Düdük çaldı, başkan santrada topa vurdu, maç başladı.

İlk maçta 10 dakika kadar oynadıktan sonra, yerimi başka bir arkadaşa bıraktım; ‘tribünlere’ geçtim.

Abdül Başkan 10 dakikada tespiti yapmıştı: “Ümit, iyi oynayamıyorsun ama iyi takım kuruyorsun. İyi takım kurmak, iyi oynamaktan daha önemli”

Evet ben futbolu severim, futboldan anlarım da ama iyi oynayamam.

Bizim takım o yıl, ilk defa katıldığı turnuvada yarı finale kalma başarısını gösterdi.

“İyi takım kurmak, iyi oynamaktan daha önemli” sözü, 24 yıldır İzmir’in iki ayrı ilçesinde adından başarılarla söz ettirerek belediye başkanlığı yapan biri tarafından söylenince; insan üzerine birkaç defa daha düşünmeden edemiyor.

***

Kuşkusuz diğer ilçelerde de örnekleri vardır. Ben, bu yaz ‘yükseltilen vites’ nedeniyle size Seferihisar’dan örnek vermek istiyorum.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in selefi olduğu Seferihisar Belediyesi’nde, başkanın bıraktığı çıta çok yüksekteydi.

Ancak hem İzmir hem Türkiye ‘Soyer Seferihisarı’nın o çıtasına da çok alışmıştı.

İşte bu yaz; ilçede gerçekleşenler bana Abdül Batur’un basın turnuvasındaki sözlerini hatırlattı.

Ulusal bir televizyon kanalından canlı olarak da yayınlanan İkinci Yüzyıl söyleşileri ile hareketlendi Seferihisar’ın yazı… Yaklaşan seçimler öncesinde, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına dair sözü olan aydın, sanatçı, yazar ve politikacılar Seferihisarlılarla buluştu. Hem de hemen hemen her hafta…

2500 yıl önce Miletos’tan Phokaia’ya, Teos’tan Samos’a 12 Ege kentinin kurduğu İon Kentler Birliği, bu yaz Seferihisar Belediyesi’nin girişimiyle yeniden kuruldu. Yunanistan ile artan gerilimin gölgesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, zerre tereddüt etmeden halklar arasında kardeşliği savundu.

On binlerce katılımcı ve görkemli bir tören… Ve İzmir’in bu yıl 9 Eylül’deki Tarkan konserinden sonra gerçekleşen en büyüleyici konseri: Fazıl Say…

Onlarca yazar, binlerce kitapla Seferihisarlıları buluşturan ‘1. Seferihisar Kitap Günleri’ geldi ardından…

Tam o sıralarda Cumhuriyet Halk Partisi, milletvekilleri kampını Seferihisar’da yapmaya karar verdi. Kusursuz bir ev sahipliği yaptı Seferihisarlılar…

Seferihisar’ın 50 yılına damga vurmuş olan efsaneleriyle sözlü tarih kitabı hazırladı belediye bu yaz. Seferihisar’ın Çınarları projesi harika bir vefa örneği olarak yaşam buldu. Lavanta Festivali, Çocuk Festivali… Konserler, tiyatro gösterimleri derken… Çok canlı bir yaz geçirdi Seferihisar…

Seferihisar Belediyesi’nde işler tıkır tıkır işliyor.

Tunç başkandan bu yana, hep iyi işler üretme geleneği devam ediyor Seferihisar’da…

Başa dönecek olursak…

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, hem iyi bir takım kurmuş hem de o takımla beraber harika oynuyor.

Vesile ile yerel yönetimlere talip olacak olan yeni aday adaylarına da hatırlatmak isterim: Henüz aday adayıyken çekirdek ekibini kurmadan yola çıkıp da adaylığı elde edebilen çok az isim tanıyorum. Başkan olduktan sonra ekibini genişletmeyip, geliştirmeyip başarılı olabilen ise hiç yok!

Steve Jobs’ın “Hepimiz gerçekliği sembol isimlere indirgemeye bayılırız ama Süperman’in modası geçeli çok oldu. Dikkate değer bir başarı elde etmek ancak ekip işidir” sözü başkanından müdürüne, şoföründen temizlik işçisine kadar gerçek bir ekip gibi hareket edebilme kabiliyetini gösteren Seferihisar Belediyesi’ne denk düşüyor.

***

Altını yeniden çizmekte fayda var: 20 yıllık iktidarın tek adam zihniyetinden fazlasıyla sıkılan yurttaşlar artık Süperman’ler istemiyor; takımıyla beraber oynayabilen, ne çok önünde ne arkasında, takımının tam arasında olan başkanlar istiyor.