İstasyon Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte ilk olarak Nebil Özgentürk’ün daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan video kayıtlarından oluşan “Daima Sonsuz Saygıyla Atatürk” belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgeselin ardından Özgentürk Atatürk’ün asker, devlet adamı ve Cumhuriyetin kurucusu unvanlarının yanı sıra insani, sosyal yönlerini de anlattı.

Atatürk’ün özgürlükçü kişiliğine değinen Özgentürk; “Atatürk bir konuda çok hassas. O meşhur cümle var ya; “ Türkiye Cumhuriyeti şeyhler ve yobazlar ülkesi olamaz. Bunu 1926 yılında söylüyor bunu. Özgürlükçülük adına tekke ve zaviyeleri kapatıyor, tarikatların önüne duvar koyuyor. Çok önemli bir şey bu” dedi.  

ATATÜRK BİR BARIŞ ADAMIDIR

Mustafa Kemal Atatürk’ün barışçıl kişiliğine de değinen Nebil Özgentürk; “ Savaşa doğru yol almış bir barış adamıdır Gazi Mustafa Kemal Atatürk.  Atatürk bir barış adamıdır. Aradan geçen 83 yıla rağmen sanki dün gibi anılan başka bir lider, başka bir kurucu yok. Bir kere bununla gurur duymalıyız.  Atatürk 1923’ten ölümüne kadar sadece barış istedi.  Atatürk dünyanın en genç ölen lideriydi. Belgeselde de belirttiği gibi bir Fransız gazetesi “Artık barış kubbesinin doğu sütunu yıkıldı. Artık evrende barıştan söz edilemeyecek. Atatürk öldükten bir yıl sonra Hitler zalimliğe başlıyor. Arkasından Ortadoğu’ya sıçrayan bir savaş… Atatürk yaşasaydı diplomatik yöntemlerle İkinci Dünya Savaşı’nı engelleyebilirdi. Ben bir yurttaş olarak buna inanıyorum. Çünkü Atatürk savaş karşıtı bir adamdı” dedi.

Sunumunda Atatürk’ün İzmir sevgisine de değinen Özgentürk; “ Atatürk İzmir’i çok severdi. İzmir dünyaya açılan bir bölge. İstedikleri kadar gâvur İzmir desinler. Bununla bile gurur duymamız lazım. Çünkü burası çok kültürlü bir bölge. Bugün burada Efes Selçuk’ta bir uygarlığın ortasındayız. Bununla gurur duymalıyız. Atatürk’ün şöyle bir sözü var. Bana savaşımızın zaferini müjdeleyen İzmir’e hemşehri ilan edilmekten onur duyarım. İzmir’in acılarını, işgal günlerini gidermek için içten bir ilgiyle çalışmak ülküm olacaktır” demiştir” dedi.

YAŞAMAYI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN DE ÖLÜMSÜZ KALDI

“ Atatürk sanatı, müziği, sporu, çocukları, kitapları ve en önemlisi yaşamayı çok severdi. Yaşamayı çok sevdiği için de ölümsüz kaldı” sözleriyle sunumunu tamamlayan Özgentürk Başkan Sengel’i sahneye davet ederek; “Bir kadın belediye başkanını sunmaktan onur duyuyorum. Atatürk’ ün kadınlarından biri daha, uygarlığın kadınlarından biri daha” dedi.

Nebil Özgentürk’e belgesel gösterimi ve sunumu için teşekkür eden Başkan Sengel; “Bugün 10 Kasım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 83. Yılında hep birlikte anıyoruz. Anmaktan öte anlamak üzerine kurulu bir gecedeyiz aslında. Nebil Özgentürk’ün dediği gibi Atatürk bütün savaşlardan zafer ile çıkan bir barış adamı. Bu müthiş bir söylem. Bu söylem için ve belgesellerle bize birçok şeyi anlattığınız için Nebil Özgentürk’e çok teşekkür ediyorum. Bugün ben de bu mikrofonu bir kadın belediye başkanı olarak elime aldıysan Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi