Belki basından takip etmişsiniz ya da bir haber olarak önünüze düşmüştür. 24 Mayıs 2018 günü saat gece 23.00 civarında Narlıdere İstihkam Lojmanları önündeki yolda (Mithatpaşa Cd.) yaşanan bir kazada bisikletli bir kardeşimizi kaybettik.

Güzelbahçe’den Narlıdere yönüne giden Berkcan Dikme yönetimindeki 35 F 6229 plakalı hafif ticari araç, kontrolden çıktı. Araç önce yol kenarından bisikletleriyle ilerleyen Eray Köseler, Remzi Batu Karabulut (19) ve Mustafa Can Yağcı’ya (16) çarptı, ardından takla atarak ağaca çarptı. Çarpmanın etkisiyle araç hurdaya dönerken, bisiklet sürücüleri de savruldu. Eray Köseler'i, henüz 19 yaşındaki gencimizi işte bu şekilde kaybettik.

Kaybın üzerinden belli bir vakit geçti ve şimdi sağduyu ile düşünme vakti.

Geçtiğimiz sene benzeri bir kazada Ankara Asfaltı'nda Onur Gözel arkadaşımızı kaybetmiştik işinden bisikletle döndüğü sırada bisikleti ile bir kamyon altında can vermişti o da. Deniz Deniz kardeşimiz Güzelbahçe civarında Mithatpaşa Caddesi'nde ölümden dönmüş 3 ay hastanede yatmıştı.

Tüm bu vakalardan sonra artık bazı kişi ve kurumların İzmir'de şapkasını önüne koyup düşünme vakti gelmedi mi?

Neden mi düşünmelisiniz? Anlatayım.

Güzelbahçe rotasında bisikletlilerin geliş ve gidiş için kullandığı mecburi farklı iki rota bulunmakta. Bu rotaların en kritik yerlerinden birisi İZSU Arıtma Tesisi'nin orası yani İzmir Çeşme otoban viyadüğünün Mithatpaşa Caddesi üzerinden geçtiği nokta.

Güzelbahçe'ye gidiş yönünde genelde Narlıdere Dilek Sokak (Erdal Eren Sokak) ile İZSU Arıtma Tesisi arasındaki 3,5 km lik İzmir-Çeşme otobanı yan yolu (M.Kemal Sahil Bulvarı) kullanılır. Oradan Uğur Mumcu heykelinin orada mola verilir ve Mithatpaşa Cd. Sinden Güzelbahçe yönüne devam edilir.

Dönüş yönünde ise arıtma tesisinin oradan Mithatpaşa Caddesi İstihkam lojmanlarına doğru kullanılır.

Haritada güzergahları görebilirsiniz.

Şimdi gelelim 20 Şubat 2017 tarihinde gazetelerde "İzmir'de Pedal Devrimi" başlığı ile çıkan habere. Biz de biliyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Dairesi'nin planını ve uygulama projesini bitirdiği ve Fen İşleri'ne devrettiği bir çok yapılmayan bisiklet yolu projesi var. Söz konusu haber de bunu teyit ediyor.

Şöyle diyor haberde ;

"2017'DE YENİ GÜZERGAHLAR

Bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda 2017 yılında üç önemli bisiklet yolu rotasını daha hayata geçirecek. Karşıyaka Girne Caddesi bisiklet yolu düzenleme projesi kapsamında Yunuslar ile Nergis İZBAN istasyonu arasında 1.6 kilometrelik, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı arasını bağlayan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde 7 kilometrelik bisiklet yolu en yakın zamanda hizmete açılacak. Bunun yanında Güzelbahçe 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı ile Narlıdere Dilek Sokak arasında 6.5 kilometre, Narlıdere Dilek Sokak ile İZSU arıtma tesisi arasında 3.5 kilometre, Urla Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde 3.9 kilometre, Urla Ahmet Besim Uysal Caddesi'nde ise 2.5 kilometrelik bisiklet yolu oluşturulacak.
Horizon 2020 kapsamındaki 'Okula Bisikletle Git' temalı Avrupa FLOW projesi için de Bornova 4. Sanayi Sitesi-Ege Üniversitesi Kavşağı arasında 3 kilometrelik bisiklet yolu daha hizmete açılacak. Sadece bu projelerin hayata geçmesi ile mevcut bisiklet yolları 90 kilometreye ulaşmış olacak." Habere bu linkten ulaşabilirsiniz : http://www.hurriyet.com.tr/izmirde-pedal-devrimi-40371344

Gördüğünüz gibi haberde Narlıdere Dilek Sokak (Erdal Eren Sokak) ile İZSU Arıtma Tesisi arasındaki 3,5 km lik İzmir-Çeşme otobanı yan yolu (M.Kemal Sahil Bulvarı) na bisiklet yolu yapılacağı 2017 yılında bitirilecek diyor. Haritada da projelendirilen kısmı görebilirsiniz.

Şimdi soruyorum.

Eğer siz o yolu yapmış olsaydınız kaybettiğimiz Eray kardeşimiz bisikleti ile Güzelbahçe dönüşü Mithatpaşa yolundan İstihkam Lojmanları yönüne mi devam ederdi yoksa 2017 Şubat'ında yapmayı vaat ettiğiniz (hala yapmadığınız), Narlıdere Dilek Sokak (Erdal Eren Sokak) ile İZSU Arıtma Tesisi arasındaki 3,5 km lik İzmir-Çeşme otobanı yan yolu (M.Kemal Sahil Bulvarı) ndaki güvenli bisiklet yolunu mu tercih ederdi? Hayatını mecburen devam ettiği İstihkam Lojmanları önünde kaybetti.

Ağzımız burnumuz dağılmadan mazgal onarmadığınızı, düşmeden bisiklet yolundaki engelleri tamir etmediğinizi söylemek isterim. Bu gerçek ile yüzleşin lütfen.

Peki şimdi o yol (ve haberde "devrim" diye anlattığınız diğer yollar) yapılacak mı? Bisikletle güvenli ulaşım taleplerine daha ne kadar kulak tıkayacaksınız?

Artık şapkanızı önünüze koyup düşünme vakti! Başka canlar yitirilmeden...