TUGAY CAN / İZ GAZETE - 2003 yılından bu yana Menemen’de harita mühendisliği alanında faaliyet gösteren Ömer Güney, bulunduğu meslek disiplinin belediyecilik için en uygun meslek olarak düşündüğünü ifade ederken, “Her şey plan ve ekip ile başlar. Biz Menemen’i mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev biliyoruz. Bunu sadece ben değil, ekibimiz de çok iyi biliyor” diye konuştu.

Kamuoyuna ‘Menemen Belediyesi Başkanlık koltuğunun haczedilmesi’ olarak yansıyan mesele ile ilgili de konuşan Güney, “Bu koltuk haciz olayı tamamen basına yönelik bir şov malzemesidir. Partimizi küçük düşürme çabalarıdır. Belediyenin yaptığı hizmetler, yaptığı işler ortadadır” dedi.

İşte o röportaj;

‘KARARLARIMIZI MENEMEN’DE YAŞAYAN İNSANLARLA BİRLİKTE VERECEĞİZ’

TUGAY CAN: Harita Mühendisi olarak edindiğiniz deneyimlerin ışığında, Menemen’de şehirleşme anlamında yürütmeyi düşündüğünüz faaliyetler nelerdir?

ÖMER GÜNEY: Her şey plan ile başlar. Biz doğru bir planlama ile Menemen’i önümüzdeki günlere, yıllara doğru bir altyapı oluşturacak şekilde hazırlayıp gelecekte şehre doğru bir yol vermeyi umuyoruz.

Öncelikle Menemen’de neyin nerede yapılacağına orada yaşayan insanlarla birlikte karar vereceğiz. Menemen, İzmir’in en fazla göç alan ilçelerinden biri. Biz Menemen’i ‘Kuzey Yıldızı’ diye tanımlamıştık. İzmir yönünü Menemen’den bulacak. Menemen’de sanayinin nerede olacağına, konutların nerede olacağına dair adımlarımızı süreç içerisinde bir plan ile çözeceğiz. Buna ilişkin çalışmalar yapacağız. Çok sağlam, düzgün ve kaliteli bir ekibimiz var. İşini bilen çok doğru arkadaşlarla çalışıyoruz. Biz çalışmalarımızı hiçbir zaman tek başımıza yapmayı düşünmüyoruz. Bunu bir ekip ile yapacağız ve bu ekibin beraber çalıştığımız insanlar olduğunu biliyoruz. Menemen’i önümüzdeki döneme daha düzgün, daha yaşanabilir, insanlar için daha keyifli bir yer haline getireceğiz.

TUGAY CAN: Menemen’in demografik yapısı son yıllarda büyük oranda değişim gösterdi. Bu bilgiyi göz önüne alarak, Menemen’e yapılan bu göçün size olumsuz bir geri dönüşü olur mu?

ÖMER GÜNEY: Menemen’de doğdum, Menemen’de büyüdüm. Menemen’in çok değişik bir demografik yapısı olduğunu biliyoruz.  Bizler Menemen’de yaşayan her kesimden, her görüşten insanlardan oy alabilecek yapıya sahibiz. Menemen’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar var. Bu insanlarımızla gerek yaşantımız gerekse de çalışma hayatımız dolayısıyla güzel ilişkilerimiz de var. Bu nedenle sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz.

‘MENEMEN’DE HER KESİMDEN OY ALACAĞIZ’

TUGAY CAN: Türkiye siyaseti geride bıraktığımız 24 Haziran genel seçimleri ile birlikte siyasi partiler arasında yaşanan ittifaklara tanık oldu. AKP-MHP ittifakının yerel seçimlerde de stratejik noktalarda sürdürüleceği öngörülüyor. Bu yerlerden bir tanesi de Menemen. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

ÖMER GÜNEY: 24 Haziran seçimlerinde AKP’nin MHP ile yaptığı ittifak yerel seçimlerde de olacak gibi görünüyor. Ama iki artı ikinin dört etmeyeceği tek yer siyaset diye düşünüyorum. MHP seçmeninin tamamının AKP’nin bir adayı arkasında yer alacağını düşünmüyorum. Benim en büyük şansımın, tüm partilere oy vermiş halkımızdan oy almak olacağını biliyorum. Bunu sadece MHP olarak da görmemek lazım. AKP’ye oy veren, MHP’ye oy veren HDP’ye oy veren seçmenin bana teveccüh gösterdiğini görüyorum. Biz bu açıdan ekibimize Menemen’de anketler de yaptırıyoruz. Orada durumumuzu çok iyi görüyoruz. Menemen’de her görüşten, her kesimden insanın bize oy vereceğini görüyoruz. Kendimizin de nerede olduğunu iyi bildiğimiz için söz konusu ittifaktan çekinmiyoruz. Biz kendimize güveniyoruz. Partimize ve partililerimize çok güveniyoruz. Dolayısıyla onlar ittifak da yapsa bizim bu süreci aşacağımızı biliyorum.

‘BAŞKANIMIZ BENİM PARTİLİMDİR’

TUGAY CAN: Menemen’de yaklaşık 20 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi, Tahir Şahin ile birlikte seçimleri göğüslüyor. Ancak geçtiğimiz aylarda Menemen Belediyesi, kamuoyunda ‘koltuk haczetme’ olayları olarak bilinen olaylar neticesinde Türkiye gündeminde olumsuz anlamda konuşulur oldu. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

ÖMER GÜNEY: Menemen’i 1999 yılından itibaren incelememiz gerektiğini düşünüyorum. Yani dünün çamaşırını bugünün güneşinde kurutamayız. 1999 yılında, Menemen’de Belediyeyi kazandığımız zamanki durumu bilmek lazım. Belediye işçilerine o dönemde maaşların ödenmediğini biz Menemen’de yaşayanlar biliyoruz. Partililer olarak bu süreci gayet iyi biliyoruz. O günden bugüne Menemen kolay gelmedi. Yapılan hizmetlerin hepsi ortada. Başkanımız benim partilim. Biz aynı partinin üyeleriyiz. Onun da aday adayı olması, tıpkı benim ve diğer arkadaşlar gibi en doğal hakkıdır. Bu koltuk haciz olayı tamamen basına yönelik bir şov malzemesidir. Partimizi küçük düşürme çabalarıdır. Belediyenin yaptığı hizmetler, yaptığı işler ortadadır. Şu anda Menemen Belediyesi ekonomik anlamda da kötü durumda değildir. Ancak bu iş bir şov malzemesidir. Cumhuriyet Halk Partisi’ni küçük düşürme çabalarıdır. Bunlara biz prim vermiyoruz. Bunlar partimizi, yerel seçimlere yönelik küçük düşürmek amaçlıdır. Koltuğun haczedilmesi abartıldığı kadar büyütülecek bir durum değildir.

‘MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI YA DA MEVCUT ADAYLAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUM’

ÖMER GÜNEY: Partinin üyelerinin aday adayı olması çok normal bir süreçtir. Ancak biz bunu yaparken Menemen’de bulunan Belediye Başkanı’nın kendi başkanımız olduğunu unutmamalıyız. Ona zarar veren her söylemin partiye zarar verdiğini düşünerek hareket etmeliyiz. Şunun da altını özellikle çiziyorum; bu süreçte kendi payıma siyaseti doğru bir çizgide yapmaya çalıştım. Kimseyi rakip olarak görmüyorum. Hepsi bizim arkadaşımız, partilimizdir. Sürecin sonunda herkesi kucaklayacağımı taahhüt ediyorum. Zaten bu yaklaşım içerisinde olmazsak başarıyı yakalayamayız. Mevcut Belediye Başkanımız ya da mevcut diğer adaylar üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Biz önümüze bakıyoruz.

‘DEĞİŞİM DEĞİL, BAYRAK EL DEĞİŞTİRECEK’

TUGAY CAN: Belediye Başkanı seçilmeniz durumunda Menemen’in artan nüfusuna karşı politikanız ve Menemen hakkında projeleriniz ne yönde olacak? Menemen’de nasıl bir belediyecilik ile karşılaşacağız?

ÖMER GÜNEY: Her şey plan ve ekip ile başlar. Biz Menemen’i mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev biliyoruz. Bunu sadece ben değil, benim ekibim biliyor. Bu süreçte biz Menemen’in sorunlarını, sıkıntılarını, neye ihtiyacı olduğunu bilen bir ekibiz. Her mahallede mahalle örgütlenmelerimiz var. Proje grubumuz var, genç çalışma grubumuz, kadın çalışma grubumuz var. Bilişim grubumuz var. Yani her türden ihtiyaca cevap verecek arkadaşlarımız var. Biz Menemen’in sıkıntılarını tespit ettik. Buna yönelik 100 günlük eylem planımız var. 1 yıl içerisinde yapacağımız çalışma ve 5 yıl içerisinde yapacağımız çalışmalar belli.

‘HEDEFİMİZ YÜZDE 60’

ÖMER GÜNEY: Göreve geldiğimiz zaman şunu da yapacağız. Öncelikle tüm arkadaşlarımızı kucaklayacağız. Değişim lafını kullanmak istemiyorum. Burada yaşanan bayrağın bir elden diğerine geçmesi olacak. Çünkü bizim diğer aday adayı arkadaşlar da aynı partinin üyeleri. Biz aynı takımın oyuncularıyız. Görev bana geldiği takdirde herkesi kucaklayacağım. Kol kola, omuz omuza bir seçim yaşayacağız burada. Partinin en büyük özlemi olan şey, birbirine sevgi ve saygı. Biz gördüğümüz bildiğimiz şeyi yapıyoruz. Karşılıklı sevgi ve saygı bu partide var.

Seçim sonucunda amacımız Menemen’i İzmir’de ilk beşe oturtmak olacak. Yüzde 60’ı hedefliyoruz. Bunu da çok rahat biçimde yapacağımızı görüyoruz.

‘PROJELERİMİZ İÇİN ZAMANI GELDİĞİNDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEĞİZ’

ÖMER GÜNEY: Uygulayacağımız projeler ile Menemen’de iyi bir sosyal demokrat belediyecilik örneği oluşturmak istiyoruz. Öyle bir belediye oluşturalım ki, Cumhuriyet Halk Partisi deyince, bu belediyecilik akla gelsin. Bunu sosyal, teknik ve kültürel altyapısını sağlamak istiyoruz. Belediyeciliği, sadece şehrin çöplerinin toplandığı, emlak vergilerinin alındığı rutin işlemlerin yapıldığı bir yer olmaktan çıkarmak istiyoruz. Bizim iddiamız, yedi yirmi dört çalışan bir belediye yaratmak üzerine. Doğumdan ölüme kadar. Halkımızın, bize ulaşmak istediği her anlamda belediye olarak yanında yer almak istiyoruz. Belediyeciliği belki yeniden tanımlayacağız. Belediye hizmetlerini daha farklı hale getireceğiz. Proje konusunda şu projelerimiz var demek istemiyoruz. Çünkü karşımızda diğer partilerin adaylarının çıkmasını bekliyoruz. Önümüzde bir takvim var, projelerimizi de bu takvime göre açıklayacağız. Türkiye’de uygulanmayan, akla gelmemiş olan çok yeni projelerimiz var. Bunun için özel bir basın toplantısı düzenleyeceğiz.

‘BULUNDUĞUM MESLEĞİN BELEDİYECİLİK ANLAMINDA FARK YARATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

ÖMER GÜNEY: Bulunduğum meslek disiplininin belediyecilik için en uygun meslek olduğunu düşünüyorum. Diğer mesleklere de saygım var. Ancak bir belediye yönetiminde, bir inşaat mühendisinin, harita mühendisinin fark yaratacağını düşünüyorum. Bu süreçlerde bizim en büyük şansımız, oda süreci içerisinde diğer meslek grupları ile de bir araya gelmemiz. İzmir İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında İzmir’in geleceğine yönelik olan projelere görüş bildiriyoruz. Kentimize uygun olmayacak projeler konusunda fikirlerimizi beyan ediyoruz. Ayrıca hazırlayacağımız planları da oradaki meslek disiplinine mensup sunmayı hedefliyoruz. Projeleri orada tartışalım, netleştikten sonra açıklamak istiyoruz. Yaratacağımız projelerle, yapacağımız plan çalışmaları ile İzmir’i Menemen’de ikamet ettirmek istiyoruz. Çünkü İzmir kuzeye doğru büyüyen bir şehir ve bizim bu alanları doğru şekilde planlamamız gerekiyor. Sanayiyi nereye kuracağımızı, tarımı nasıl yapacağımızı, hangi alanlarda sınırlı tutacağımızı, konutu nereye yapacağımızı planladık. Ayrıca bunları halkımızla beraber netleştireceğiz. Yapacağımız hiçbir projeyi halkımızın onayı olmadan yapmamız mümkün değil. Halka rağmen siyasette yapılmaz, hizmet de yapılmaz. Biz konuşacağız. İnsanlarla bir araya geleceğiz. Onların talepleri bazı projelerimize yön verecek. Halkımızın menfaatine ya da yararına olmayan hiçbir işte imzamız olmayacak. Biz bir ekip hareketiyiz. Alanlarında donanımlı, iyi bir ekibimiz var. Doğru bir ekipler, liyakat sistemi ile bu işi sürdüreceğiz.

Editör: Haber Merkezi