CİHAN SAMGAR - Yaklaşık 500 bin kişilik nüfuslu Karabağlar’da yerel seçimler yaklaşırken henüz kılıçlar çekilmedi. Ama mevcut başkan Muhittin Selvitopu ile ilgili birçok eleştiri var. TMMOB kökenli Başkan Selvitopu ile ilgili en çok söylenen eleştiri: “Halkla ilişkileri zayıf.”

2014 yerel seçimlerinde Karabağlar’da Cumhuriyet Halk Partisi %42,8 oy alarak belediyeyi yönetmeye hak kazanmış. Aynı seçimde MHP+AKP ise toplamda %49,26 oy almış. Bu şu demek oluyor: Karabağlar CHP için çantada keklik değil, hatta bıçak sırtı.

CHP’nin İzmir’in birçok bölgesinde kemikleşmiş oyu var ama Karabağlar sıkıntılı birkaç ilçeden birisi. Hatta daha da büyük konuşalım Karabağlar yüksek nüfusu ile elden kaçarsa bu seçimde ya da ilerleyen seçimlerde Büyükşehir bile sallanabilir. Tüm bunlarla beraber, mevcut başkana yönelik eleştirileri düşününce yeniden aday gösterilme ihtimali düşük görünüyor.

Son 2018 seçimlerine baktığımızda, milletvekilliği seçimlerinde Karabağlar’da CHP %37,8 oy alırken, MHP+AKP ise %38 oy almış. Çok az bir fark olsa da ‘Cumhur İttifakı’nın CHP’den çok oy aldığı görülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Muharrem İnce %49, Recep Tayyip Erdoğan %36,9 oy almış. 16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı Referandumuna baktığımızda ise %64,63 HAYIR oyuna karşılık, %35,37 evet oyu çıkmış. Burada halk çok net bir şekilde başkanlık sistemine ‘hayır’ demiş. Bu sonuçta referandum sürecinde harıl harıl çalışan isimlerden ve daha önce bu belediyede meclis üyeliği yapmış olan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve ekibinin rolü yadsınamaz. Her ne kadar Murat Bakan isminin İzmir Büyükşehir Belediyesi için anıldığı iddia edilse de, Karabağlar için de zikredilen isimlerden. Eğer Murat Bakan belediye başkanlığı düşünürse ve Büyükşehir Adayı olamaz ise Karabağlar onun için ilk seçenek olabilir.

Murat Bakan ile yakınlığını bildiğimiz Bülent Sözüpek ise yine adı geçenlerden. Yaklaşık 20 yıldır Karabağlar’da yaşayan ve yine bu ilçede mali müşavirlik yapan Sözüpek ayrıca Karabağlar Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü. Yani Karabağlar Belediyesi’nin iç dinamiklerini yakından bilen bir kişi. STK’larla yakınlığı bilinen Sözüpek’le yaptığım bir röportajda şu ifadesi çok dikkatimi çekmişti: “Benim için siyaset sorun çözme sanatıdır.” Sorunların çözümü için bilinmeyen sayısı kadar denklem kurmak gerekir. Bunun için de halka dokunmak şarttır. Sözüpek, bunu başarabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyel Murat Bakan’ın gölgesinde kalmaz ise bu seçimlerde de ileriki seçimlerde de Sözüpek’in şansı Karabağlar için yüksek…

Sözüpek, geçtiğimiz günlerde Karabağlar Kaymakamı’nın siyasi faaliyette bulunduğunu dile getirmiş ve “Eğer adaysa istifa etsin” demişti. Kaymakam Bey hakikaten de yanına AKP vekillerini alarak ‘sosyal yardımlarda’ bulunuyor ve adeta AKP’nin Karabağlar Belediye Başkan Adayı gibi çalışıyor. Bunu da kamu imkânları ile yapıyor. Mardinli kaymakam aday olacağa benziyor.

Kaymakam gibi Mardinli olan Mehmet Şakir Başak da adı geçenlerden Karabağlar Belediyesi için. Konak İlçe Başkanlığı döneminde yaptığı sansasyonel eylemlerle tanınan Başak, şu an CHP Genel Merkezi’nde görev yapıyor. Genel Başkan yardımcısı Tuncay Özkan’ın yardımcısı olan Başak, Karabağlar’ın demografik yapısı düşünüldüğünde güçlü isimlerden birisi. Aday olması durumunda iki Mardinli, Karabağlar Belediyesi için yarışabilir. Şakir Başak’ın belediyecilik namına neleri yapıp neleri yapamayacağını ise inanın ben de kestiremiyorum.

İsmi Karabağlar Belediyesi için anılan başka bir milletvekili daha var: Tacettin Bayır. Bayır, yıllardır Karabağlar’da ticaret yapıyor ve çok sevilen bir sima. Gerek CHP İl Başkanlığı döneminde gerekse milletvekilliği döneminde açık sözlülüğüyle bilinen Bayır’ı bu mevkiye yakıştırmayan yok. Hatta Bayır’a hala ‘vekilim’ değil de ‘başkanım’ diye hitap edenlerin sayısı da az değil. Bu kazanılmış bir sevginin göstergesidir diye düşünüyorum. Tacettin Bayır ismi geçtiğinde aklıma hep son CHP İl Kongresi’nde kürsüden yapmış olduğu konuşma geliyor. Kürsüden açık açık Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eleştirmiş ve ‘herkes kendi işini yapmalı’ demişti. O kongrede kürsüden çok net bir şekilde Kocaoğlu’nu eleştiren iki isimden birisiydi Bayır. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum, Büyükşehir için de adı geçen Bayır, her nereye başkan olursa olsun makam odasının kapısı her zaman açık olur.

Ama genel merkez Karabağlar özelinde bir risk görmeden vekil sayısını düşürmek istemeyecektir. Belediyeyi kaybetme riski ortaya çıkarsa o zaman vekillerinden birisini, mecliste sandalye sayısının azalmasını göze alarak Karabağlar Belediye Başkanlığı’na aday gösterebilir. Bu Tacettin Bayır için de geçerli Murat Bakan için de.

Daha ismini anmadığımız, bu göreve talip birçok kişi var. İlerleyen günlerde onları da paylaşacağız. Ama yazının başındaki veriler ışığında CHP Karabağlar’ı elinde tutmak istiyorsa özel bir aday çıkarmalı. Karabağlar’ı tanıyan, Karabağlar’ın da onu tanıdığı ve sevdiği bir aday olmak zorunda. Aksi halde CHP’nin Karabağlar Belediyesi’ni elden kaçırması işten bile değil.

Editör: Haber Merkezi