“Yunancanın büyük ozanı Yannis Ritsos, faşist cunta döneminde yazdığı sevda şiirleri nedeniyle bazı eleştirilere uğrar. Ritsos’un yanıtı dikkate değerdir.

“İçinde yaşadığımız baskı ortamı her şeyden öte halkın yaşama sevincini ve umudunu yok etmektedir.

Halkın hayatının çekilmez kılındığı bu günlerde sevdadan aşktan söz etmek, yaşama sevinci veren şeyler üzerine yazmak da devrimci bir tutum ve politik bir eylemdir” diyor, Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık.

Tam da Türkiye’de bugünlerde yerleştirilmeye çalışan teslimiyetçi yaklaşımı anlatan bir ifade… Her gün muhalefete, işçiye, memura, öğretmene, esnafa, sendikacıya hakaret ederek, tutuklayarak, suç işlediğini iddia ederek sindirmeye çalışan bir iktidarın yaklaşımı bu değil mi?

Dernek, İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde bir etkinlik düzenledi. Ruhi Su Dostlar Korosu ile Yunanistan’ın ünlü sopranosu Alexandra Gravas’ın verdiği konserin adı çok yerinde seçilmiş; İki Yakanın Sesi.

Egenin iki yakasındaki birbirinden etkilenen insanların, buradan oraya oradan buraya taşıdığı ezgiler izleyicilerde sevgi ve dostluk havasını yansıttı.

Bülent Tanık, sanatın gücüne gönderme yaparak şöyle konuştu: “Sanatın uzun soluklu biriktirici ve dönüştürücü gücünün politik muhtevası ise en az doğrudan politika kadar vazgeçilmezdir.

Hissetmek, farkındalığın tetikleyicisidir. Farkındalık ise sorumluluk almanın… Duygularını yitirmiş bir topluluk, yaşamdan kopmuş, özgüven yoksunluğu içindedir, edilgendir.

Acı, öfke, merhamet, cesaret, sevmek ve dayanışmak, ayrışmak ve barışmak, saymak ve özen göstermek bizatihi yaşamanın kendisidir.”

Sözün özü, sanat kültürel birikim sağlar, toplumu değiştirir, dönüştürür. Buna politik bir yükleme yaparsak Rönesans’ı örnek gösterebiliriz. Aydınlanma süreci kısa zamanda, akşamdan sabaha yaşanmadı. Ancak, bu dönüşüme önayak olanlar da sanatçılardı.

Sanatçılar duyguları harekete geçirir ve insanlarda farkındalık yaratır. Farkındalık ise yaşamı tam olarak özümsememizi sağlar.

Dileğimiz bu tür etkinliklerin iki yakada sürekli olarak yinelenmesi. Siyasetin iki ülke arasındaki suyun kaynamasından beslenmesini bir yana bırakmalıyız. Uluslararası silah üreticilerinin iki yakanın yakılmasından yararlanacaklarını unutmamalıyız.

Ege’nin iki yakasındaki güzellikler dostlukla ve sevgiyle gelişir. Turistler ve araştırmacılar bu bölgenin tarihindeki aşk savaşlarından, felsefesinden, eserlerinden, mermer odaklı anıtlarından insani değerleri öğreniyorlar.

İzmir, Smyrna şarkılarını söyleyen Alexandra Gravas’ın ailesinin Sökeli olduğunu bir not olarak vereyim. İzmir’de yaşamak kanımca bir mutluluk kaynağı ve kolay bulunmayacak bir ayrıcalık.