Gizem TABAN/İZ GAZETE- Yeni yıla sayılı günler kalırken yılbaşında alkol kullanacaklar için İzmir Kimya Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi. Yüksek orandaki zamlar nedeniyle vatandaşların sahte alkole yönelmesi ve merdiven altı üretimde artış yaşanması sahte alkol sorununu yeniden gündeme getirdi. İzmir Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehlika Koç, 'sahte alkol' konusunda uyarılarda bulunurken denetimlerin de sıkı yapılması gerektiğini söyledi.

'ÖLÜMCÜL ETKİSİ VAR'

Sahte alkol konusundaki tehlikeye dikkat çeken Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehlika Koç,  "Yüksek vergiler ve zamlar insanları merdiven altı üretime itiyor. Ancak kaynağını bilmediğimiz alkollü içecekleri tüketmek sağlık açısından son derece tehlikeli. Çünkü metil alkol olma olasılığı çok yüksek. Metil alkolün varlığı tadımla anlaşılamayan bir şey ve ölümcül etkileri var. Bu durumda bandrollü, etiketli ürünleri yetkili  bayiilerden almak önemli" diye konuştu.

'DENETİM VE BİLİNÇLENDİRME'

Devletin denetimleri sıkı bir şekilde yapması gerektiğini dile getiren Koç, "Halka sağlıklı ürünler sunmak devletin görevidir. Devletin çok ciddi şekilde denetim yapması lazım. Alkol satan yerlerde bandrol, fatura kontrolü yapılması lazım. Ayrıca insanları da bilinçlendirmek gerekiyor. Bununla ilgili bilimsel açıklamalar, kamu spotları yapılabilir. Devlet kanalıyla, sahte alkolün ölümcül sonuçları olabileceğinin halka anlatılması gerekiyor " ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi