NİL KAHRAMANOĞLU/ İZGAZETE - Kamuda yeni normale dönüş yarın başlayacak. Resmi Gazete’de yayımlanana genelgeye göre 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar, idari izinli sayılacak. Ancak alınan kararlarda çalışmalarıyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmayan gebeler risk grubunda yer alıyor. Konuyu İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Çamlı’ya sorduk. Çamlı, yapılan yeni düzenlemede gebelerin hiçbir şey yokmuş gibi çalıştırılmasının uygun olmadığını belirterek alınan kararlarda eksiklik olduğunu söyledi.

‘EKSİKLİK VAR’

Gebeliğin böyle pandemilerde nispeten riskli bir durum oluşturduğunu ifade eden Çamlı, “Gebelikte vücudun bağışıklık sistemi, bir miktar baskılandığı için enfeksiyonların daha şiddetli seyretme durumu söz konusudur. Normal bir insana göre gebelikte enfeksiyonlar vücudun savunmasının kısmi olarak baskılanması nedeniyle daha ağır seyredebilirler. Örneğin; bazı ilaçları, bazı antibiyotikleri bebek üzerindeki olası yan etkilerinden dolayı kullanmıyoruz. Çünkü bebeğin sağlığını da göz önüne almak gerekiyor. Geçmişte, SARS ve MERS virüslerinden gebelerin çok olumsuz etkilendiğine şahit olduk. Gebelikte bu enfeksiyonlar sıkıntılı tablolara sebep oldular. Kovid için eldeki sınırlı verilerle böyle risklerden çok bahsedemiyor olsak da gebelerdeki enfeksiyon oranlarının normal popülasyona göre daha fazla olmadığını biliyoruz. Ama bunların sonuçları konusunda kesin konuşacak, kanıta dayalı görüşler açısından elimizde yeterli veri yok. Bundan dolayı gebeliğin genel olarak gebelik sürecinin bir bütünü göz önüne alındığında bu enfeksiyonlar açısından riskli grup olduğu kabul edilebilir. O yüzden de çalışmalarda gebelere öncelik verilmeli. İzinlerde ve esnek çalışma örneklerinde gebeler mutlaka göz önüne alınmalıdır. Burada bir eksiklik var. Yeni düzenlemede hiçbir şey yokmuş gibi çalıştırılması çok uygun olmayacaktır” diye konuştu.

‘RİSK DEVAM EDİYOR’

Tabip Odası olarak zaman zaman normalleşme süreci konudaki görüşlerini açıkladıklarını dile getiren Çamlı, “Ama genel olarak şunu söylememiz daha uygun; bir kere bu normalleşme süreci konusunda yeterli verilere sahip değiliz. Alınan kararlar gerçekten elde edilen bilimsel sonuçların doğurduğu bir karardan öte ülkenin şu anda yaşadığı ekonomik sıkıntıların zorlamasıyla alınmış bir karardır. Bütün olarak baktığımızda rehavete kapılmak, normal hayatımıza dönüşün başlaması genel olarak bizim uygun görmediğimiz bir durum. Hala insanlar hasta olup hayatını kaybetmekte. Her şey bitmiş, düzelmiş değil. O yüzden sadece gebeler açısından değil, bu ülkede yaşayan bütün insanlar açısından risklerin devam ettiği süreçteyiz. 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların idari izinli sayılması doğru bir uygulama ama mutlaka bu bağlamda gebelere yönelik bir takım özel kararların da alınması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi