İZGAZETE - Halk TV canlı yayınına katılan İzmir Tabip Odası Lütfi Çamlı ise ‘Türkiye genelinde 1200 civarında vaka sayısının açıklandığı gün İzmir’de 441 test pozitif tespit edildi. Vaka yoğunluğu açısından ilk 10’da bile olmadığı söylenen İzmir için 441 testin pozitifliğinin hepsi yeni test olmasa bile ve ortalama 300 yeni olgu olduğunu varsayarsak 1200 olgunun yaklaşık 300’ünün İzmir’den çıkmış olması mümkün mü?’’ sorusunu sordu. Çamlı’nın sözleri günlük vaka sayıları gizleniyor iddialarını tekrar gündeme getirdi.

İZMİR’DE VAKA ARTIŞI OLDUĞU GERÇEK!

Lütfi Çamlı’nın açıklamaları şöyle;

‘’İzmir’de bir vaka artışı olduğu gerçek. Geçtiğimiz günlerde İzmir Valimiz bir açıklama yaptı, bir önceki döneme göre vaka sayılarında ciddi artış olduğu ve durumun giderek kötüleştiğini ifade etti. Elimizde her ne kadar resmi makamlarca verilmiş sayı olmasa da aldığımız duyumlara göre İzmir’de de geçtiğimiz aylara ya da haftalara göre gerçekten çok ciddi boyutta artış var. Örneğin ayın 22’sinde yapılan test sonuçlarına göre 441 test pozitif insan saptandı. Dün itibari ile 380 civarında test pozitifliği var. Bunların ne kadarının yeni olduğunu bilemiyoruz ama İzmir’de de Türkiye genelinde paralel olarak artış olduğundan bahsedebiliriz.

YORUMLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ!

Bunu yorumlamakta güçlük çekiyoruz. Şöyle ki 441 test pozitifliğin olduğu akşam açıklanan vaka sayısı 1200 civarındaydı. 441 testin pozitifliğinin hepsi yeni test olmayabilir aralarında tekrarlanan testler de olabilir. Ortalama 300 yeni olgu bile olsa 1200 olgunun yaklaşık 300’ünün İzmir’den çıkmış olması mümkün mü? İzmir tabii şimdi bakıldığında vaka yoğunluğu açısından ilk 10’da bile olmadığı söyleniyor ve aynı gün Türkiye haritasına baktığımızda tüm Ege Bölgesi için yaklaşık 70 pozitiflik 77 olgudan bahsediliyor. Dolayısıyla 1200 olgunun açıklandığı gün sadece İzmir’de 441 test pozitifliği çok akla yatkın gelmiyor. Şüphesiz ki yetkililer bu konuları açıklayabilirler. Bu konularda halkı bilgilendirebilir ve bu konudaki sayıları net bir şekilde paylaşabilirler.

Şimdi tabii 1200 olgunun açıklandığı bir Sayın Bakan açıkladı. 1200 civarında bir olgu açıklanırken İzmir’de 441 test pozitif açıklandı ve bunun da yaklaşık test tekrarları çıktığında bile 300’ün altında olmaması gerekir diye düşünüyorum. Dolayısıyla 1200’ün yüzde 5’i İzmir’den çıkmış olabilir mi? İlk 10’da olmayan bir şehir bu kadar sayı gider mi? Bunlar açıklamaya açıklanmaya muhtaç durumda yani bunlar gerçekten net bir şekilde konuşulmalı tartışılmalı diye düşünüyorum.

Tüm Türkiye’de vaka artışı var. 1 Haziran’dan itibaren yeni açılım süreci başladı ve birtakım tedbirlerde bazı gevşemeler oldu. Buradaki bu gevşeme süreci ya da yeni açılım sürecinde belirleyici olan faktör sahadan alınan epidemiyolojik verilerin yorumlanması bilimsel analizinden çok ekonomik kaygılarla alınmıştır. Birden tüm ülkede kademesiz olarak bir gevşeme süreci başladı. Buna takiben de tüm Türkiye’de başta Güneydoğu’da, Mardin, Diyarbakır, Urfa sonra Orta Anadolu’da, Konya, Ankara ve birçok yerde ciddi vaka artışları ortaya çıkmaya başladı. Bunlara rağmen tedbirlerde ciddi bir değişiklik yapılmadı. Hatta bazı yeni açılımlar da görüyoruz. Örneğin halı sahalar bilardo, salonları açıldı. Bir tedbir bir kısıtlama getirecekse sahadan alınan epidemiyolojik verilerin araştırılarak yorumlanmasıyla bunlar hayata geçirilmeli. Başka birtakım düşünceler özellikle mesela turizm sezonu ekonomik kaygılar gibi nedenlerle kontrolsüz kademesiz bir gevşeme durumunda, bu vatandaşa da bir rehavet havası getirir. Pandeminin düzeldiğini geçmek üzere gibi düşünceleri olabilir. Pandemi mücadelesi bir çok bileşenin ciddi kontrol etmesi birlikte hareket etmesi ve iş birliği yapması gerekir. Sadece vatandaşın sorumluğuna aktarılamaz ve sosyal mesafenin uyulması, hijyenik tedbire uyulmakla sınırlı tutulamaz. Bir başarısızlık durumunda da vatandaşın tedbirlere uymadığını söylemek yeterli değildir. Önümüz de sonbahar var ve sonbaharın gelişiyle beraber bir takım risklerin artacağı, mevsimsel gribin artacağı ve bunun KOVİD’le beraber ciddi sıkıntıların yol açacağına dair bilim insanlarının görüşleri var. Bununla ilişkin birtakım tedbirlerin alınması gerekiyor ya da okulların açılmasıyla ilgili detaylı analizler yapılması gerekmektedir.

İzmir’de giderek artan bir vaka sayısı var. Ancak şu anda çok kritik seviyede yoğunluk olduğuna dair bir duyumumuz yok ama bu sürecin devam etmesi durumunda mutlaka İzmir’deki hastanelerde doluluklarda kritik seviyeye ulaşılması bekleniliyor. O yüzden şu an İzmir’deki yoğun bakım yatak sayılarında başka illere göre kıyaslandığında o kadar kritik değilse de süreçte bu durumlara gelebiliriz dikkatli olmamız gerekir.

Editör: Haber Merkezi