Kongre kapsamında düzenlenen oturumda diyabet ve obezite cerrahisi üzerine bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Fırat obezite cerrahisinde ameliyata karar verilecek sürece dikkat çekti. Ameliyata multidisipliler bir yaklaşımla karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fırat, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’de bu yaklaşıma büyük önem verdiklerini ve çeşitli disiplinlerden hekimlerin katılımıyla oluşan konsey tarafından verilen kararın ardından ameliyatın yapılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Özgür Fırat, böylece obezite cerrahisi için Ege Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran hastaların neredeyse yarısını konseyin onayıyla ameliyattan refüze ederek tedavi altına aldıklarını belirtti.

DÜNYADA OBEZİTE CERRAHİSİ GİDEREK ARTIYOR

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Sümer, “Bariatrik Uygulamada Multidisipliner Ekibin Önemi” adlı sunumunda, “Kesinlikle organ nakli gibi obezite cerrahisi de, Sağlık Bakanlığı çatısı altında kayıt sistemiyle belirlenmelidir. Aksi takdirde, Türkiye 10 yıl sonra midesiz bir toplum haline gelecek ve bunun sorumlusu da bizler olacağız. Burada asıl vurgulamak istediğim obezite cerrahisi son 10 yılda kat kat artmış durumda” diye konuştu.

HASTALARIN P SİNİ REFÜZE ETMEK BÜYÜK BİR BAŞARI

Obezite cerrahisinde hasta seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aziz Sümer “ben Özgür hocamı kutluyorum bu konuda Konseye gelen hastaların P sini refüze etmek büyük bir başarı. Tüm hastanelerde bu tür detaylı karar verme süreçlerinin sağlıklı işlemesi gerekir. Ege Üniversitesi’nde P olması çok büyük bir başarı tebrik ediyorum. Multidisipliner yaklaşımla değerlendirilen tedaviler de onay verilmeyen hastaların başka hastanelerde tedavi edilmesi durumu olabiliyor. Yani bir konseyin tedavi olmasın dediği hasta başka hastanede tedavi görüyorsa ` yakın komplikasyon ile karşılaşabiliriz bu suçtur’’ dedi.

Doç. Dr. Sümer, “obezite kronik ve ömür boyu devam eden bir hastalık, çok faktörlü tüm organları tepeden tırnağa etkileyen bir hastalık” diyerek, “Ekonomik açıdan hem hasta için hem de devletlerin sağlık ekonomileri açısından yük olan bir hastalıktır. Cerrahi asla tek başına çözüm değildir yani cerrahi sadece kısır döngüyü kurar gerçekten hayati tehlikesi olan obez hastaların normalleşmesine ve ekibi daha iyi yönlendirmesine olanak sağlayan bir şeydir bunun altını bir cerrah olarak önemle çiziyorum’’ dedi.

“SÜPERMEN, TEK CERRAH, KAHRAMAN’’ ARTIK BİTTİ

Multidisipliner yaklaşımın artık Dünyanın gerçeği haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Sümer “Bu yaklaşım her alanda mevcut. Tek başına Süpermen, tek cerrah, kahraman, her şeyi cerrah yapar gibi bir şey artık Dünyada yok, olmaması gerekir. Multidisipliner yaklaşım diyoruz ancak operasyonda cerrah mı ekip mi sorumlu olacak tartışılması gereken bir konu. Tabi ki Multidisipliner yaklaşalım, her şeyi birlikte yapalım ama sonuçta sorumlu arandığında parmakla gösterilen cerrah oluyor. Çok tartışılması gereken bir konu.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi