İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer, “147 yıllık tarihinde 137 farklı ülkeye yardım eli uzatan Türk Kızılayı, bugün Suriye, Irak, Somali, Pakistan, Gazze, Sri Lanka, Libya ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürütmektedir" diye konuştu. AFAD'ın kurulmasının ardından afet durumunda Türk Kızılayı'na verilen birincil görevin afetzedelerin beslenme ihtiyacının karşılanması olduğuna dikkat çeken Başkan Özer, ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere çadırların hazır tutulduğunu söyledi.

İdealist bir grup Osmanlı doktorunun bir araya gelip 11 Haziran 1868 tarihinde kurduğu, “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" bugünkü adıyla Türk Kızılayı, 148'inci yılını kutluyor. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Türk Kızılayı İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İzmir Şube Başkanı Aslı Özer, Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Halil Aksüt, Türk Kızılayı Kan Bağış Kan Merkezi Sorumlusu Dr. Burak Yurdakul ve şube başkanları katıldı. Türk Kızılayı'nın 148 yıllık tarihinden söz eden İzmir Şube Başkanı Özer, “Türk Kızılayı, Uluslararası Cenevre Sözleşmeleri doğrultusunda, savaşta ve barışta, yarananlardan hiçbir bedel almadan ve karşılık beklemeden, amacına uygun olarak, gönüllülük anlayışına göre insani yardım ulaştırmaktadır. Yardım hareketimiz 186 ülkede ulusal dernekler aracılığıyla yürütülmektedir. Uluslararası Kızılay - Kızılhaç Hareketi'nin bir parçası olarak, insan onurunun korunması doğrultusunda din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın yürüttüğü çalışmalar Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya, Güney Asya'dan Kafkaslar'a kadar uzanmaktadır. Afete hazırlık ve müdahale, kan hizmetleri, sağlık ve sosyal hizmetler, gençlik ve gönüllülük çalışmaları, eğitim hizmetleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Genel Merkezi Ankara'da bulunan teşkilatımızın faaliyetleri profesyonel çalışanları, üyeleri ve gönüllüleri ile yürütülmektedir. Türkiye genelinde mevcut 700'e yakın şubesi ile halkına hizmet üreten Kızılayımız, 8 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 25 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, 350 bin kişiye acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasiteye ulaşmıştır" dedi.

2015 YILINDA 1 MİLYON 937 BİN 940 ÜNİTE KAN TOPLANDI

Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacı olan 2 milyon 500 bin ünitenin tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Özer, “Kızılayımız 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon 937 bin 940 ünite kan bağışına ulaşmıştır. Ülke geneline yayılmış 17 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 82 hizmet birimde üç bini aşkın personel ile hizmetlerini sürdürmektedir. Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi'ni hayata geçiren Türk Kızılayı, 2016 Haziran ayı itibariyle 150 bin donöre ulaşmıştır. Kızılay 3 yıl içinde ise 250 bin donöre ulaşmayı hedeflemektedir.

“HER EVDE BİR KIZILAY GÖNÜLLÜSÜ"

Türk Kızılayı'nın hedeflerine değinen Başkan Özer, “Türk Kızılayı, 2020 yılına kadar ülkenin kan ihtiyacının tamamını gönüllülerden karşılamayı, afet müdahale konseptinden afete hazırlık konseptine geçmeyi, bölgemizde artan göçlerle ilgili yeni bir model oluşturmayı, insani yardım modelinde de acil durum yardımlarının yanı sıra kalkınma yardımları konseptine geçmeyi hedeflemektedir. Kızılay ayrıca, 2017 yılında yapılacak olan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu'nda başkanlığı kazanmayı planlarına eklemiştir. 'Her evde bir Kızılay gönüllüsü' çalışması başlatacak olan Türk Kızılayı, ülke çapında 2 milyon gönüllüye ulaşmayı öngörmektedir" diye konuştu.

GELİR KAYNAKLARI

Türk Kızılayı'nın özerk organizasyon yapısına sahip olduğunu, devletten hiçbir maddi destek almadığını dile getiren Başkan Özer şunları söyledi;

“Türk Kızılayı tüm bu çalışmaları Türk halkının gönüllü katkıları ile gerçekleştirmektedir. Bağışlar, geçmişte edinilen gayrimenkul bağışlarının gelirleri, faiz gelirleri, maden suyu işletmesi gelirleri ile hizmetlerimizi yürütmekteyiz. Türk Kızılayı'na bağışlar arttıkça, hizmet kalitemiz artmaya ve faaliyet alanlarımız genişlemeye devam edecektir. Türkiye genelinde 700'e yakın Türk Kızılayı şubesinin yapmış olduğu detaylı sosyal incelemeler sonucu ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen vatandaşlarımızın ihtiyaçları Ramazan ayında da giderilmeye devam edecektir. Türkiye genelindeki 13 aşevinde 30 gün boyunca iftar yemekleri verilmeye başlanmıştır. Vatandaşlarımız zekat bağışında bulunmak isterlerse; Şubelerimize başvurabilirler, tüm bankaların 2868 numaralı hesabına para yatırabilirler, Türk Kızılayı internet sayfası www.kizilay.org.tr'den Ramazan Gıda Paketi Bağışı menüsünü kullanarak elektronik işlem yapabilirler. Ayrıca, 168 Türk Kızılayı ücretsiz danışma ve bağış hattını arayabilirler veya tüm operatörlerden 2868'e boş mesaj atıp 10 TL'lik bağış yapabilirler."

134 HASTANENİN KAN İHTİYACI KARŞILANDI

Toplantıya katılan Türk Kızılayı Kan Bağış Kan Merkezi Sorumlusu Dr. Burak Yurdakul, merkezin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kan ve kan ürünlerinin gönüllü bağışçılardan temin edilmesini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Dr. Yurdakul, “Ege Bölgesi'ndeki 6 ilde 7 kan bağış merkezinde hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemizin ihtiyacı yaklaşık 400 bin ünite, biz ise 340 bin ünite kan topladık. Bu aldığımız 340 bin ünite kanla bölgemizde bulunan 134 hastaneden 132'sinin ihtiyacını bize verilen kanlarla karşıladık. Bu hastanelerde hiçbir hasta ve yakını kan sıkıntısı çekmedi. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin ise yüzde 50 oranında kan ihtiyaçlarını karşıladık. Aldığımız kanların tamamının testlerini yapıyoruz. Kan talepleri hastanelerden tarafımıza yapılıyor ve biz soğuk zincir koşullarında kan ve kan ürünlerini hastanelere ulaştırıyoruz. Sadece biraz desteğe ihtiyacımız var. Herkesi Ramazan ayında kan vermeye çağırıyoruz. Şu sıralar stoklarımız iyi gidiyor. Çalışmalarımızı biraz daha akşam saatlerine kaydırdık. 16.00- 24.00 saatleri arasında kan bağışlarını kabul ediyoruz. Yazın okulların tatil olması, insanların tatil yörelerine gitmesi ve sıcak hava bizi olumsuz etkiliyor. Bu nedenle hastanelerde bir sıkıntı yaşanmaması için tüm vatandaşlarımızı kan vermeye bekliyoruz" dedi.

BİRKİNCİL GÖREV BESLENME

AFAD'ın kurulmasının ardından afet durumunda Türk Kızılayı'na verilen birincil görevin afetzedelerin beslenme ihtiyacının karşılanması olduğuna dikkat çeken Başkan Özer, “AFAD bir şemsiye kuruluş bütün yardım kuruluşlarının tepesinde. Onun birinci önceliği barınma, Kızılay barınmada ikinci aşamada ve destek hizmeti veriyor. Bizim depolarımız çadır dolu, AFAD'ın da bizim de çadırımız var. Dolayısıyla bizim barınmadan sorumlu olmamak gibi bir durumumuz yok. Ancak AFAD'ın ulaştığına, AFAD, bizim ulaştığımıza da biz ulaşacağız. Biz elimizden gelen yardımı yapacağız ama bizim birinci derecedeki görevimiz afetzedelerin beslenme ihtiyacını karşılamak" diye konuştu.

“DEPOLARDA 50 BİN ÇADIR VAR"

Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Halil Aksüt ise “2009 yılından önce afetle ilgilenen 3 kurum vardı. Aslında afet müdahaleyi gerçekleştirirken kendileri de bir şekilde krize sebep oluyorlardı. En son 2009 yılında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kuruldu, bu koordinasyondan sorumluluğu olan bir kuruluş. AFAD çatısı altında, il bazlı 28 farklı kurum var. Her kuruma verilen birincil görevler var. Türk Kızılayı'nın birincil derecede sorumlu olduğu alan beslenme. Ancak ihtiyaç durumunda şuan depolarımızda 50 bin çadırımız bulunuyor" dedi.


Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi