GİZEM TABAN/İZ GAZETE - Karabağlar, Konak, Bayraklı, Bornova ve Gaziemir’de, sahte alkol içmeleri nedeniyle 15 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında sahte içki sorunu bir kez daha gündeme geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Fatma Mehlika Koç, konuyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

“DAMITMA ESNASINDA UZMAN MÜHENDİS ÇALIŞTIRILMALI”
İçki yapımında kullanılan alkolün ‘etil’ alkol olduğuna dikkati çeken Koç, “Etil alkol tarımsal kökenlidir. Bunların üretiminde mutlaka kimya mühendisleri çalıştırılmalı. Yani bunların damıtılması esnasında eğer uzman bir mühendis çalıştırmazsanız sıradan bir kişi bunu anlayamaz ve damıtma etil alkol alıyor sanıp metil alkol alabilir” dedi. “Vergiler çok artınca içki fiyatları da çok arttı” diyerek açıklamalarını sürdüren Koç, “Dolayısıyla halk ucuz içkiye ulaşabilmek için çeşitli yöntemleri deniyor. Bir tanesi kaçak dediğimiz, bir markayı taklit ederek yapılan içkiler ama onun içinde ne olduğunu bilmiyorsunuz. Bu sahte içkidir. Bunun yanı sıra marketlerde ya da Kemeraltı gibi alışveriş noktalarında satışı yapılan etil alkol meselesi var… İnsanlar bu ürünü alıp içine saf su koyarak derecesini 40 ila 45 dereceye düşürüp içine de anason yağı koyuyor, oldu mu sana rakı… Normalde etil alkolün damıtılma yoluyla elde edilmesi lazım. Bu damıtma esnasında da anason tohumları atılarak rakı elde edilir. Doğrusu budur. Ancak piyasada metil alkol kullanılıyor. Bu metil alkol de zehirli ve öldürücü bir maddedir. Daha çok tekstil ve boya sektöründe kullanılan bir kimyasaldır. Kaynama dereceleri birbirine çok yakındır. Etil alkolün 78 metil alkolün 64 santigrat derecelerde.  Yani bunların damıtılması esnasında eğer uzman bir mühendis çalıştırmazsanız sıradan bir kişi bunu anlayamaz ve etil alkol alıyor sanıp metil alkol alabilir” ifadelerini kullandı.

 

“DENETİMLER SIKILAŞTIRILMALI”
Kaçak alkol üretimine ilişkin de denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurgulayan Koç, “Denetimler sıkılaştırılmalı. Vergileri artırmak görüyoruz ki sorun teşkil etmiyor, insanlar içki içmenin bir yolunu buluyor. Bu noktada eğitsel bir şekilde bilgilendirme yapılmalı ve bu sektörlerde mutlaka uzman kişiler çalışmalı” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi