İZ GAZETE-  Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüsle ülkemiz de mücadele ediyor. Fakat virüsle en önde safhada savaşan sağlık çalışanları ne yazık ki virüs sürecinde oldukça yıpranıyor. Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Uzman Hemşire Ebru Melek Benligül, hemşireler ve sağlık çalışanların hak ettiği değeri görmemesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Benligül, "Her geçen gün artan hasta sayısı ve bu artışın sağlık çalışanları omuzlarındaki yükü nasıl artırdığını sadece biz biliyor ve yaşıyoruz" ifadelerini kullanarak sağlık çalışanlarının hak ettiği değeri görmesini talep etti.

'AYNI DEĞERİ GÖRMÜYORUZ'

Ebru Melek Benligül yaptığı yazılı açıklamada, hemşireler ve sağlık çalışanlarının koronavirüs sürecinde zorlu bir mücadele verdiğini kaydederek, "Hemşireler olarak pandemi sürecinin ilk dönemlerinde ek ödemelerle, sağlık çalışanları sorunlarının gündeme getirilmesini doğru bulmadığımızı kamuoyuna duyurmuş, gerekçe olarak yaşamın kutsallığı ve önceliğini göstermiştik. Mesleğe adım atarken “ıstırabı hafifletmek, sağlığı yüceltmek için gerekecek her türkü çabayı göstereceğimize” dair ant içtik ve toplumumuzda gördü ki andımızı yerine getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Fakat bizler, kendi yaşamımız söz konusu olduğunda aynı özen ve değeri göremedik, görmüyoruz.. Kahraman sağlık ordusu ilan edilen bizlerin neredeyse her gün maruz kaldığımız şiddet, yorucu ve uzun çalışma süreleri,  çok tehlikeli çalışma ortamlarında tüm risklerine rağmen yeterince alınmayan önlemler, bütün bunların yanında hayatımızı yeterince idame ettirmeye yetmeyen, adil ve emeğimizin karşılığı olmaktan uzak ücretlendirme sistemi, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmemiş olması ülkemizde sağlığa ve bizlere verilen değeri de göstermektedir" ifadelerini kullandı.

'RİSK ARTMIŞ DURUMDA'

Benligül, "Sağlık Bakanı'nın Sayın Bakanımız pandemi sürecinin başında, 19 Mart 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında “Toplumun tüm kesimlerinde riske açık gruplar izin kullanabilirken, sağlık personelimiz daha yoğun çalışmak zorunda. İzinleri ise iptal ettik. Sağlık personelimizin hem iş yükü hem de maruz kaldığı risk artmış durumda. Bu mücadelede büyük fedakarlık gösteren sağlık personelimizin önemini toplumumuzun hiç kuşku duyulmayacak şekilde fark etmesini sağlayacağımızı umuyorum. Bu, ortak sorumluluğumuzdur. Mücadelenin başarıya ulaşması için neredeyse şarttır. Sağlık çalışanlarımıza, her biri bir asker gibi özverili ve fedakarca çalışan sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. SADECE FEDAKARLIK DUYGULARINA YÖNELİK BİR MOTİVASYON YETERSİZDİR.” sözleri ile birlikte Yüce Meclisimizin de bu konuda hassasiyetinin yüksek olacağına inancını da dile getirmiştir. Ancak geçen süre içinde sadece kahramanlık vurguları ile tek taraflı fedakarlık beklenmeye devam edilmiştir" açıklamasında bulundu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAPSAMIN DIŞINDA BIRAKILDI'

 "Her geçen gün artan hasta sayısı ve bu artışın sağlık çalışanları omuzlarındaki yükü nasıl artırdığını sadece biz biliyor ve yaşıyoruz" ifadeleri kullanılan açıklamada "Pandemi ile mücadele eden hemşireler ve tüm sağlık çalışanları izinlerin, istifaların engellenmediği dönemde de görevimizi terk etmedik, sağlık hizmetini aksatmadık, canla başla mücadeleye devam ettik. Bugün de, kamu görevlileri esnek çalışabiliyorken,  bizler kimi zaman 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz. Yetersiz koruyucu ekipmana rağmen, düzenli Covid testleri yapılmamasına rağmen, ek ödemelerden yararlanamamamıza rağmen, gördüğümüz baskılara ve ayrımcılığa rağmen ve tüm feryatlarımızın karşılıksız kalmasına rağmen; kendi bakıma muhtaç yakınlarımızı ve çocuklarımızı bile görememe pahasına yaşamlarımızı riske sokarak toplumumuzun hak ettiği güvenli ve nitelikli sağlık hizmetini sunmaya çalışıyoruz. Son olarak, Cumhurbaşkanlığı İdari işler Başkanlığının 30.11.2020 tarih ve 46676 sayılı yazısında “kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma başlama ve bitiş saatlerinin 02.12.2020 tarihinden itibaren 10:00-16:00 saatleri arasında olacak şekilde belirlenmesi” yer almaktadır. Ancak yürürlüğe giren bu kararda salgının başından beri 7/27 mücadele eden sağlık çalışanları bu kapsamın dışında bırakılmıştır" denildi.

'VERDİĞİMİZ SÖZÜN ARKASINDAYIZ'

Açıklamanın sonunda, "Biz hemşireler bütün bunlara rağmen pandeminin ilk günlerinde verdiğimiz sözümüzün arkasındayız. Toplumumuzun sağlığına kavuşması için mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, verdiğimiz çok kıymetli değerin bir para karşılığında olması mümkün değildir. Ancak, sağlık çalışanları artık hak ettiği değeri görmeyi istemektedir. Sağlık çalışanlarının farklı konumu değerlendirilerek, adaleti ve hakkaniyeti sağlamak için diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi kararda belirtilen saatlerin dışındaki çalışma saatlerinin fazla mesai ücreti veya nöbet ücreti olarak ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi