DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Koronavirüs ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz Cuma akşamı saat 22.15’te aldığı karar ile 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Hafta sonunu kapsayan 2 günlük yasağın gece 24’ten sonra başlayacağını duyan ancak ayrıntıları öğrenemeyen binlerce vatandaş gıda, ilaç gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına sokaklara döküldü. Sosyal mesafenin ortadan kalktığı, binlerce insanın hiçbir kurala uymadan panik halde bir arada bulunması ise kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Özellikle, 1 aydır süren salgın mücadelesinin 2 saatte yok edildiği yönünde yorumlar yapıldı.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Sürenkök ise bu kararın ne gibi sonuçları olacağını İz Gazete’ye değerlendirdi. Marketlerde hiçbir önlem alınmadan kalabalıklar oluştuğunu, sosyal mesafenin ortadan kalktığını belirten Sürenkök, “Bizi yönetenlerin bu kararı aldığında önünü arkasını kestirmesi gerekiyordu. Aldıkları kararın doğru olduğuna inandığımız ya da inanmak istediğimiz insanlar, bunu üç-dört gün önceden açıklamış olsaydı insanlar da ona uygun olarak gerekeni yapardı. Ayrıca böyle bir karar alıyorsanız genelgesini de yazın değil mi? Bir karar alıyorsunuz ama hangi boyutta? Ekmek ve su gelecek mi, ne olacak? Hiçbir şey belli değil!” diye konuştu. Dr. Sürenkök, bir aylık çabanın iki saatte kaybedildiğini de sözlerine ekledi.

‘2 SAATLİK HESAPSIZ ALINAN KARARIN…’

Dr. Sürenkök, sokağa çıkma yasağının yöntemini ve duyuru saatinin doğru olduğunu savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da tepki gösterdi. Sokaklarda 250 bin kadar insan hareketliliğinin görüldüğünü ancak onun da kısa sürede durduğunu ifade eden Soylu’ya, bir hesap yaparak yanıt veren Sürenkök, “Sayın Sağlık Bakanı İstanbul'u baz alarak bir kişinin virüsü, aşağı yukarı altı kişiye bulaştırdığını ve süre arttıkça da yüzlerce, binlerce kişiye bulaşabileceğini ifade etmişti. 250 bin kişiyi 6 kişiyle çarpsak ve o 6 kişi de gidip ailesine bulaştırsa ve 250 bin ailenin minumum dört kişiden oluştuğunu düşünürsek 1 milyona ve o 1 milyonun da 6 milyon kişiye bulaştıracağını hesaplarsak, iki saatlik hesapsız, öngörüsüz yaptığınız iş, 6 milyon yurttaşımıza virüsü bulaştırma ihtimali doğurdu. Siz buna önemsiz bir rakam diyorsanız yapacağımız bir şey yok. Biz sağlık çalışanları olarak bir kişinin bile burnu kanamasın istiyoruz ama onlar çok rahatlıkla ‘250 bin kişi ne olacak’ diyerek günah çıkarabiliyor! Sayın Bakan, 80 milyonun sokağa dökülmesini mi bekliyordu acaba? 250 bin kişi fert değil ailedir, bunu da yüzle, binle, on binle çarpmak gerekiyor. Şimdi 250 bin aileyi nasıl enfekte ettiklerinin hesabını yapsınlar” diye konuştu.

Böyle bir karar alındığında sonuçlarının nereye gideceğinin çok iyi hesaplanması gerektiğini kaydeden Sürenkök, “Türk halkını en iyi onlar tanıyor, 18 yıldır yönetiyorlar. Türk halkının nasıl bir refleks içinde olduğunu bilmiyorlarsa yönetmesinler” ifadelerini kullandı.

‘YALANCI ÇOBANA DÖNDÜLER, VATANDAŞTA GÜVEN KALMADI’

Hükümetin kendisiyle çeliştiğini ifade eden Dr. Sürenkök, Sağlık Bakanı Koca’nın ‘Sokağa çıkma yasağı uygulaması gibi bir düşüncemiz yok' dedikten iki saat sonra sokağa çıkma yasağının açıklanmasını ise “Yalancı çobana döndüler, vatandaşta güven kalmadı” sözleri ile nitelendirdi. Sürenkök, milyonlarca insanın yaşadığı şehirleri yöneten belediye başkanlarına yasakla ilgi bir bilginin paylaşılmamasına da tepki göstererek, “Siyasi kavga benim yaşamımı etkiliyorsa ben bunu kabul edemem. Bakanların kendi aralarındaki ekonomik ya da sosyal nedenlerle kurdukları farklı cümleler halkın yaşamına etki edecekse ve bunlar yüzünden daha fazla insan ölecekse tarih bunları da yargılayacak ve yargılamalı” şeklinde konuştu.

 ‘SOKAĞA ÇIKAN HERKES, ORADAKİ BULAŞI ARTTIRDI, BU KESİN’

Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamalarda yasak ile ilgili tek bir ipucu bile olmadığını ve bu yüzden de alınan kararın ‘siyasi’ olduğunu vurgulayan Dr. Sürenkök, “Cumhurbaşkanı ya da İçişleri Bakanı bu konuda siyasi karar alabilirler mi, alırlar. Hiçbir mesele yok, daha önce de aldılar. Ama o zaman ‘bizi siyaset mi yönetiyor bilim mi’ sorusunun cevabı da gelmiş oluyor. Sokağa çıkan herkes oradaki bulaşı arttırdı, bu kesin! Bunun artık bahanesi yok. Birilerinin çıkıp ‘biz bunu düşünemedik’ diyerek bu halktan özür dilemesi gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi