Gizem TABAN/İZGAZETE- Geçtiğimiz haftalarda, Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” doğrultusunda 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesinden çıkartılmış, eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması da yüzde 5’e düşürülmüştü. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İzmir’de grip aşılarının durumuyla ilgili de bilgilendirmede bulundu.

‘BİLİMSEL AÇIKLAMASI YOK’
Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” doğrultusunda SGK’nın 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasını değerlendiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bu ilaçların ödemeden çıkarılmasının bilimsel bir açıklaması yok. Yani, bu ilaçların bilimsel olarak kullanılmasına gerek olmadığı ya da insanlara zarar verdiğine dair bir şey söylenemiyor. SGK belli aralıklarla bazı ilaçları ödemeden çıkarıyor. Bunun altında tasarruf var. Belirlenen bütçeyle seneyi tamamlayabilmek için yıl içinde bu tür değişiklikler yapılıyor. Bu 52 ilacı da durduk yerde ödemeden çıkardılar. Belli dönemlerde de, ‘Belli ilaçları aile hekimi yazamaz, ilgili uzman tarafından yazılabilir’ gibi o ilaçların yazılmasının ağırlaştırılmasına dair kararlar veriyorlar.  Oysaki vatandaş bu ilaçları keyfi kullanmıyor, ciddi hastalıkları olanlar kullanıyor. Siz sanki vatandaş bunu gereksiz bir şekilde kullanıyormuş gibi ‘koşulları ağırlaştırın’ dediğinizde ilaca ulaşım güçleşiyor” diye konuştu.

‘TASARRUF BAŞKA ALANLARDA YAPILMALI’
“Bizim yıllardan beri söylediğimiz bir şey var; sağlıkta tasarruf olmaz!” sözleriyle açıklamasını sürdüren Sayılkan, “SGK, konunu uzmanlarını, hekimleri, eczacıları bir araya toplayıp bir çalışma da yapmıyor. Bir sabah uyanıyoruz ve ‘bu ilaçlar artık ödenmiyor ya da bu ilaçlar için hem rapor hem uzman koşulu getirildi’ deniyor. Sağlıkla ilgili konularda bu tür tasarruf dayatmasının insan sağlığıyla ilgili sıkıntı yaratacağını düşünüyorum.  Eğer bir tasarruf yapılacaksa sağlıkta değil başka alanlarda yapılmalı. Eğer zorunlu hale geldiyse konunun uzmanları, hekimler ve eczacılarla istişarede bulunarak ortak bir yol haritası belirlenmesi lazım. ‘Bu ilaçları ben ödüyorum, kuralları ben belirlerim’ tavrı sağlık anlamında onaylanacak bir tavır değil” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞ DAHA FAZLA ÖDEYECEK’
Eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasının yüzde 5’e düşürülmesine dair de konuşan Sayılkan, “Devletin ödediği bir birim fiyat vardı, bunun eşdeğerini alındığında vatandaş daha az para ödüyordu ya da ödemiyordu. O alanı daralttıkça vatandaşın cebinden daha çok para çıkıyor. Önceden, eşdeğer ilaç için belirlenen o fiyat 10, 50 lira ise vatandaş 50 kuruş ödüyordu, şimdi o alanı daralttılar o 10 liralık için vatandaş şimdi 2-3 lira ödüyor. Zaman içinde bu önlemler artırılınca vatandaş daha fazla para ödeyecek” dedi.

‘1 MİLYON İNSANA ANLATMAK ZORUNDA KALIYORUZ’
Ödeme listesinde çıkarılan ilaçlar konusunda eczacıların da zorluk yaşadığını aktaran Sayılkan, “Vatandaş eczaneye gelip o ilacı istediğinde, ‘bu ilacı artık alamazsınız’ dediğimizde ‘SGK niye ödemiyor’ diyor. Her gün 25 bin eczanede 1 milyonun üzerinde insana bunu anlatmak durumunda kalıyoruz” dedi.

‘İZMİR’DE GRİP AŞILARI TÜKENDİ’
İzmir’e gelen grip aşılarıyla ilgili kriterlerin belirlendiğini ve aşıların kısa sürede tükendiğini belirten Sayılkan, 17 Kasım tarihinde tekrardan grip aşısı geleceğini söyledi. Sayılkan, “Şu an 65-70 yaş üstü, belli kronik hastalığı olanlara grip aşısı veriliyor. Aşılama başladı ancak aşı stokları tükendi. Grip aşısı Türkiye’ye istenilen kadar gelmiyor. 85 milyon nüfuslu Türkiye’ye 2 buçuk milyon grip aşısı geliyor. O nedenle ileri yaşlarda ve kronik hastalığı olanlardan başlayarak grip aşısı için reçete yazılmasına izin verildi. Ama geçen hafta itibarıyla aşılar bitti, 17 Kasım itibarıyla bir parti daha gelecek. Belli aralıklarla ve düşük miktarlarda geliyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi