TUGAY CAN / İZ GAZETE - Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ve kamuda yapılacak atamalar için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) ek olarak, adaylarla mülakat uygulamasını da hayata geçirilecek olmasına başta  meslek örgütleri olmak üzere atanamayan yüz binlerce sağlıkçı tepki gösterdi.

‘MESLEKİ YETERLİLİK GÖZ ARDI EDİLDİ’

Sağlıkta yapılacak mülakattan önce KPSS’nin yanlış bir uygulama olduğunu dile getiren Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Eş Başkanı Hülya Ulaşoğlu, “Sağlıkta zaten bir personel sıkışıklığı var. Dışarıda bir çok işsiz var. Bu alanda üniversite mezunları işsiz. Bu alanda üniversite okumuş kişiler zaten, mesleği yapabilecek yeterliliğe sahip. Ancak bu yeterli gelmiyor, insanlar KPSS’ye giriyor. Artık o da yetmiyor sözlü mülakat gerçekleştiriyorsunuz. Bu alanda mesleki yeterlilik göz ardı ediliyor.” diye konuştu.

‘SON 3 YILDA 180 HEMŞİRE İNTİHAR ETTİ’

Sağlıkta şiddet denilince ilk akla gelenin hekimler olduğunu kaydeden Ulaşoğlu, “Ancak şiddete maruz kalanlar sadece doktorlar değil, sağlık emekçileri de şiddete maruz kalıyor.” dedi. Son üç yılda 180 hemşirenin intihar ettiğini söyleyen Ulaşoğlu, sağlık emekçilerinin uzayan mesailer başta olmak üzere çok zor şartlar altında çalıştığını belirtti.

Sağlık alanında diplomalı işsiz sayısının bir hayli fazla olduğunu hatırlatan Ulaşoğlu, “Hastanelerde 30 yıllık hemşireler nöbet tutuyor. Ancak yönetmeliğe göre en fazla 15 yıllık hemşirelerin nöbet tutması gerekiyor. Buralarda çok zor koşullar altında çalışılıyor. Uykusuz kalıyorsunuz. Mesela yoğun bakım ünitesinde iki hastaya bir hemşire düşüyordu. Bunun için kendi yazdıkları yönetmeliği değiştirdiler, artık üç hastaya bir hemşire düşüyor.” dedi.

‘KİM, NEYE GÖRE KARAR VERECEK’

Sağlıkta mülakat için merkezde 5, illerde ise 3 kişilik komisyon kurulacağını hatırlatan Ulaşoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Komisyon üyelerinin neye göre belirleneceği ve sorular şaibeli. Komisyon üyelerini kim, neye göre belirleyecek? Yine yandaşa mı peşkeş çekilecek? Biz Sağlık Emekçileri Sendikası olarak bu konuda dava açacağız”

Editör: Haber Merkezi