Gizem TABAN/İZGAZETE- Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelik yayınlandı. Yönetmeliğin adaletsiz olduğunu belirten Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Performans sisteminin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, sistemin sağlık çalışanlarında ‘Her ay hastane iyi para kazanacak mı’ kaygısına sebep olduğunu ifade etti. 


 
“HAKKANİYETSİZ”
Yönetmeliğin hakkaniyetsiz olduğunu belirten Özdemir, kovid ile uğraşan uğraşmayan diye ayrım yapılmış. Bu ayrım olmaz! Hizmetlere tavandan yüzde yüz ödeme yapılsın demiş ama hizmetlerin tavan ek ödeme oranları zaten çok düşük.  Yüzde yüzden de versen bu arkadaşların alacağı rakam 10-20 lirayı geçmez. Taşerondan kadroya geçen temizlik personellerine ek ödemem yok. Onlarda da bir mağduriyet var. Yine filyasyonda canla başla çalışan şoförlerimize yerel idari hizmetler sınıfında oldukları için ve tavan alımları çok düşük oldukları için yine sıfır lira ücret alacaklar. Hemşirelerin alabileceği maksimum rakam, lise mezunuysa kovid biriminde de çalışsa 300-400 alacak, üniversite mezunu olan bin 500 lira olacak. Kovid, üniversite ya da lise mezunu diye bakmıyor! Herkesi risk altında bırakıyor. Burada da hakkaniyetsizlik var” açıklamalarında bulundu. 


EK ÖDEMEDE ‘KOVİD’ AYRIMI
Ek Ödeme Yönetmeliği’nde ‘kovid’ ayrımı yapıldığını belirten Özdemir şunları söyledi: “Kovid ile mücadelede önümüzdeki günlerde ‘sen kovid’de çalışmıyorsun’ diye bir ayrımcılık olmayacak. Hastaneler tamamen pandemi hastanesi olmayacak diye bir şey yok. Önümüzde kış var, soğuğun da etkisiyle grip vs derken hastaneler dolacak ve birçok arkadaşımız kovid servisinde çalışmış olacak. O yüzden böyle bir ayrım adaletsizlik oluşturmuş. Hekimlere bakarsak; hekimler normalde tavandan 13 bin civarında bir ücret alıyordu, kovid’de çalışanlar yine bu ücreti alacaklar ama kovid’de çalışmayanlara yüzde 42 oranında bir rakam vermiş, bu da 5 bin lira civarına denk geliyor.”

“BİR HEMŞİRENİN YAKLAŞIK 100 BİN LİRA KAYBI VAR”
Performans Sistemi’ne eleştirilerde bulunan Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir, “Döner Sermaye Sistemi şu an zaten hastaneler bir yük. Bunun tamamen kaldırılıp bu ücretlerin genel bütçeden tek bir maaş adı altında ödenmesi gerekiyor. Artık hastane para kazanırsa ek ödeme alınabilen bir sistem oldu. Herkesin branşına göre belirli bir oranda fark oluşabilir. Hekim şu kadar alıyor deyip de kimsenin hekimin aldığı ücrette gözü yok ama mesela işin yükünün çoğunu çeken hemşire arkadaşlarımız bu ek ödeme yönetmeliğiyle maalesef sıfır lira ücret alıyor.  Şu an itibariyle bir hemşire arkadaşımızın ortalama bin 500 lira kaybı var. Ve bu yaklaşık 7-8 yıldır böyle. Yani bir hemşire arkadaşımızın yaklaşık 100 bin lira kaybı var. Hekimler arasında da adaletsiz. Performans sisteminde her yapılan işlemin bir puanı var, puanlar da paraya dönüyor. Farklı hastanelerde aynı işi yapan hekim arkadaşlarımız hastanenin geliri düşükse diğer hekime göre daha düşük ücret alıyor. Kişiler çalışmış olduğu yeri kendi belirlemiyor bu nedenle kişinin çalıştığı yer dezavantaj olmaması gerekiyor” diye konuştu.

“HER AY ‘HASTANE İYİ PARA KAZANACAK MI’ ENDİŞESİ YAŞIYORUZ”
Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Özdemir, "Bu döner sermaye sisteminde sabit ücretler var, bir hemşire en fazla 3 bin 500 lira maaş alıyor bunun bin 500 lirası sabit. Bu bin 500 lira sabit ama döner sermaye emekliliğe yansımıyor. Biz şunu istiyoruz; bu bin 500 lirayı döner sermayenin içinden düşüyor, dolayısıyla biz net ücret istiyoruz. Biz döner sermaye sisteminin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü biz her ay farklı maaş alıyoruz. Her ay ‘acaba hastane iyi para kazanacak mı?’ endişesi yaşıyoruz. İyi kazanırsa bin liraya yakın ek ödeme alıyoruz, ek ödeme alamazsa sıfır lira alıyoruz. Bu noktada insanlar hasta kapar pozisyona dönüşüyor. Bu da iyi bir şey değil” ifadelerini kullandı. 

“PANDEMİYLE SAVAŞTAYIZ AMA HAKKIMIZI ALAMIYORUZ”
Hekimlerden hizmetlisine kadar tüm sağlık görevlilerinin mevcut ücretlerden rahatsız olduğunu dile getiren Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Özdemir şöyle konuştu: “Deyim yerindeyse şu an biz pandemi ile bir savaştayız. Savaşın en öp cephesinde sağlık çalışanları yer alıyor ama maalesef hak ettikleri ücretleri alamıyorlar. İstiyoruz ki bir hemşire net bir ücret alsın, onun dışında ekstra bir performans yapıyorsa ekstra bir ücret de alsın. Mevcut şekilde hekiminden hizmetlisine kadar herkes memnuniyetsizlik içerisinde psikolojik bir travma yaşıyorlar. Pandemi döneminde döner sermaye de yok, zaten doğru düzgün yoktu. Hastaneler çok fazla borç içinde. Ve sabit ek ödemeler mahsup edildiğinden dolayı zaten bir para kalmıyor. Gittikçe paramız azalıyor. Pandeminin kahramanları olarak herkes bu ücretlerden rahatsız.”

Editör: Haber Merkezi