GİZEM TABAN/İZ GAZETE- Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Ek Ödeme Yönetmeliği’nin yarattığı adaletsizlikler sağlık emekçilerini isyan ettirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, konuya ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ses İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz ile Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy tarafından okunan açıklamada; söz konusu yönetmeliğe tepki gösterilirken sağlık emekçilerinin talepleri de sıralandı. 

‘ÜCRETLER YOKSULLUK SINIRI ALTINDA’

Pandeminin başından bu yana sağlık emekçilerinin sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada; Çalışma koşullarının ağırlığı, riskin boyutu ve kapsamı, görev tanımlarının ortadan kaldırılarak angaryanın ve mobbingin sıradanlaşması, şiddetin, iş yükü ve hasta yoğunluğunun hiç olmadığı kadar artmasına rağmen sağlık emekçilerinin ücretleri artmayarak yoksulluk sınırının altında seyretmeye devam etmektedir” denildi. 

‘İŞ BARIŞINI BOZUYOR’

Açıklamada, şu ana kadar yapılan ek ödemelerin, sağlık emekçilerinin refahını artırmamasının yanı sıra iş barışını da bozduğuna dikkat çekilerek, “Bizler eşit işe eşit ve adil ücret demekten asla vazgeçmedik. Çalışanların eğitim durumu, kıdemi, mesleki bilgi ve beceri düzeyi, tecrübesi, sorumluluk yüklenme kapasitesi, çalışma koşullarının zorluğu gibi etmenler gözetilerek benzer fedakârlıklara katlananlara eşit ücret ödenmesi sosyal adalet yani nimet ve külfetlerin toplumda adil bir şekilde dağıtılması sağlanmalıdır.  Sosyal adalet ve sosyal denge ile çalışanlar arasında hakça paylaşım yapıldığı konusunda genel bir tutum oluşturulması gerekmektedir. Şimdiye kadar yapılan ek ödeme genelgeleri emekçilerin refahını ve kazancını çoğaltmamakta, sağlık emekçileri arasında iş barışını bozmaktadır. Ek ödeme adaletsiz davranmadan sağlık işkolunda çalışan herkese ödenmelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘EMEKLERİMİZ YOK SAYILIYOR’

Açıklamada ayrıca sağlık emekçilerinin vergi indiriminden hariç tutulduğu belirtilerek performansa yönelik ödeme sistemine de eleştirilerde bulunuldu. Açıklamada, “Pandemi dönemi birçok alanda vergi indirimi, yandaşa vergi affı getirirken hakkınız ödenemez dedikleri sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine vergi indirimleri bile çok görülmüş bundan da hariç tutulmuşlardır. Performansa yönelik ödemede bazı hizmetlerin hiç kapsama alınmaması ise iktidarın emeğe bakış açısını yansıtmaktadır. Sağlık işçileri başta olmak üzere birçok unvanın emeğinin yok sayılma eğilimi devam etmektedir. Pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emeği Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri olarak ayrıştırılamaz. Bu düzenleme; Üniversite hastanelerindeki emeği ve emekçileri yok saymaktadır. Üniversite hastaneleri dışındaki sağlık emekçilerinin yarısını kapsamamaktadır. Tüm kurumlardaki idari hizmetlerde çalışan emekçileri yok saymaktadır. Yardımcı hizmetlerde çalışan personeli yok saymaktadır. 4/D kadrosunda çalışan sağlık işçilerini yok saymaktadır. Ekip anlayışını ve çalışma barışını bozmaktadır. Emekçiler görevlendirme ve çalıştırma esnasında pandemi bahanesi ile tüm kazanımları yok sayılırken, ödemede Covid kapsamında/Covid kapsamında değil diye çalışma alanlarımızı kategorize etmektedir” denildi. 

‘AYRIM YAPILMADAN EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ’

Sağlık emekçilerinin talepleri ise şöyle:
*Hangi kurum ve kuruluşta olursa olsun görev bakımından birbiriyle aynı veya eşit kabul edilen işleri yapan emekçilere hiçbir ayrım yapılmaksızın eşit ücret ödenmesini istiyoruz. 
*Bizler sağlık emekçileri olarak; pandemi bitinceye kadar amasız, koşulsuz, ayrımsız, kesintisiz emeğimizin ve riskimizin karşılığında olağanüstü koşullara göre hesaplanan ve düzenlenen bir maaş tutarında seyyanen zam ve grev hakkıyla güçlendirilmiş bir TİS’le pazarlık gücümüzün arttırılmasını istiyoruz.
*İnsanca yaşanacak çalışma koşulları, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret, OECD ortalamasında kadrolu güvenceli istihdam, 3600 ve 7200 arası ek gösterge ve Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.

GÖZALTILARA TEPKİ

Basın açıklaması öncesinde, SES Genel Başkanı Selma Atabey’in de aralarında bulunduğu birçok SES üyesinin gözaltına alınmasına alkış ve ıslıklarla tepki gösterildi. SES İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz, “Mafyaya değil sağlık emekçilerine uygulanan bu baskıyı, şiddeti protesto ediyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi