GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs ile mücadele devam ederken gelinen noktada ikinci normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla başladı. İllerin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldığı yeni normalleşme sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz sağlık emekçilerinin tedirgin olduğunu belirterek yeni bir piki kaldıramayacaklarını söyledi.

‘YENİ BİR PİKİ KALDIRAMAYIZ’

Sağlık emekçilerinin tedirgin olduğunu belirten SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Batmaz, “Çok rahat bir şekilde normalleşmeye geçildi. Son süreçte test sayılarının düşürüldüğü bir durumda vaka sayısının da düşmesi buna paralel olmuştur. Çünkü bir şehrin risk durumunun değişmesi o şehirde yapılan test sayısına bağlıdır. AKP kongreleri lebalep dolu bir şekilde yapıldı, hastane başvurularının son süreçte artığını görüyoruz. Bunların hepsi toplandığında olası bir üçüncü piki yaşama konusu hepimizi kaygılandırıyor. Yeni bir piki ne halk sağlığı ne sağlık sistemimiz kaldırabilir. Kaybettiğimiz çok fazla sağlık emekçimiz var, sağlık sisteminin artık dayanacak gücü kalmadı” açıklamasını yaptı. 

‘HASTANELER LEBALEP DOLU’

Yeni normalleşmeyle birlikte hastanelerin ve sağlık çalışanlarının durumunu özetleyen Batmaz, “Vaka sayılarının artış gösterdiği dönemde hastaneye gelemeyen kronik hastalar da son dönemde sayıların düşmesiyle birlikte tedavi ve kontrol için hastaneye geliyor. Kovid-19 başvurularının da artığını biliyoruz. Hastaneler şu an lebalep dolu. Sağlık emekçileri yetişmek de zorlanıyor. İzmir’de şu an hastanelerde Kovid-19 servislerinde yatan hasta sayısı yüzde 50 oranında. Bu doluluk oranının artacağını öngörebiliyoruz. Çünkü yine ‘yerinde’ dedikleri ama yerinde olmayan, bir merkezden keyfi bir şekilde alınan, bilimsel veriler ışığından uzak yapılmış bir normalleşme sürecindeyiz. Haziran ayında olduğu gibi kontrolsüz bir normalleşme ile sayıların artacağını, sistemin de çökmeye yüz tuttuğunun altını çizmek gerekiyor. Hem maddi hem manevi açıdan tükenmiş olan sağlık emekçileri olarak önümüzü aydınlık görmüyoruz” diye konuştu.  

BİLİMSEL VERİLER VE DOĞRU YÖNETİM VURGUSU

Normalleşmenin bilimsel veriler ışığında hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Batmaz, “Bilimsel verilerin ışığında alınan kararlar ve birinci-ikinci-üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin doğru yönetilmesiyle bu süreci aşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. 

‘EK ÖDEMELER YATMIYOR’

Sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerin son süreçte İzmir’de hiçbir şekilde ödenmediğini dile getiren Batmaz, “Biz mükafat istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz. Bizim talebimiz; performansın kaldırılması ve yoksulluk sınırının üzerinde tek maaş…” dedi.

Editör: Haber Merkezi