Anne ve babaların, çocuklarının özgüvenli olması için ilk olarak çocuğa güvendiklerini söylemelerinin çok önemli olduğunu belirten Çetin, ‘ne yaparsan yap arkandayım’ gibi cümlelerle çocukta bu güvenin oluşabileceğini söyledi. Çetin, “Güven karşılıklı oluşuyor, çocuğa güvendiğinizi hissettirmeniz lazım. Çocuklara ‘bıktım senden’ gibi cümlelerin kesinlikle kurulmaması gerekiyor, ceza verilmemesi gerekiyor. Çocuğa bazı anne babalar küsüyor. Bunun gibi davranışların kesinlikle olmaması gerekiyor. Çocuğu olduğu gibi kabul edip, şartsız bir sevgi sunmak gerekiyor. Böylelikle ileride çok daha özgüvenli bir birey olabilsin çocuğumuz” ifadelerini kullandı.

‘BUZDAĞI OLUŞUYOR’

Ailelerin küsme gibi davranışlar sergilemesinin ardından çocukta yalan söyleme durumlarının çıkabileceğini kaydeden Psikolog Çetin, “Çocuk yalan söyleyince anne baba sinirleniyor. Bu durumda çocuk kendini baskı altında hissedip daha fazla yalan söyleme ihtiyacı hissediyor. Böyle bir kısır döngü başlıyor. Ayrıca çocuklarda ‘annem babam beni sevmiyor’ algısı oluşuyor ve çocukla aile arasında bir buzdağı oluşmuş oluyor” dedi.

Çocukların risk almaları konusunda belli sınırlar çerçevesinde cesaretlendirilmesi gerektiğini söyleyen Zümrüt Çetin, aksi takdirde özgüvensiz çocuklar yetiştiğini belirtti. Çetin, “Çocuklar dışarı çıkmadığında, uzak bir yere gitmelerine izin verilmediğinde özgüvenleri baltalanıyor. Çocuklar bir hata yaptığında, anne baba ilk olarak kendi duygusunu belirtmeli. ‘Ben senin bu davranışın karşısında çok üzüldüm’ şeklinde bir cümle kurulabilir mesela. Ayrıca, ‘bu davranışı yapmak yerine başka neler yapabilirdin?’ diye sorulmalı ki çocuk doğrunun ne olduğunu kendisi bulsun” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUĞUNUZU ÖVÜN’

Zümrüt, ebeveynlerin kendi çocuklarını başka çocuklarla karşılaştırması davranışıyla çok sık karşılaştığını ve bunun yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu dile getirdi. Anne babaların çocuğun daha kötü değil daha iyi olması için kıyaslama yaptığını ancak sonucun iyi yönde olmadığını belirtti. Çetin, “Hiçbir zaman hiç kimse ile karşılaştırma yapmamız lazım. Tam tersine bol bol övmemiz gerekiyor çocuklarımızı. ‘Çok översem şımarır, saygısızlık yapar çocuğum’ düşüncesi var ailelerde. Kesinlikle böyle bir şey yok. Hatta daha çok övmeliyiz ki daha girişimci olsun ve daha başarılı olmasının önü açılabilsin. Tabi ki kuralları ve sınırları koyarak yapılmalı” dedi.

Editör: Haber Merkezi