İz Tv ‘de Tuğçe Kaş’ın sorularını yanıtlayan Uzman Psikolog Zümrüt Çetin çocuk psikolojine dair açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinden çocukların daha çok etkilendiğini ifade eden Çetin, “Çünkü çocukların gelişim çağları çok kıymetli. Evde kaldıkları bu sürede sosyal becerilerini geliştirme noktasında bir eksi yarattı. En kısa zamanda normale dönülürse bunu atlatmak çok da zor değil. Bu dönemde aileler birbiriyle daha fazla vakit geçirdi. Çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmeleri bir artı oluşturdu. Ama sürekli evde kalmaları sosyalleşmesini engelleme konusunda bir eksi yarattı” diye konuştu.

‘UMUT TELKİN EDİN’

Yaş gruplarına bakıldığında ilkokul ve ortaokul çocuklarının daha çok etkilendiğini belirten Çetin, “Yaş küçüldükçe etkisi daha da arttı. Çocukların olumsuz etkilenmesini en aza indirmek için çocuklara umut telkin edici konuşmalar yapılmalıdır. Çocukların okula gidiyormuş gibi yeme ve uyku düzenine de dikkat edilmelidir. Eğer okula yeni başlayan bir çocuksa okulda çok eğleneceği anlatabilir. Çizimlerle anlatılabilir. Çizerek anlatılınca çocuktaki kaygı siliniyor” dedi.

‘AİLEYE BAKMAK LAZIM’

Öfke kontrolünü önlemek için olabildiğince çok oyun oynanması gerektiğini söyleyen Çetin, “Yapılan konuşmalarla çocuğun kafasında okul şeması olumlu bir hale gelebilir. Eğer öfke kontrolü yoksa orada anne babaya bakmamış lazım. Çocuk aileyi rol model aldığı için özeleştiride bulunması gerekir. Çocukların evde kaldığı sürede teknolojik aletlerden de uzaklaşması gerekir. En güzel yol aşamalı olarak azaltılmasıdır. Birden elinden alınırsa çocuk için çıldırtıcı olabilir. Konu ne olursa olsun bir şeyi bir anda kaybetmek şok etkisi yaratır. Onun yerine de başka bir şey koymak gerekir” şeklinde konuştu.

‘OYUN OYNANMALI’

Okula giden çocuğu sosyal mesafeye uyması için oyunlar oynanması gerektiğini de belirten Çetin, “Çocuğun anladığı en kolay dil oyun dili. Aileler çeşitli oyunlarla sosyal mesafenin önemini daha kolay anlar ve okulda uygulaması da kolay olur. Bağlantısız konular gibi görünse de uyku ve yemek düzenin sağlanması çalışma düzenini de etkileyecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi