Obeziteyle birlikte kişilerin genel sağlık durumlarının daha da kötüye gittiğini belirten Op. Dr. Özgün Akgül; vücut ağırlığı ve vücut yağ oranının artmasının hormonal dengeleri bozarak, bazı kanser türleri de dahil, diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve inme gibi çok sayıda kronik hastalığa neden olduğunu ifade etti.

''Amerika’da yapılan çalışmalarda yetişkinlerin yüzde 36’sının obezite hastası olduğu tespit edilmiştir, Türkiye'de ise bu oran yüzde 31,2 seviyesindedir'' diye konuşan Özel Ege Şehir Hastanesi Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül sözlerine şöyle devam etti: ''Obezitenin yüksek oranda görülmesi, bilim insanlarını, çağımızın en önemli ölüm nedenlerinden biri olan kanser ile ilişkisini çözmeye yönlendirmiştir. Kanserden ölen erkeklerin yüzde 14’ü, kadınların yüzde 20’sinin obez olduğu tespit edilmiştir. Amerikalıların sadece yüzde 25’i obezite ile kanser arasında güçlü bir ilişki olduğunu biliyor. Ülkemizde ise bu oran çok daha düşük. Obezite erkeklerde; kolon, rektum, pankreas, mide, böbrek, safra kesesi, prostat kanserleri riski; kadınlarda ise; mide, kolon, böbrek, safra kesesi, meme, rahim, yumurtalık ve serviks kanserleri riski artmaktadır. Hareketsiz yaşam, aşırı yağlı beslenme, fast food yemek tarzı ve stresli yaşamın tetiklediği obezite hastalığında, vücutta aşırı artan yağ hücreleri hormonal dengeyi bozar ve kanser oluşumunu tetikler.''

Op. Dr. Özgün Akgül: ''Her yıl dünyada milyonlarca insan kansere yakalanıyor. 2020 yılında dünya çapında kanserlerin obezite kaynaklı olanlarının yüzde 50’lere varacağı tahmin ediliyor. Bu riski azaltabilmek için obezite ile mücadele şart. Bu nedenle halkımızın obezite hakkında bilinçlendirilmesi ve bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Obezitenin tedavisinde uygun diyet ve egzersiz ile başlanmalıdır. Yeterli kilo kaybı sağlanamayan hastalarda ise vakit kaybetmeden cerrahi tedaviye geçilmelidir. Ülkemizde ve Avrupa’da en çok uygulanan yöntem tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatıdır. Bu ameliyat ile gıda alımı kısıtlanmakta ve kontrollü kilo kaybı sağlanarak hastalar sağlığına kavuşmaktadır'' dedi.  

Editör: Haber Merkezi