Aort damarında genişleme olan Mustafa Altunay, İzmir'deki Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'ne başvurdu. Ayrıca 'Marfan sendromu' hastası olan Mustafa Altunay göğsünden açılan küçük bir kesi ile aort damarından ameliyat edildi. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan Marfan sendromu hastası olduğunu belirten Altunay, "Altı ayda bir kontrollere gidiyordum. Bu rahatsızlık genetik bir bozukluk. Direkt kalbi, gözleri ve ortopedik dokuları etkiliyor. Aort damarımda genişleme meydana gelmiş. Bir tandığımızın tavsiyesi ile Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine gelerek Op. Dr. Deniz Bozdoğan’a muayene oldum. Ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Kısa bir düşünme aşamasından sonra ameliyatı kabul ettim" dedi.

Hasta Mustafa Altunay’ın tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Öcal Berkan, Marfan sendromunun direk kalbi hedef aldığını belirterek, "Marfan sendromu genetik bir bozukluğa bağlı olarak, vücudun bağ dokusunun elastikiyetini ve gücünü kaybetmesidir. Birçok bulgu ile seyreden bu patolojide, kalpten çıkan ve aorta diye adlandırılan ana kan damarımız anormal şekilde genişler ve hayatı tehdit eden bir hal alır. Aort damarının duvarının zayıflaması, incelmesi ve esnekliğini kaybetmesi sonucunda, aort damarının tüm kısımları genişleyebilir, incelebilir. Bu ise yırtılma ve kanama gibi acil bir duruma ve ölüme yol açabilir. Bu tehlikeli durumu önlemek için ameliyat ile aortun genişleyen kısmının yerine suni bir greft konulmasını gerekir" dedi.

Gelişen cerrahi tekniklerinin hastalar için pozitif fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Öcal Berkan, "Son yıllarda birçok avantajları nedeni ile küçük kesiler ile yapılan minimal invaziv ameliyatlar ön plana çıktı. Bu yöntemin cerrahi travmanın azalması, kanamanın az olması, daha az ağrı ve hızlı iyileşme, daha estetik bir görünüm gibi birçok avantajı mevcut. Aort damarının değiştirilmesinde zorluk derecesini artırmasına rağmen bu ameliyattı küçük kesi ile gerçekleştirdik. Hastamız ameliyatın ertesi günü servise çıktı ve hiçbir hareketi kısıtlanmadan, sanki ameliyat olmamış gibi yaşamını sürdürüyor" diye konuştu.

EŞİ DE AYNI HASTALIKTAN TEDAVİ GÖRÜYOR

Marfan sendromu hastası olduklarını bilmeden evlenen Mustafa Altunay ve Pınar Altunay, yaşadıkları bebek kayıplarının araştırılması sonucu bu rahatsızlığa sahip olduklarını öğrendi. Hem eşinde hem de kendisinde Marfan sendromu hastalığı olmasından dolayı daha önce bebeklerini kaybettiklerini belirten Mustafa Altunay "Op. Dr. Deniz Bozdoğan bana aort damarımda oluşan sıkıntıyı açık bir şekilde anlattı. Onun sayesinde iyileşebildim. Eşim de aynı hastalıktan tedavi görüyor" dedi.

DHA

Editör: Haber Merkezi