ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE - İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu, Sağlık Bakanlığınca sağlık çalışanlarının uygunsuz hizmet binalarında çalışmaya mecbur bırakılmasıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, sağlık hizmeti sunan binaların tamamının, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulması için ‘Aile Sağlığı Merkezi (ASM) mekânları için harekete geçiyoruz’ kampanyası başlattıklarını belirtti.

Komisyon üyeleri adına açıklamayı yapan Dr. Çamlı, sağlık hizmetinin sunulacağı binanın bulunması ve donanımının sağlanmasının hekimlerin üzerine yıkılan bir yük olduğunu belirtti. Çamlı, “Kamu hizmetinin sunumu sırasında gerekli personelin tümünün istihdamı ve fiziken uygun mekanların oluşturulması Sağlık Bakanlığınca sağlanmalıdır. Bu sosyal devlet olmanın bir gereğidir” dedi.

“Şehir merkezlerinde fiziken uygun olmayan, yüksek fiyatlı mekanlar, hekimlerce, kiralanmak zorunda kalınırken; merkezden uzak, küçük yerleşimlerde ise uygun kiralık yapı olmayışı hekimleri zor durumda bırakmaktadır” diyen Çamlı, kamu hizmeti sunulmasına rağmen standardı bulunmayan bu binaların kira bedellerinde de bir standart bulunmadığını ve bu bedellerin mülk sahiplerinin keyfine göre belirlendiğini söyledi. Aile hekimliğinin kamusal bir hizmet olduğunu hatırlatan Çamlı, “Kamu hizmeti, kamu binalarında sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

ŞEHİR HASTANELERİ VURGUSU

Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yaptırılan şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen 16 milyar kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabileceğini kaydeden Dr. Çamlı, “Birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun mekan sorunu uzun yıllar boyu sürdürülebilir şekilde çözülebilmektedir. Her üç Aile Sağlığı Merkezinden birinin özelden kiralık olması ve de aile sağlığı merkezlerinin sadece yüzde 10’unun Kovid-19 tedbirlerini uygulamaya elverişli olması sorunun büyüklüğü çarpıcı bir şekilde göstermektedir” şeklinde konuştu.

HEKİMLERİN TALEPLERİ

Çamlı aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerini sıralayarak sözlerine son verdi. Talepler ise şu şekilde: Aile Sağlığı Merkezleri; Sağlık Bakanlığınca yapılacak kamuya ait mekânlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılan ancak deprem güvenliği olmayan kamu binaları; sağlık bakanlığı tarafından; teknik olarak mümkünse güçlendirilmeli ya da hastalar ve çalışanlar mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir. Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde bakanlık tarafından uygun mekânlar yapılmalı ve donanımı sağlanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi