Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, “Bu lekeler hem erkek ham de kadında önemli bir estetik sorundur ve çoğu zaman kullanılan kozmetikler yetersiz kalırlar” dedi.

Cildimizde yer alan melanosit hücrelerinin ürettiği pigmentler doğal rengimizin oluşumunda en önemli etken olduğunu belirten Hera Derma Polikliniği’nde görevli Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, “Bu rengin tonu, başta güneş ışınlarına karşı korunmamızı sağlar. Güneşe maruziyet ani veya kontrolsüz olduğunda lekeler, çiller ve de sonunda deri kanserleri gelişimi söz konusu olur. Diğer bir pigmentasyon nedeni kızarıklık sonrası oluşan lekelerdir ki akne, ekzema, travma, peeling ve lazer uygulamaları da buna zemin hazırlarlar. Halka arasında gebelik maskesi olarak bilinen melazma da en sık karşılaşılan yüzde pigmentasyon nedenidir. Bu hastalık gebelik nedenli olabileceği gibi çoğu zaman göz ardı edilen doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı da gelişir. Alında yanakta ve çenede yüzeysel yerleşebileceği gibi derin (dermis) yerleşiminde tedavisi oldukça zordur” dedi.

Tüm bu nedenlere ek olarak; bazı sistemik hastalıklar, kronik hastalıklar için kullanılan sistemik ilaçlar ve kozmetik ürünler de yüzde istenmeyen lekelenmelerin önemli nedenleri arasında sayılabileceğini anlatan Karaca, “Bu nedenle yüzde yerleşim gösteren pigmentasyonların tedavisinde ilk basamak; nedenleri tespit için ayrıntılı muayene ve değerlendirmeden geçer. Çünkü her leke aynı değildir. En etkin ve güvenli tedavi tedavi nedenleri ortadan kaldırmaktır. Tedavi de Hidrokinon, A vitamini, Kojik asit, Arbutin, AHA içeren kremler daha çok pigment oluşumunu azaltan etkileri nedeniyle kullanılırlar. Ancak en uygun hastada bile tedaviye cevap aylar alabilir. Tedaviye cevapsız hastalar veya daha hızlı cevap almak talebinde bulunan hastalar için depigmentasyon maskeleri ve peelingler kullanılabilir. Dirençli hastalarda IPL, Alexandrite, Qs Nd YAG, Fraksiyonel lazerler birkaç seansta lekelere çözüm olabilir. Çeşitli antioksidan moleküller ve pigment azaltıcı ürünlerin bulunduğu karışımlar la yapılan mezoterapi de başarıyla uygulanmaktadır. Tahrişe neden olmayan bu tedavi yaz aylarında etkili ve güvenli tedavi alternatifidir. Unutulmamalıdır ki yüzdeki pigment içeren lekelerin tipleri, nedenleri, derinlikleri ve tüm bunlara göre belirlenecek tedavi alternatifleri farklıdır. Ancak uzman hekimlerin ayrıntılı değerlendirmeleriyle sorular aydınlanabilir ve etkin güvenli çözüm önerisi sunulabilir. Böyle lekelerle mustarip hastaların uygun tedavi planı için mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmelerinin önemini vurguluyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi