Sağlık Çalışanlarına rutin Covid-19 testi yapılmalıdır başlığıyla bir açıklama yapan İzmir Tabip Odası, test sayısının salgın yönetiminde önemine dikkat çekti. Öte yandan Oda, İzmir İl Salık Müdürlüğü'nün kentteki test uygulamasını da eleştirdi. 

AÇIKLAMANIN TAMAMI: 

''Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle her gün çok sayıda yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Günlük test sayısının 20 binler seviyesine gelmiş olması olumlu olmakla birlikte bu sayının daha da artırılarak Covid-19 pozitif hastaların yakalanıp izole ve tedavi edilmesi, temaslıların saptanması salgın yönetiminde çok önemlidir. 

EN RİSKLİ GRUP: SAĞLIK ÇALIŞANLARI
Sağlık çalışanları pandemiden etkilenen en riski grubu oluşturmaktadır. Sürecin en başından bu yana vurguladığımız gibi pandemi poliklinik ve servislerinde, acil servislerde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, iş yerlerinde çalışan hekimlerin düzenli testlerinin yapılması, hastalığı bulgu olmaksızın geçirenlerin saptanması için gereklidir. Ancak 6 Nisan 2020 tarihinde görsel medyada, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin kentin belli noktalarında, halka açık bir alanda, PCR testi için örnek aldığı görülmüştür. Bu kişilerin nasıl seçildiği, örnek alma ortamının uygun olup olmadığı sorularının dışında, İzmir’de binlerce sağlık çalışanı kendilerine rutin olarak Covid-19 testi yapılmasını beklerken bu uygulamanın neye hizmet ettiğini anlamakta güçlük çekiyoruz.

İzmir genelinde pandemi yönetiminde kamu sağlık otoritesi, yerel yönetimler, meslek örgütleri, uzmanlık dernekleri gibi tüm kurumların işbirliği yapmasının önemine bir kez daha işaret etmek istiyoruz.


 

Editör: Haber Merkezi