İZ GAZETE - 27 Temmuz 2018 Cuma günü Giresun’da 82 yaşında bir vatandaşın sağlık çalışanı Dr. Özlem Yağdıran’a hastanın kendisi olmaksızın hasta üzerine reçete yazdırmak talebinde bulunmuş, Dr. Özlem Yaldıran ise hasta yakını ile mevzuatı paylaşmış, ancak, “Beyaz Kod” bildirimi yapmak zorunda kalmıştı.

Beyaz kod bildiriminin ardından güvenlik güçleri sağlık merkezine gelmiş, bundan sonraki olaylar hekimle hasta diyalogu sırasında değil, ters kelepçe ve biber gazının da kullanıldığı, şahsın polis tarafından gözaltına alınması sürecinde yaşanmış,. yaşanan tartışma Polisin sert müdahalesi sonrası Yusuf Topal’ın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanmıştı.

"MESLEKTAŞIMIZIN AÇIĞA ALINMASI KABUL EDİLEMEZ"

Bu olayı izleyen süreçte Dr. Özlem Yağdıran, açığa alınmıştı. Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınlayan İzmir Tabip Odası, Dr. Özlem Yağdıran'ın görevini yaptığını dolayısıyla derhal görevine iade edilmesi gerektiğini savundu.

Yapılan yazılı açıklamada ayrıca, hayatını kaybeden Yusuf Topal'ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilenirken, şu ifadelere yer verildi;

"Öncelikle İzmir Tabip Odası olarak Yusuf Topal’ın yaşamını kaybetmesinden duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade etmek isteriz. Ailesine, yakınlarına tüm sevenlerine başsağlığı dileriz. Dr. Özlem Yağdıran ile ilgili, görevini etik ve hukuksal çerçevede yürütmesine karşın, hasta yakınının sağlık merkezi dışında polis müdahalesi sonrasında gerçekleşen ölümü nedeni ile günlerdir bir linç kampanyası sürdürülmeye çalışılmaktadır. Olaydan günler sonra, olay ile ilgili bilgisine başvurulmadan meslektaşımızın açığa alınması kabul edilemez."

Kamuoyunda Yaldıran'a karşı bir linç kampanyasının gerçekleştirildiğinin altı çizlen açıklamada, "Meslektaşımız tarafından bütün toplumun uymak zorunda olduğu yasal işlemlerin yapılmış olduğu açıktır. Sağlık sisteminden kaynaklı sorunların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarının görülmesi/gösterilmesi son derece tehlikeli, yanlış ve haksız bir yaklaşımdır. Bu üzücü olayda görevini yapmaktan başka bir eylemi olmayan meslektaşımız Dr. Özlem Yağdıran’ın derhal görevine iade edilmesini bekliyoruz." ifadelerine yer verilirken, Yaldıran'ın görevine neden iade edilmesi gerektiği dört madde ile sıralandı;

1) Hekim kendisine başvuran kişinin kimliğini teyit etmekle sorumlu tutulmuştur. Türk Ceza Kanunu’nda, hasta olmadan reçete düzenlenmesi, rapor verilmesi ve benzeri sağlık uygulamalarında bulunulması halinde suçlu olunacağı hükmü yer almaktadır. Hekimler hakkında yapılan soruşturmalarda SGK müfettişleri, defalarca hekimin kimlik kontrolü sorumluluğunun altını çizmiş ve hekimlere ceza vermekle kalmayıp bir de ağır ceza mahkemesinde hekimler aleyhine davalar açmıştır. Bu nedenle hastanın bizzat kendisinin sağlık kurumuna müracaatı zorunludur. Meslektaşımız bu konuda hasta yakınına, istediği ilaçların hasta görülmeden yazılmasının hasta bakımından sakıncalarını da anlatmış ve reçeteyi yazmayarak görevinin gereğini yapmıştır.

2) Meslektaşımız, hasta yakını ile mevzuatı paylaşmasına rağmen olayın sağlık hizmet sunumunu etkiler hale gelmesi nedeniyle konu hakkında “Beyaz Kod” bildirimi yapmak zorunda kalmıştır. Kanunsuz, haksız ve sonunda çatışma ve şiddete dönüşmeye neden olacak ısrarcı davranışların bildirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından Beyaz Kod isimli bir uygulama mevcuttur. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına, şiddet olayları ve şiddete dönüşme riski bulunan durumlarda 113 numaralı telefonun aranarak beyaz kod işleminin başlatılması tebliğ edilmiştir. Bu da göstermektedir ki meslektaşımız bu konuda doğru bir yaklaşımla gerekli olan prosedürü başlatmıştır.

3) Polisin olaya müdahalesi ve sonrasında aile sağlığı merkezi dışında gelişen ve ne yazık ki Yusuf Topal’ın ölümü ile sonuçlanan olaylarla hekimin bir ilişkisi yoktur.

4) Yasaların ve mevzuatın emrettiği kuralları uygulayan, doğru ve yerinde bir tıbbi yaklaşım sergileyen bir hekimin bu nedenle açığa alınması hukuksal ve idari dayanaktan uzaktır. Sağlık Bakanlığı’nın hekim arkadaşımızın açığa alınması ile ilgili açıklamasını son derece talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz.

Editör: Haber Merkezi