EFE CAN TAN/İZ GAZETE - Tepecik Hastanesi’nde anestezi uzmanı olarak görev yapan Seda Özen Zunal, Koronavirüs salgını Türkiye’ye ulaştığı günden bu yana meslektaşları gibi virüs mücadelesi veren sağlık çalışanlarından sadece biri. İnstagram hesabı üzerinden meditasyon eğitmeni Seçkin Çelebi’nin canlı yayınına katılan Zunal içeriden bir ses olarak İzmir’deki virüs mücadelesi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Semptomları hangi seviyede hissedersek hastaneye başvurmalıyız ? Hastaneye gittikten sonraki süreçten de biraz bahsedebilir misiniz ?

-Öncelikle bu virüs sadece yaşlıları değil, tüm toplumu etkileyen bir solunum yolu virüsü. Grip tarzı bir virüs aslında. Tabi ki bambaşka bir tür. Bulaştan sonraki İlk 4 ile 6 gün arasında hafif gribal semptomlar, boğaz ağrısı, hafif halsizlik hissi, solunum sıkıntısı hissedersiniz ama bu süre 14 güne de çıkabilir. Ardından ateş eşlik ediyor ama şart değil. Daha sonra akciğere yerleşiyor ve yapısal değişikliklere neden oluyor. Akciğer İşlevini yerine getiremiyor. Solunum zorluğu, derin halsizlik. Hemen sağlık kuruluşuna başvurun. 184 hattını aramanızı tavsiye ederim. Vatandaşlar buradan bilgi alıyor. Burası kullanılabilir. Aile hekimliği de dahil olmak üzere başvurabilirsiniz. Semptomları görüyorsanız hemen maske takmalısınız. Bir gün kendinizi gözlemleyin. Daha sonra hastaneye gittiniz örneğin size yatış önerdiler, test sonucu çıkana kadar karantinada olacaksınız. Belirtilerinizin şiddetine göre hekimler karar veriyor buna. Ateş varsa mümkün mertebe hastanede kalıp karantinaya alınıyorsunuz. Hafif gribal belirtileriniz varsa bir süre evinizde kalmanız tavsiye ediliyor elbette izolasyonla. Hastaların tarifi şu şekilde; ‘vücudumda bambaşka bir şey var gibi hissediyorum’ diyorlar genelde.

ARTIK SADECE YURT DIŞI TEMASI ETMEN DEĞİL!

En yüksek risk grubu yurt dışından gelenler mi?

-Yurt dışı temas öyküleri kıymetli ama artık seyahatler engellendi. Artık sadece yurtdışı öyküsü göz önüne alınmıyor. Semptom göstermeniz covid-19 için değerlendirmenize yeterli.

Gargara veya besin desteklerinin faydası var mı?

-Besin destekleri, gargaralar, hiçbirinin kesin kanıtlanmış etkisi yok. Çok ciddi ek hastalılarınız yoksa ekstra koruyucu şeylere ihtiyacınız yok. Ağız içi yaralarınız varsa mesela o koruyucu tabakanız yoksa tabi ki sizin daha çok korunmaya ihtiyacınız var.

Dışarıda havadan virüs kapabilir miyiz ?

-Virüs şu an her yerde. Sizden önce oradan geçen kişi yarım saat önce bırakmıştır. Kapabilirsiniz. Benden önce orada geçmiş biri hapşuruyor ben oradan geçerken ben virüse maruz kalabilirim. Rüzgarlı havada dağılır. Durgun bir havada kapmanız mümkün. Hasta kişi virüsü açık havada dağıtıyor. Öksürmesi, hapşırması. Bir bulut gibi hayal edin. Siz o bulutun içinden geçebilirsiniz ve enfekte olabilirsiniz. İşte bu yüzden evde kalınmalı. Hala İzmir’in her yerinden kalabalık fotoğrafları geliyor. Hala piknikler yapılıyor. Aklım almıyor bunları.

‘YAZ GELİNCE HER ŞEY BİTECEK DİYE BİR ŞEY YOK’

Havalar ısınınca virüsün etkisini kaybedeceği konuşuluyor, doğruluk payı var mı ?

-Sıcaklar başlayınca belki azalır ama yaz gelecek her şey bitecek diye bir şey yok.

‘MASKE KONUSUNDA CİDDİ SIKINTI VAR'

Tepecik hastanesindeki durum nasıl ? Ekipman sorunu var mı ?

İtalya sosyal izolasyonda çok geç kaldı örneğin sağlık kuruluşlarına çok yüklenildi. Kapasite aşıldı ve şu anki duruma gelindi maalesef. Bizim hastanelerimiz dolmuş taşmış durumda değil. Ekipman konusunda maskeyle ilgili sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz evet.

0-1 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR CİDDİ RİSK ALTINDA!

Çocuklar, gençler, hamileler risk altında mı ?

0-1 yaş arasındaki çocuklar ciddi risk altında çünkü bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş durumda. Bu hastalık herkese bulaşabilir. Hamileler de dikkat etmeli.

Hastalık semptom göstermeyen kişilerden de bulaşıyor mu ?

-Elbette. Bu yüzden evinizde kalın diyoruz. Ben iyiyim dışarı çıkabilirim diye düşünmeyin. Taşıyıcı olabilirsiniz.

İNSANLARLA İLETİŞİM HALİNDE DEĞİLSENİZ MASKEYE GEREK YOK!

Semptom yoksa maske takmalı mıyım ?

-İnsanlarla iletişiminiz yoksa maske takmanız sizi daha çok enfekte eder. Maskeyi sürekli takmak doğru değil. Mesela eczacılar takıyor çünkü sürekli insanlarla iletişim halindeler.

Son olarak ne söylemek istersiniz ?

-Eski hayatlarımıza geri dönmek için bir süre daha evlerimizde kalmamız gerektiğine ve düzenli uyku, düzenli beslenme ve doğru nefes almaya vurgu yapıp şu anda canla başla tüm riskleri göze alıp çalışan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımın eline, yüreğine sağlık diyorum.

Editör: Haber Merkezi