İZ GAZETE- İz Web TV'de yayınlanan 'Özgür Coşkun ile Sektör'ün konuğu CHP Konak Meclis Üyesi ve eczacı Barış Özgen, soruları cevapladı.

Barış Özgen, dünyada bir panik havası yaratan ve Türkiye'de de vakaları giderek artan Corona virüs hakkında konuşarak, "Çin örneğini gördük, sonra diğerlerini ve salgının merkezi Avrupa'ya taşındı. Oradaki ülkelerden görüyoruz ki, açık olan yerler sadece süpermarket, eczane gibi yerlerdi. Hakikaten sağlık çalışanları olarak risk altındayız. Sağlık çalışanların yüzde 85'i bu virüsle bir şekilde temas ediyor" diye konuştu.

'BUNDAN SONRAKİ SAFHA ÇOK ÖNEMLİ'

Özgen, "Evet, önlemler aldık, uyguladık. Bundan sonraki mücadele safhası çok önemli. Bu hastalığın bir seyri var, mesela İtalya bu işi ciddiye almadı, yoğun bakım üniteleri yetersiz kaldı ve vaka seçmeye başladılar. Dileğimiz bundan sonraki alacağımız tedbirlerle o duruma gelmemek. En önemli şey, çok ve yaygın bir şekilde test yapılmalı. Vakalar erken tespit edilip, izole edilmeli. Bu konuda tedarik sıkıntısı çekilmemeli. Bugüne kadar test sayımızın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Erken tespitin ne kadar önemli olduğunu Güney Kore'de gördük. Umarım Türkiye'de de bunu görebiliriz" diye konuştu.

'OTORİTELER SÖYLEMLERİNE DİKKAT ETMELİ'

Alınan önlemlerin yeterli olup olmaması hakkında konuşan Özgen, "Virüsün ülkeye geç girmesi açısından alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyorum ama test sayısı bakımından yetersiz kaldık, daha fazla test yapılabilirdi. Bu sürece kadar fena gelmedi, bundan sonra çok iyi yönetilmesi gerek. Bu küresel bir problem ve ulusal bir şekilde mücadele edeceğiz. Bu süreçte yöneticilere çok iş düşüyor. İnsanlara doğru bilgi verilmeli, yanlış bilgi insanları paniğe sürükler. Vakaları erken tespit etmek zorundayız. Belirlenen vakaların sosyal izolasyonu çok önemli, vaka belirlenmese bile izolasyon önemli. Dün, sokağa çıkma yasağı iddialarına yönelik olarak Bakan Soylu, “Bunlar, ABD, Almanya mahreçli FETÖ’cülerin hesapları. Sosyal medyada infial yaratmaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız bunları paylaşmasın" şeklinde konuşmuştu mesela, biz FETÖ bilmeyiz, bunu yapmak zorunda olabiliriz, İtalya bunu yaptı. Biz de yapmak zorunda kalabiliriz. Otoriteler, söylemlerinde dikkatli olmalı. Her türlü tedbiri alabiliriz, net konuşmamak gerekir" ifadelerini kullandı.

'GEREKMEDİKÇE EVDEN ÇIKILMAMALI'

Bu virüs karşısında vatandaşın yapması gerekenlere dikkat çeken Özgen, "Vatandaşların gerekmedikçe sokağa çıkmaması, hastanelere gitmemesi, doktorları ve sağlık çalışanlarını gereksiz meşgul etmemesi gerekiyor. Bunlardan en önemlisi evde kalınması. Hükumetler ve devletler gerekirse yasal alt yapıyı kullanarak sosyal izalasyonu sıkı bir şekilde uygulamalı. En riskli haftalardan geçiyoruz, vakalar katlanarak artacak. Öte yandan vatandaşların bilgi kirliliğinden dolayı kafaları karışmış durumda. Bu panik havasını engelleyecek en iyi şey Sağlık Bakanlığı'ndan ve otoritelerden gelecek açıklamadır" dedi.

'MASKELERE TALEP ARTTI'

Özgen, maske ve dezenfektanlara çok talep olduğunu ifade ederek, "Soğuk algınlığı septomları gösteren hasta kesinlikle maske takmalı. Açık havada çok gerekli olmayabilir, eğer kapalı bir ortama girilecekse takabilir. İnsanlar en iyi maskeye yöneldiler, ffp3 gibi ama bunlara talep attıkça, sağlık çalışanları bunu bulamaz oldu o yüzden vatandaş kullan at, sıradan maskeleri kullanmalı. Zaten artık o tür maskelere reçete uygulaması geldi. Diğer maskeye de talep çok ama şu anlık temin etmekte sıkıntı çekmiyoruz" dedi.

Barış Özgen, Konak Belediyesi olarak birçok tedbir alındığının altını çizerek, "Belediyemizin tüm binalarına ve diğer yerlere dezenfektan uygulayarak başladık. 12 yaş altı çocuğu olan personelimiz, ücretli olarak izinliler, kronik hastalığı olanlar, engelli çalışanlarımız da öyle. Biz de ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Sayın başkanımız çok hızlı ve doğru kararlar alarak eyleme geçti. Bu konuda da şanslıyız" dedi.

'BÜTÜN ÇALIŞMALARI DURDURDUK'

Mecliste çalışmalar bir sinerji içerisinde gittiğini ifade eden Özgen, "Madde bağımlılığı ile ilgili bir merkez açma çalışmamız var. Sayın valimizle de görüştük, o bir yataklı kurum açmak istiyor, oradan çıkan bağımlılarımı rehabilite etmek için yine biz devreye girmek istiyoruz. Birlikte güzel çalışmalar yapıyoruz, eğer virüs olayını atlatırsak çalışmalarımıza devam edeceğiz ki bu arada belediyemizde de her şeyi durdurduk, olması gereken bu" diye konuştu.

'İNSAN HAYATI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ'

Erdoğan'ın virüs kapsamında açıkladığı ekonomi paketinin yeterli olmadığını vurgulayan Özgen, "Bu süreçte insan hayatı her şeyden önemli. Bu tedbirlere mutlaka ilavi tedbirler gelmek zorunda olacaktır.

Dünya ekonomi yönden eșgüdümlü hareket ederse çok daha iyi olacak Ayrıca bizim yapacağımız mücadele de ulusal bir mücadele olacaktır" dedi.

Editör: Haber Merkezi